Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Neitakk til drikkepress

Neitakk til drikkepress

Har du opplevd drikkepress? Kjent på følelsen av å ødelegge for andres hygge når du takker nei til alkohol i en sammenheng der det er klare forventninger om å drikke. Når beslutningen er ny og vaklende, kan det være ekstra vanskelig. Psykologspesialist Tove Mathisen blogger.

Neitakk til drikkepress

Det er selskap. Det er mange rundt bordet. Verten kommer rundt og serverer vin. Alle takker ja. Så er det en som bryter enigheten om en fuktig aften. Hun sier nei takk og spør om noe alkoholfritt.

Når beslutningen vakler

Hvordan reagerer vi? Noen vil spørre hvorfor, noen vil tenke at kanskje burde jeg også takke nei? Andre forsøker å overtale og nærmest kreve at hun skal ta noe:  Det er jo tross alt sjelden vi møtes. Kanskje mumler noen at det er jammen bra noen har styrke til å si nei. Det er så mye alkohol nå om dagen. Uansett, det som ofte er gjennomgående er at det å si nei takk, det kan ikke foregå uten oppmerksomhet.

Kanskje er det ikke så vanskelig å håndtere en slik situasjon om beslutningen din er klar og grunnene dine faller i god jord hos de andre. Men om du er en som vakler i beslutningen, egentlig har lyst på vin og i alle fall ikke vil si noe om grunnen til at du takker nei, da kan dette bli en krevende situasjon.

Den viktigste innsatsen til mennesker med en avhengighet til rusmidler er ikke først og fremst å slutte, men det å ikke begynne på igjen. For noen må beslutningen kanskje være å holde seg avholdende fra rusmidler i lang tid. Dette kan virke lett med tanke på hvor mange negative konsekvenser rusen har medført. Vi som jobber med dette, vet at fristelsen til bare å ta et glass og lengselen etter rusens kortsiktige belønning, er noe som stadig vil vende tilbake.

Det sosiale presset 

Gjesten ovenfor har besluttet seg for ikke å bruke alkohol. Beslutning er ny og den vakler. Dette er første selskap etter at beslutningen er tatt. Hun vil ikke ha så mye oppmerksomhet på om hun drikker eller ikke.

Rusforskerne Marlatt og Gordon (1995) beskriver ulike kategorier av situasjoner der beslutningen om endring av vaner blir satt på prøve. Vi har de åpenbare situasjonene som handler om negative følelser, konflikter og fysisk smerte. Andre situasjoner som knytter seg mer til tilhørighet til felleskapet, er kanskje mer underkommunisert og ikke så lett å få øye på? Vi kan plassere slike situasjoner i kategorien sosial press.

Det positive med sosialt press er at noen vil ha oss med i felleskapet. Også der det brukes rusmidler. Det negative med sosialt press er at om vi ikke følger det, så blir vi redde for å føle oss utenfor eller som unormale.

Det faller lett å snakke med ungdommene våre om dette. Lett å oppfordre dem til å våge å si nei! Men hva med oss voksne? Tør vi å si nei?

Vi faller for tilhørighet – ikke alltid for rusen

I samtaler om bruk av alkohol, både i og utenfor behandling kommer det frem at mange opplever et betydelig drikkepress. De kjenner følelsen av å ødelegge når de takker nei til alkohol i en situasjon der det er klare forventning om å ha det hyggelig. «Nå skal vi sammen dele kvelden og rusen og det gode fellesskapet.» Det er som om det er en usagt enighet om at alle skal pakkes inn i alkohol som reduserer hukommelse og tillater litt mer frimodighet og fortrolighet. Når noen bryter dette kan det skape uro. Noen presser på og andre gir etter. Følelser reguleres med alkoholen.  Ubehaget oppstår lett om ikke alle gjør det samme.

Om du kjenner deg igjen i vår kvinne i selskapet, si stolt «nei takk» ! Om du kjenner deg igjen i noen av de andre, ikke mas så veldig !

Fra Fredrik Skavlans tegneserie

Les mer  hos Blå Kors: Gode råd mot drikkepress

Kilde: Marlatt, G.A. & Gordon, J.R. ( Eds.). ( 1985). Relapse prevention. New York: Guilford.

 

 

Av | 2021-08-30T09:32:42+00:00 20. juli 2021|Rus og samfunn|1 kommentar

Kommentarer

  1. Anne Cecilie Skåle 20. juli 2021 at 16:17 - Reply

    Godt beskrevet og vinklet tema

Legg igjen en kommentar