Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
/, Pårørende/Er du pårørende og gruer deg til jul?

Er du pårørende og gruer deg til jul?

Å være pårørende til en person som er rusavhengig kan være ekstra tungt i høytider som julen vi snart skal gå inn i. Her er noen gode råd til deg!

Er du pårørende og gruer deg til jul?

Åpenhet er bra – men ikke alltid om alt

I hvilken grad er dere åpne om situasjonen i familien? I noen familier er rusproblematikken et samtaletema som alle er involvert i. I andre familier snakkes det ikke om dette. Av og til blir ikke-temaet det som får størst oppmerksomhet likevel. Det blir som en stor rosa elefant som står malplassert ved siden av juletreet. Alle ser den, og lurer på hva den gjør der, men ingen snakker om den.

 

Er du en forelder eller partner til en rusavhengig, så kan du i en familiesammenkomst eller vennegjeng f.eks. dele at det er litt vanskelige tider i familien, og legge til den informasjonen du selv vil. Du kan deretter si at du ikke har lyst til å snakke mer om dette akkurat nå. Vil du snakke om problematikken og situasjonen, så åpner du opp for det. Hvis det er barn til stede, så er det lurt å ikke snakke i koder, men forklare det man ønsker å forklare tilpasset barnas alder. Barn skjønner når ikke alt er som det skal.

En «Hvit» jul eller ikke

Snakk med de andre i familien om det er mulig å ha en julehøytid uten bobler, øl og akevitt. En julefeiring uten alkohol vil for noen pårørende være til hjelp og støtte. Har du dårlig erfaring med familiesammenkomster og alkoholbruk, så kan det være lurt å sette ord på dette i forkant av familiejulen. Skal det være barn til stede, så kan du si at barn trives best med edrue voksne. Forklar at vi som voksne har en tendens til å endre adferd uten at vi merker det, og at dette blir uforutsigbart for barn. Du ønsker derfor en alkoholfri sammenkomst på julaften. Både for barnas del og for egen del.

Snakk med og forberede gjestene dine i forkant

Hvis du inviterer til juleselskap, så kan du ta kontakt med gjestene dine i forkant av juleselskapet, og fortelle om de rammene som du ønsker for dagen (grad av åpenhet, alkoholbruk eller ikke, tid/lengde på sammenkomsten, hvem som skal komme/ikke komme, osv) Det kan være en ide å finne en person du kan ha som alliert i familie, – og/eller venneflokken. Få hjelp fra denne personen til å gjennomføre rammene du ønsker deg, og hva dere gjør hvis noe ubehagelig skulle oppstå.

Gjør klare avtaler og rammer med den rusmiddelavhengige

Snakk med den som er avhengig om hvilke rammer du ønsker å ha. Dette er en samtale som er lurest å ta i «fredstid». Mange kjenner på at en stol står tom rundt middagsbordet i jula, de kjenner på både dårlig samvittighet og sorg. Er du en forelder, så er det viktig å sette grenser for rusen, slik at både du og resten av familien kan ha en trygg jul.

Forsøk å finne juleglede og ha egenomsorg

Flere pårørende kjenner på at gleden med jul er borte, fordi de vet at den rusavhengige har det kjipt. For mange blir det å tillate seg å gjøre hyggelige ting en utfordring. Det er likevel en unison tilbakemelding fra pårørende vi har kontakt med, at det er viktig å ta vare på seg selv, for å kunne ta vare på de rundt. I facebookgrupper for pårørende deles blant annet tips og forslag til hvordan man kan gjøre noe som er godt for seg selv. Det handler om å gå tur, trene, bake, se på en favorittserie, ta et bad eller lignende. Så kanskje skal du resten av desember prøve å finne noe du kan kjenne juleglede over, noe som gjør deg godt? Det er ikke egoisme, det er egenomsorg.

Be om hjelp og snakk med andre

For mange er det en uvurderlig hjelp å snakke med andre pårørende i tilsvarende situasjon. Mange opplever at det å dele tanker og følelser med andre, bidrar til et fellesskap og gjør det enklere å stå i egne utfordringer. Sjekk ut ulike facebookgrupper for pårørende eller hva som finnes av samlingspunkt og møteplasser der du bor.

Be om hjelp fra de rundt deg, om du trenger det. Det er ingen skam å vise at man har behov for noen andre. Tvert imot. Det er faktisk enklere for den som står litt på siden å kunne bidra også, hvis man vet hva du som pårørende trenger!

Husk, øvelse gjør mester!

Sett deg noen små delmål for hvordan du kan gjøre noe med din jul, ut fra din situasjon dette året!

 

Å være pårørende og grue seg til høytider

For mange fremstår julen som den tiden på året hvor alle gleder seg og er fulle av forventinger. Familietradisjoner snakkes om og vises frem på sosiale medier.

Ellen sitter i en gruppe for pårørende til rusavhengige og sier: «Jeg begynte å grue meg til jul allerede i oktober. Og det handler ikke om at det er korona-tider nå. Det var sånn før pandemien også.»

Mange pårørende gruer seg til jul fordi tradisjoner og jul forbindes med noe vondt og traumatisk. Fordi barn vet at pappa kommer til å bli full på julaften, eller at mamma ikke orker å pynte ferdig juletreet. Fordi søster eller bror aner at også denne jula er det kun én person som tar/får all oppmerksomhet i familien. Eller fordi foreldreparet vet at sønnen er i aktiv rus, og dermed ikke kommer hjem til jul.

Å leve så normalt som mulig

«Det er leit å se at sønnen min vil ødelegge livet sitt. Men han får ikke ødelegge mitt liv også. Jeg og vi andre i familien må leve så normalt som mulig.»

Men hvordan gjøre det? Hvordan kan man som pårørende lage seg en god desember og jul? Det er ikke alltid sånn at erfaringer fra en pårørende passer for en annen pårørende. Eller det som gjøres i en familie kan overføres til en annen.  Men kanskje fant du noen tips, erfaringer eller råd som passer for deg her. Og som ei pårørende sa det: «Det er i alle fall ingen som vet hvordan jeg ønsker meg jula, hvis jeg ikke forteller noen det, eller viser det. Kanskje må jeg ta ansvar for å lage noen nye tradisjoner selv i år?»

ROM for pårørende

Gjennom årene har vi møtt mange pårørende på samtaletilbudet ROM. Det er erfaringer fra ROM og fra en facebookgruppe for pårørende, som inspirerte til denne bloggteksten. ROM er et gratis tilbud for pårørende til rusmiddelavhengige. Målet med ROM er at pårørende skal få møte andre i samme situasjon, og utveksle tanker og erfaringer om ulike temaer med andre pårørende og fagpersoner.

 

ROM kan du lese mer om her: Samtaletilbudet «Rom» – Blå Kors Borgestadklinikken (blakors.no)

Teksten er skrevet i samarbeid med Wenche Trovatn Ellefsen, Blå Kors Borgestadklinikken

 

 

Av | 2021-12-16T12:37:29+00:00 16. desember 2021|Familier og rusproblematikk, Pårørende|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar