Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Et lite glass med rosè – hva gjør vel det?

Et lite glass med rosè – hva gjør vel det?

Hvordan påvirker alkoholbruk hjernen og hvorfor kan det være utfordrende og snu alkoholvanene når sommeren og ferietiden er over? Blå Kors Borgestadklinikkens fagsjef gir deg innsikt og noen gode råd.

Et lite glass med rosè – hva gjør vel det?

Late dager, det gode liv og  belønning etter en topptur på fantastisk Norgesferie. Sosiale medier flommer over av bilder med « glass med noe godt i». Etter en lang periode med restriksjoner i forbindelse med Covid-19, bekymring og lite sosial kontakt kom ferien og vi kunne senke skuldrene. Vi kunne møte hverandre igjen, restauranter og barer åpnet, vi kunne invitere hverandre til sosiale sammenkomster.

Alkohol er for veldig mange en naturlig del av dette, og mange drikker mer i sommerferien. Så kommer hverdagen, litt brått og hardt. Gode vaner skal på plass igjen, «det gode liv» skal erstattes med et godt hverdagsliv med rammer og begrensninger. Men det kan kjennes så meningsløst ut, og gleden over matpakke og møter virker kanskje ganske fjern?

Kjenner du deg igjen i dette ? Denne gang skriver jeg om hva som skjer i hjernen vår når den settes på sporet av  minnene om det gode liv  der det umiddelbare behovet for et  glass med rosè kunne tilfredsstilles og viljestyrken tok ferie. Og  jeg skriver om hvorfor det er viktig å være bevisst på at nå er ferien over!

Beruselse, mening og belønning

August byr oss på de varme dagene vi ikke hadde i juli. Så et glass rosè hva gjør vel det? Er det noe å bekymre seg for?

I hjernen har vi et lystsenter som styrer urinstinktene våre og er viktig for artens overlevelse.   Når dopamin skilles ut, får vi et berusende rush. Dette gir opplevelse av mening og belønning, og forteller oss at det vi gjør, som får dette til å skje, er av avgjørende betydning for vår overlevelse.  Det lille dopaminmolekylet blir frigjort når vi forelsker oss, har sex, er knyttet til andre, tar vare på barn, spiser, trener, hører på musikk, konsentrerer oss eller gjør noe annet som er spennende. Klart vi blir motivert til å gjøre mer av det vi liker så godt.

Alkohol og andre rusmidler har en kjemisk sammensetning som kaprer dette systemet, og frigjør mer dopamin enn under naturlig stimuli. Inntak av rusmidler kan få forrang for andre aktiviteter. Men det kan også etterlate seg også et tomrom, og en tilstand av meningsløshet, når tilgangen opphører.

Hjerne og kropp har ferie

Konsekvensene av daglig inntak av alkohol gjennom ferien kan gi en kjemisk jevn følelse av opplevelse av mening og velvære som forsterker alt vi gjør. Hjernen reduserer sin egen produksjon av dopamin, og hviler på at alkoholen gjør jobben.  Vi trenger ikke gjøre så mye annet enn så sitte i ro og mak, ta bilder av egne føtter eller vinglass, og poste det på Facebook for å oppleve mening.  Hjernen er på ferie.

Men så kommer hverdagen, og klokken nærmer seg rosevintid og det er mulig tankene går i denne retningen – « Å, hvorfor er alt så kjedelig ? Jeg tror jeg må bytte jobb, bestille ny ferie, få litt mening i livet.  Føttene er ikke så interessante for andre lengre og vannglasset i kantina er liksom ikke noe å ta bilde av »!

Den anhedoniske tilstanden er ikke nødvendigvis tegn på at livet er kjedelig, men at hjernen har redusert egen produksjon av dopamin og hverdagens aktiviteter ikke like rask tog intenst frigjør dette lille gode  molekylet.

Den spede starten på avhengighet

Alt hadde blitt bedre med et glass rosè – ja på et vis hadde det det, men på et kunstig vis og mye vil ha mer ….

En av flere teori om avhengighet er at den starter sin spede utvikling når vi ikke hjelper hjernen i gang med aktiviteter som frigjør dopamin, men heller finner gode unnskyldninger for å kose oss eller la kjemien gjøre jobben for oss.  Jo lengre og mer omfattende bruk av rusmidler, jo sterkere er den kunstige følelsen av mening og trang til påfyll av kjemi. Det kan synes som motivasjonen for å innta rusmidler holder seg også etter at den gode følelsen gir seg, og det blir mer krevende å finne rusfrie aktiviteter.

Med respekt for disse prosessene og kunnskap om at ingen hjerne er immun, så lar jeg det også rive og slite litt, med smil om munn og vet jeg gir hjernen jobben tilbake og planlegger noe gøy uten alkohol.

Hjernens ferie er over – la ikke lengselen etter et glass rosè ødelegge for det!

Vil du lese mer utfyllende om hjernen og avhengighet

Jeg anbefaler også denne teksten fra Av-og-til med gode råd til deg som vil redusere alkoholinntaket etter ferien.

 

Teksten er en fornyet versjon av denne bloggen fra august 2017.

Av | 2020-08-25T12:43:10+00:00 24. august 2020|Avhengighet|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar