Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.

Fellesskap som beskytter

Etter et år med pandemi er det ikke en selvfølge å være trygg og komfortabel i fellesskapet lenger. Vi kan trenge en sosial satsing. Nøkkelen for de fleste som strever med å komme inn i fellesskapet, er å bli kjent. Jo mer kjennskap vi har til hverandre, jo lettere oppstår vennskap.

Fellesskap som beskytter

Landet er gjenåpnet og vi kan samles igjen. Alt er som før, tilsynelatende, eller er det? For pandemien har jo kostet, i alle fall i områder med stor grad av nedstengning og strenge tiltak. Mange har vært borte fra skole og jobb veldig lenge. Å vende tilbake til den sosiale hverdagen slik den var, kan kreve en ekstra innsats.

Råd fra de unge

En fersk rapport fra Barneombudet om virkninger av koronatiden viser at de unge nå ønsker hjelp til å styrke fellesskapet på skolene. Ett av rådene elevene gir, er dette:

«Bruk tid til å jobbe med læringsmiljøet når vi er tilbake på skolen. Bruk tid til det sosiale slik at vi alle kan bli trygge og komfortable.»

Klarere kan det ikke sies. Noen rakk aldri å bli ordentlig kjent før hjemmeskolen satte inn. Klasser som før hadde et sterkt samhold, kan ha sklidd fra hverandre. Mange elever er mindre trygge i klassen enn før og mindre modige i det sosiale. Det er blitt enda vanskeligere å rekke opp hånden.

Gode fellesskap kommer ikke av seg selv

Det er lett å ta for gitt at «bare vi kan samles som før, så blir alt normalt.» Men vi blir ikke automatisk kjente og trygge bare av å være sammen. Det er mulig å gå i en klasse i flere år uten å bli ordentlig kjent eller trygg på medelever. Å bygge relasjoner krever innsats over tid. Det krever målrettede aktiviteter som knytter elever sammen og hjelper elevene til å våge å være seg selv sammen med andre.

Ensomhet er skadelig

Det er mulig å ha mange rundt seg, for eksempel i en skoleklasse, og likevel være utenfor. Ensomhet er ikke greit, og må ikke aksepteres, det er rett og slett en stor risikofaktor for sykdom og uhelse. En norsk studie viser at populære barn er mindre utsatt for infeksjoner enn barn som har færre venner. Ensomhet er faktisk så stressende for kroppen vår at immunforsvaret blir svekket slik at vi blir mer mottagelige for sykdom, helt fra vi er små.

Ensomhet gir frafall i skolen

Ensomhet viser seg også å være en større årsak til frafall i videregående enn foreldrenes utdanning og elevenes karakterer fra ungdomsskolen. Det er ikke så rart om vi tenker etter. Om du ikke har venner som bryr seg om at du kommer, hvorfor skal du gå da? Alle trenger vi å kjenne at vi hører til. Derfor er arbeid for å skape gode felleskap noe av det viktigste vi kan gjøre: Både for å motvirke frafall og styrke folkehelsen. Er det en menneskerett å ha tilhørighet i en flokk? Ja, i alle fall bør det være en av de syv psykiske helserettighetene, mener professor Arne Holte. Tilhørighet er rett og slett avgjørende for den psykiske helsen vår.

Hvordan knytte noen til som holder på å falle bort?

Vi kan ikke tvinge frem vennskap, er det noen som mener. Jo, vi både kan og bør.  Det er naturlig å være reservert inntil isen er brutt. Det er normalt å søke det trygge fremfor det ukjente. Derfor kan vi trenge en dult bak og vennlig ledelse for å snakke og leke med nye mennesker. Denne kunnskapen om menneskers iboende sosiale usikkerhet innebærer et ansvar for alle som er ledere i fellesskapet. Det er mulig å skape vennskap for alle, men ikke uten innsats, for folk flest trenger litt hjelp til å bli kjent, også barn og unge.

Fellesskapsbygging må inn i planarbeidet

Vi bør ikke overlate jobben med å bygge felleskap til spontane initiativ. Det er for viktig til det. Felleskapsbyggingen må være en del av planarbeidet vi driver med i kommunen. Det må være en del av ryggraden i skolene. Det trengs en systematikk som for eksempel gjør at alle klassene får de samme aktivitetene og øvelsene, uavhengig av lærere. Her finnes det gratis opplegg på nett, som for eksempel www.robustungdom.no.

Tema for verdensdagen

Passende nok er temaet for Verdensdagen for psykisk helse, nettopp «Felleskap som beskytter». Tilhørighet og godt miljø beskytter både din egen og andres helse. Det er utrolig hva du kan klare av påkjenninger om du ikke er alene, men har noen rundt deg som støtter og heier. Nøkkelen for de fleste som strever med å komme inn i fellesskapet, er å bli kjent. Jo mer kjennskap vi har til hverandre, jo lettere oppstår vennskap.

Lekenhet som verktøy

Det er heldigvis ikke så mye som skal til for at isen mellom oss brytes og noe fint kan oppstå. Å synge sammen, spille sammen, le sammen og å gjøre enkle bli-kjent øvelser vil hjelpe. Det beste er om vi klarer å utløse lekenheten. Da vil vi automatisk åpne oss for andre mennesker og senke garden. Om du lurer på hvordan du mest effektivt kan skape hyggelig stemning og fellesskap, så er svaret: Ta en lek og se hva som skjer. Mest sannsynlig begynner folk både å smile og by på seg selv.

Her er to forslag som passer både på arbeidsplassen og i skolen:

JEG VIL BLI KJENT MED ALLE SOM…

Alle sitter i en ring på stoler, med unntak av en som står i midten, som sier: ”Hei, jeg heter… og vil bli kjent med noen som liker å ……”. De det gjelder må reise seg og løpe rundt inne i sirkelen for å finne ny stol, også den som stilte spørsmålet. Den som ikke fikk stol skal stå i midten og stille neste spørsmål. Eksempler på spørsmål: ”Jeg vil bli kjent med personer som liker dyr, har blå bukse, liker hjemme bedre enn ute…”.

PÅ LINJE

Alle stiller seg på en linje. Øvelsen handler om å ta stilling. Leder sier for eksempel: ”Dere som velger USA går til høyre, dere som velger JAPAN går til venstre”. Så spør leder: ”Dere som valgte ……, hvorfor valgte dere det? Snakk med sidemannen i noen sekunder»

Leder spør så: «Hvem har lyst til å si noe om valget sitt?» Bruk litt tid på å høre ulike argumenter fra begge sider. På denne måten får man høre hva andre tenker og blir bedre kjent. Det er lov å endre valg etter å ha hørt andres innspill. Eksempel på spørsmål: Sort eller hvitt? Hjemmekontor eller vanlig kontor? Morgen eller kveld? Ute eller inne? Film eller serier? Skitur eller shopping? Vegetarmat eller kjøtt? Snapchat eller Instagram? Dansing eller kickboksing? Strand eller fjell? Søtt eller salt? Vinter eller sommer? Kino eller teater?

Ble du inspirert? Du kan finne flere øvelser i lekeheftet til www.robustungdom.no

 

 

 

 

Av | 2021-10-06T10:50:39+00:00 6. oktober 2021|Forebygging og tidlig innsats, Ungdom|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar