Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Stengte vinmonopol og alkoholens posisjon hos folk flest

Stengte vinmonopol og alkoholens posisjon hos folk flest

Lange køer utenfor vinmonopol-utsalg på Østlandet midt i korona- tiden har skapt debatt og forargelse. Jeg lot meg også irritere, skriver Tommy Sjåfjell i dette innlegget. Han skriver videre om alkoholens posisjon og hvor viktig den er for mange. Det bør vi for alvor debattere og snakke om, mener han.

Stengte vinmonopol og alkoholens posisjon hos folk flest

Sist helg glemte jeg et øyeblikk hvordan det er å streve med avhengighet og alkoholproblemer. Jeg lot meg som mange andre irritere over køene utenfor polet. Imidlertid er utfordringen at jeg i «gamle dager» ville vært en av de som stod der. Uavhengig av omgivelsenes fordømmelse. Ikke fordi jeg ville, men fordi jeg måtte. Det var så ille at jeg ofte reiste langt for å få tak i alkohol.

Når vinmonopol – stengingen reverseres skaper det støy, og en kollega skrev på sin facebook side:

«Krisesenter, lavterskeltilbud, rusbehandling, fritidsklubber, barneidretten, kino, 17.mai og hytta kan du stenge Bent Høie, men… om du rører Vinmonopolets åpningstider i en kortere periode, da reiser befolkningen seg i fellesskap og protesterer». (Marius Sjømæling, generalsekretær BAR).

Mange barn og unge har det siste året fått sår og arr de aldri glemmer

Før korona var det slik at over 100.000 barn hadde en oppvekst som er negativt preget av voksnes rusbruk. Vi vet at 50.000 kvinner hvert år opplever vold fra en beruset person, ofte samboer. Dette er tall fra før pandemien rammet, så det er all grunn til å tro at tallet er høyere nå. Organisasjonen Marius representerer, er en av flere som har opplevd en eksplosiv økning i henvendelser fra barn og unge de siste året. Svært mange av de jeg møter som voksne rusavhengige har opplevelser knyttet til voksnes rusbruk som har vært utslagsgivende for egen avhengighet. Vi vet utfordringene går i arv.

Er befolkningens tilgang på alkohol viktigere enn barns oppvekstsvilkår?

Per Fugelli beskrev «nok -punktet», som et punkt der man ikke klarer mer. Det rare er etter mitt syn at nok-punktet til befolkningen under pandemien dreier seg om alkohol og tilgangen på denne. Når Regjeringen stengte ned en rekke vinmonopol på Østlandet var det nok.

Flere grupper i befolkningen ble påvirket av stengningen. Folk flest som ønsker tilgang på rødvinen sin. Alle de som har et alvorlig rusproblem og ville måttet kjent på negative effekter når tilgangen forsvant. Imidlertid var det noen som ville fått glede av stengningen, for eksempel barn og pårørende som har stått i store utfordringer gjennom pandemien.

Polet er åpent for å unngå fylleslag, delir og kramper

Begrunnelsen til gjenåpningen handlet blant annet om at mange ikke fulgte pålegget, og dro til nabokommunen for å handle polvarer. Det ble også begrunnet i at stengte vinmonopol kan skape abstinenser og gi helseskader for alkoholavhengige. Det må ha vært historisk når helsemyndighetene kommuniserer at vinmonopolet må åpnes for å unngå helseskader. Vi vet at å avruse seg fra alkohol kan medføre helseskade, delir, kramper og i ytterste konsekvens død. Kun 5 prosent av de med alkoholproblem mottar behandling, og det er utfordrende. Det ville gitt store kapasitetsproblemer om alle som drikker for mye skulle få behandling midt under en pandemi. Det er kjent at akutt-og avrusningstilbudet mildt sagt er mangelfullt til denne gruppen. Det er også stor grunn til å tro at kommunale tjenester allerede er overbelastet og ikke trenger nye brukere.

Tiltak med legitimitet i befolkningen

Jeg mener Høies beslutning om å stenge polet var smittevernsfaglig lurt å gjøre. Imidlertid oppdaget han at dette førte til at folk nærmest løp over kommunegrensene mot åpne pol. Derfor ble polutsalgene åpnet igjen. Jeg personlig tror nok at mange av de som orket å stå i køen lørdag morgen ikke var i den mest sårbare gruppa. Er du en som har drukket over tid sliter du ofte litt med køer. Jeg vet at om vi hadde stengt polene i et større område ville folket reist lengre. Det eneste alternativet hadde vært og stenge alle polutsalgene. Det ville medført helt andre utfordringer knyttet til illegal omsetning. Da hadde vi plutselig gjort en stor del av befolkningen enten til lovbrytere når det gjelder reiser, eller kjøp på det illegale markedet om polet stengte.

Snakk om alkoholens posisjon, omfang og skader

På sikt er det fint at vi har fått demonstrasjon på hvilken posisjon alkohol har i befolkningen, og hvor mye motstand det skaper å innføre fornuftige velbegrunnede smittetiltak. Men det er også trist, for vi vet at blant 500 000 nordmenn med et skadelig forbruk av alkohol er mange foreldre. Jeg mener at med tanke på smittevern var det rett å åpne polutsalgene igjen. På barn og pårørendes vegne er jeg imidlertid både trist og bekymret. Pandemien gjør dessverre at vi hele tiden må gjøre umulige valg.

 

 

Av | 2021-01-26T15:49:58+00:00 26. januar 2021|Rus og samfunn|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar