Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Korona-stresset? Her er gode råd!

Korona-stresset? Her er gode råd!

Denne rare og krevende tiden gjør at vi må være mer alene – og likevel sammen. Det er rart. Og det kan kjennes ut som følelsene ikke samarbeider. Det gir uro. Fagsjef og psykologspesialist Tove Mathisen har funnet fram til fem gode råd fra helsemyndighetene. Disse kan være til hjelp i hverdagen hvor korona-uroen gjør at du må jobbe litt ekstra for de gode følelsene.

Korona-stresset? Her er gode råd!

Sist uke kom jeg inn på et møte i siste liten, stresset og litt urolig, og lot meg friste til å ta en twist som stod fremme i en skål. I det jeg skal til å åpne den hører jeg, «er du klar over hvor stor smittebombe en slik skål er?» Rådet var velment og litt ertende og kom fra en god kollega, men jeg rakk å kjenne på skammen før jeg la bort den twisten.

Tenk om jeg utsatte meg selv og så noen andre for smitte. Grådig følte jeg meg også.

Negative følelser har gode vilkår for tiden. Frykt og angst blir foret av jevnlige oppdateringer om smittetall, antall døde og økonomiske bekymringer. Det er viktig. Vi må bli redde for å klare å følge myndighetenes råd om å holde oss hjemme.

Rådene går mot det vi vanligvis gjør når vi blir redde, nemlig søker sammen mot felles fiende. Men nå må vi være alene – sammen. Det er rart. Det kjennes ut som følelsene ikke samarbeider. Det gir uro.

Det å søke sosialt fellesskap, som er det mest naturlige og nødvendige for oss flokkdyr, kan nå raskt veksles inn i en følelse av skam for å ikke klare dette alene. Frykt for separasjon og tristhet over å være mye alene er lett tilgjengelig følelse for mange i disse dager.

Mennesker håndterer dette ulikt. Noen trenger isolasjon fra andre for å føle seg trygge. De vasker varer fra butikken og bruker hansker og munnbind. De andre kan bli «de farlige». Men noen  lever trygt med to meterregelen og fem i rommet på samme tid, «de andre» kan bli latterliggjort.

Negative følelser har det med å vokse seg store ganske lett. Vi har dem for at de skal beskytte oss mot fare. Nå er faren usynlig og vi vet ikke når vi har klart å komme unna den.

Alarmberedskapen er påslått hele tiden. En slik tilstand gir ikke gode vilkår for de positive følelsene. Mange trenger å føle seg trygge for å kunne kjenne på positive følelser som lek og glede, seksuell lyst, kjærlighet og omsorg, interesse og nysgjerrighet. Det må derfor et mer aktivt arbeid til for å kjenne på de positive følelsene, de vi trenger for å ha en god psykisk helse.

Det er viktig i denne tiden. Det er en vaksine mot stress. Den trenger vi ikke finne opp, vi må bare huske å ta den i bruk.

Først er det viktig å godta at det er helt normalt at de negative følelsene skaffer seg stor plass nå. Du er ikke alene om å ha det sånn, og det meste du føler er antagelig helt normalt og delt med en hel verden. Det kan gi litt lindring.

Da kan det kanskje være mulig å ta inn noen av rådene ekspertene gjerne vil gi. Jeg har valgt ut disse fra helsedirektoratet for økt livskvalitet og bedre psykisk helse.

Fem om dagen:

  • Knytt bånd

Vi er flokkdyr og sosialt orientert. Vi søker tilhørighet.  Når vi nå fysisk ikke kan møte hverandre må vi søke alternative måter å vise tilhørighet til andre på.

  • Vær aktiv

Få hjertet til å slå litt hardt hver dag med fysisk aktivitet – inne eller ute

  • Vær oppmerksom

Se deg rundt. Legg merke til lyder og lukter. Dette er en tid der det er store endringer i naturen. Den våkner til etter lang tids dvale.

  • Fortsett å lære

Kunnskap gir opplevelse av mestring og mening og det er gir positive følelser.

  • Gi til andre

Et smil, en tjeneste, aksept.  Vær raus mot de som håndterer dette annerledes enn deg selv.

 

Dette er gode fem om dagen- råd til deg! Gjør det så enkelt at det kan gjennomføres hver dag. Og vær raus med deg selv og andre. Husk at i disse tider krever det ekstra mye å jobbe med indre og ytre frykt.

Tilbake til møtet jeg skrev om innledningsvis. Jeg kunne sluppet unna skamfølelsen over den twisten og fortolket det hele på en annen måte. Jeg kunne tolket det som et godt råd fra en som ville meg vel. Jeg kunne stoppet ved følelsen av å få omsorg. Det setter i gang noe helt annet enn skam, selv om situasjonen var helt lik.

Men fordi jeg var ganske aktivert og påvirket av uro for korona den dagen, var det ikke de gode følelsene som lettest lot seg aktivere, det var det negative. Det gode i situasjonen måtte jeg jobbe litt mer for.

 

 

Av | 2020-04-02T15:27:08+00:00 2. april 2020|Psykisk helse|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar