Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Å vente barn i denne rare tiden

Å vente barn i denne rare tiden

Venter du barn i denne rare tiden vi er inne i? Grip tid og mulighet til å ta pause fra bekymringer om sykdomssnakk. Nå er det tid for å skape gode tanker, drømmer og håp for deres lille barn, skriver jordmor Kristin Håland.

Å vente barn i denne rare tiden

Jeg er jordmor og nå ønsker jeg å si noe til dere som venter barn i denne rare tiden vi er inne i. Eller kanskje har dere akkurat kommet hjem fra sykehuset med en nyfødt baby? I media overøses vi av informasjon om Korona og bekymringer for fremtiden. Du / dere står oppe i et av livets viktigste hendelser, – og det er ikke Korona men et nytt liv! Kanskje dere nettopp nå i denne unntakstilstanden har en mulighet til å ha mer tid sammen og kunne dele livserfaringer og drømmer?

 En historisk begivenhet med ny tidsregning

Starten på et nytt liv er en historisk begivenhet. Verden endres og tiden endres. Den dagen barnet blir født blir starten på din nye personlige kalender. Den ene kalenderen er den som verden rundt styres etter, og din personlige kalender setter barnets alder og utviklingstrekk inn i tiden. «Det skjedde da Line var 10 mnd, for da husker jeg hun holdt på å få sin første tann…»

Hvilke fotavtrykk dette lille mennesket deres skal sette i verden vet ingen enda. Det er mange muligheter! Svangerskap og småbarnstid er undringens tid. Hvem i all verden er dette nye mennesket? En ting er kjønnet, men det mest spennende er kanskje personligheten? Svangerskap er en tid for å drømme og for å dele drømmer. Hvilke drømmer har dere for deres barn? Hvilke drømmer hadde du om livet selv som barn?

Verdier å gi videre

Vi ønsker det beste for våre barn. Samtidig kan man se at foreldre har ulik bakgrunn og har vokst opp i ulik kultur. Hva ønsker du å gi videre til ditt barn som du fikk hjemme selv?  Og hva vil du helst unngå å videreføre? Hvilke verdier er viktige for deg? Hva tenker du er det viktigste for å ha et godt liv? Andre spørsmål å tenke på er hvilke verdier er dere som foreldre like på, og hva tenker dere ulikt om. Hva er det som gjør at dere tenker forskjellig? Kan det tenkes at deres ulikheter kan tilføre barnet ekstra muligheter og ressurser og hvordan kan dere jobbe sammen for å tydeliggjøre og overføre disse verdiene i hverdagen?

Viktige modeller

Det er fint å kunne fortelle hverandre om mennesker som har hatt ekstra betydning i livet.

Når du tenker litt etter, – hvem var det som hadde en ekstra betydning for deg?  Kanskje var det en barnehageansatt, – en nabo, en tante eller en storebror. Hva var det som gjorde at nettopp denne personen var viktig for deg? Tenk på hvilke egenskaper ved denne betydningsfulle personen som du ønsker å bringe videre til barnet ditt.

 

Hvem var du som barn

Når man skal ha barn er det vanlig å tenke tilbake på egen barndom. Det kan være både gode og vanskelige minner. Å bli litt kjent med hverandres barndomsminner kan skape en bedre forståelse for hvem vi blir som foreldre.

Hva likte du å leke med? Hvem lekte du med? Hadde du noe kosedyr eller en leke som betydde noe spesielt for deg? Hvilken historie har denne tingen? Kanskje du hadde et dyr? Husker du en sang du likte som barn? Eller kanskje du husker et eventyr du likte godt…?

Var du et rolig barn, eller var du aktiv og utforskende?

 Trøst

Barn trenger gode voksne som kan beskytte dem og gi trygghet. Når noe er vondt og vanskelig trenger barn trøst. Men som voksne trenger vi også trøst innimellom. Det er fint å kunne dele tanker om trøst, og et fint utgangspunkt er nettopp å snakke om barnet.

Hva var godt for deg da du var liten og litt lei eller redd? Hvem kunne gi deg trøst? Hvordan ble trøst gitt deg? Eller trøstet du mest deg selv? Hvordan skulle du ønske at du kunne fått trøst og hva er godt ved å motta trøst. Hvordan tenker du at du vil gi trøst til barnet deres? Hvordan kan dere trøste hverandre når dagene og kanskje nettene blir strevsomme?

De vanskelige erfaringene…

Var det noe som gjorde deg utrygg som liten og hva handlet det om? Tenk igjennom hvordan  du klarte å håndtere det og var det noen voksne som hjalp deg? Er de vanskelige opplevelsene dine noe du kan hindre at ditt barn får oppleve? Hvordan kan du være en trygg person for ditt barn og hvem kan du / dere spørre om hjelp når noe i foreldrerollen kjennes vanskelig?

Vær bevisst hvem som er betydningsfulle mennesker i deres liv nå. Det er fint å kunne bygge nettverk for barnet sitt. Å få mulighet til å bli involvert i et barns liv er en gave, – og for barnet er et fint å ha flere mennesker rundt en som bryr seg.

 Gjør hverandre gode

Å si til hverandre hva man setter pris på er ikke alltid så lett. Men desto sterkere er det hvis dere får det til! Hvilke egenskaper setter du pris på hos partneren din? Hva tenker du han / hun har av egenskap som blir ekstra fint å ta med i foreldrerollen?

Skriv en «historiebok»

Kanskje liker du å skrive mye. Kanskje du ikke liker det, men kan skrive ned en liten setning… Eller liker du å ta bilder? En bok som forteller noe om dere som foreldre kan bli en kjempefin gave til barnet ditt fremover… Tenk å kunne få en liten bok med foreldrenes gode historier og drømmer! Selv om ikke alt vil gå i oppfyllelse, så er det godt å lese om gode intensjoner og håp. Det handler om kjærlighet og kan gi barnet opplevelse av å være elsket!

 Når livet blir ekstra krevende

Jeg ønsker også å minne dere om at når livet blir litt ekstra krevende er det hjelp å få. Jeg vil nevne to gode tiltak her. Begge er gratis!

 Mental Helse hjelpetelefon har nå åpent døgnet rundt, og har tilbud spesielt tilrettelagt for deg som er småbarnsforeldre. Kjenner du at du ikke strekker til, at barnet er krevende og urolig, så kan du få en god samtale her. Tlf: 116 123

Familievernkontor: Alle som opplever vansker, konflikter eller kriser i familien kan få tilbud om behandling og rådgivning fra familievernet. På familievernkontorene møter du blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi. Familievernet krever ikke henvisning fra lege eller lignende; Du tar selv kontakt for å gjøre en avtale med ditt familievernkontor. De fleste kan kjenne seg igjen i at familielivet ikke alltid blir slik man hadde tenkt på forhånd. Familievernet er en nasjonal tjeneste for deg som kan ha nytte av litt ekstra støtte og hjelp.

Her kan du søke frem til familievernkontoret der du bor.

Å bygge rede

Grip tid og mulighet til å ta pause fra bekymringer om sykdomssnakk. er det tid for å skape gode tanker, drømmer og håp for deres lille barn! Nå er det tid for å bygge rede og innrede hjemmet med gode oppvekstmuligheter.  Det gjelder selvfølgelig også deg som er alene med svangerskap og foreldrerollen. Kanskje har du en venn eller et familiemedlem som du vil invitere inn litt ekstra til å dele forventninger og livserfaringer med?

Lykke til med den viktigste jobben i livet, – å bygge et trygt og godt hjem for fremtidens barn!

 

Av | 2020-04-13T19:29:37+00:00 13. april 2020|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar