Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Jeg vil bli god til å samtale med barn

Jeg vil bli god til å samtale med barn

Jeg vil bli god til å samtale med barn

«Jeg vil bli god til å samtale med barn. Og jeg vil forstå mer av de tegnene og signalene barn kan vise på at de ikke har det bra. Jeg har sikkert sagt dette før også, men nå mener jeg det!» Jeg var i butikken og handlet mat, da jeg møtte på Åse, en pedagogisk leder i en barnehage. Hun kikket meg rett inn i øynene, og fortsatte: «Jeg syns det har vært interessant å følge med på hvordan ulike temaer som omhandler barn har blitt satt på dagsorden i denne korona-tiden. For noen barn vil denne perioden bli husket som annerledes på en fin måte, og for andre barn vil den bli husket som helt forferdelig. Nå kommer barna tilbake til barnehagen vår, og jeg skal jammen være en støttespiller for de barna som har opplevd den siste tiden som vanskelig og kanskje uutholdelig».

Når koronasituasjonen påvirker både negativt og positivt

Samtalen med Åse gjorde inntrykk på meg. Det var tydelig at hun i løpet av den siste tiden hadde gjort seg noen tanker (og kanskje erfaringer) på hvor ulikt konsekvensene av koronapandemien påvirker barna våre. Den store pågangen til ulike hjelpetelefoner og chattetjenester viser det samme. Organisasjonen Barn av rusmisbrukere (BAR) er blant en av chattetjenestene som har fått økt pågang av henvendelser den siste tiden. Barna og ungdommene som har tatt kontakt, opplever blant annet foreldres alkoholinntak mer intenst nå. Kanskje handler dette om at barn er mer sammen med foreldrene sine? Eller kanskje er det et høyere inntak av alkohol blant voksne nå? Eller kanskje er det den totale stress-situasjonen i familien som blir overveldende stor?

Samtidig har koronasituasjonen ført med seg positive opplevelser. I et Teams-møte jeg nylig hadde med en kommune, så fortalte møtedeltakerne meg hvordan elevene på skolen hadde blitt fulgt opp via en-til-en nettmøter med læreren sin. Og hvordan dette hadde styrket relasjonen mellom lærer og enkelte av elevene, som til vanlig er stille og rolige. Nå fikk disse elevene vist frem både seg selv og egne ressurser, på en måte som de ikke hadde fått vist tidligere. Eller som læreren ikke hadde oppdaget. Barna blomstret med hjemmeskole.

Gå bakenfor signaladferden til barnet

Vi kan alle forstå at koronasituasjonen påvirker barn, på en eller flere måter. Både negativt og positivt. Men vi kan ikke forstå hvordan den påvirker det enkelte barn, hvis vi ikke snakker med den enkelte. Vi kan se etter ulike tegn og signaler hos barn, når de kommer tilbake til barnehage og skole. Men vi vet ikke hva tegnene er et uttrykk for, hvis vi ikke går bak signaladferden som barnet viser.

Barn som har det vanskelig kan vise ulike tegn og signaler på hvordan de har det. KoRus-Sør har derfor utviklet en film om viktigheten av å gå bakenfor signaladferden barn kan vise, og hvordan du kan handle på bakgrunn av tegn og signaler hos barn. Filmen er en 15.minutter lang samtale med psykologspesialist Frid Hansen. Den baserer seg på kliniske erfaringer fra arbeid med barn og familier, og utfordringer og barrierer fra ansatte i barnehager og skoler. En film alene vil ikke utgjøre noen forskjell. Men vi håper at filmen kan være med å bevisstgjøre deg på hvordan du kan møte og hjelpe barn som viser tegn på å ha det vanskelig. Se filmen alene, eller sammen med kollegaer. Benytt gjerne refleksjonspørsmålene  du finner sammen med filmen som et utgangspunkt for egenrefleksjon eller diskusjoner. Se litt ekstra på barna du har rundt deg. Våg å gå bakenfor de symptomene de kan vise deg. For hvem tør å vise seg sårbar, hvis man ikke blir tatt imot?

Ta action!

Som en pedagogisk rådgiver i en kommune sa det: «Når barna nå kommer tilbake til barnehagen, så må vi ikke bare være opptatt av antiback og håndvask. Nå må vi ta frem det vi har lært om hvordan møte og snakke med barn og familier. Barns adferd er et uttrykk for noe. Vi må finne ut hva barna prøver å fortelle oss.»

Vil du bli bedre til å finne ut av hva barn sier med sine tegn og signaler? Vil du bli god til å samtale med barn, slik som Åse ønsker det? Da må du ta action! Sett deg gjerne et ukemål om hva du skal være oppmerksom på overfor ett, eller flere barn. Vær bevisst på hvordan du tar imot de tegn og signaler som barnet viser deg, eller hva det forteller deg. Evaluer deg selv. Hvordan møtte du barnet? Hva gjorde du bra? Hva kan du gjøre annerledes eller bedre? Hva trenger du for å være en støttespiller for barna rundt deg?

Du kan bety en enorm forskjell for et barn! For husk at for barn er delt smerte halvert smerte, og delt glede dobbelt glede!

 

Av | 2020-05-06T12:51:12+00:00 6. mai 2020|Barn i rusfamilier|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar