Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Gjør adventstiden lettere for de som opplever rusens bakside

Gjør adventstiden lettere for de som opplever rusens bakside

Gjør adventstiden lettere for de som opplever rusens bakside

Hver adventstid og jul opplever barn og voksne i alle lag av samfunnet rusens bakside. Den har jeg erfart og vet at den kan brenne seg fast i form av uro, ensomhet, opplevelse av skam og skyld. Denne ensomheten, uroen, skammen og skyldfølelsen har vokst i takt med et samfunn der vi etter min oppfatning har blitt mer bortskjemte, mindre til stede for hverandre, og den økende ulikheten har fått fotfeste.

Jul er ikke nødvendigvis familietid

Forventninger til den perfekte familiejulen gjør at mange av oss stresser med seg og sitt gjennom hele adventstiden. Glemmer vi å stoppe opp å nyte øyeblikket og nyte det vi har? Og blir stresset et hinder for å se de som trenger å bli sett?
Høytiden og jula, den har noe spesielt ved seg – det henger ved en slags illusjon om at det er familietid. I filmer og i reklamer er familiene, smilende, det er tydelig at det varme og nære som blir fremtredende. Jula har blitt en feiring av de nære relasjonene og av at vi som mennesker skal være tett på hverandre. Virkeligheten er selvfølgelig litt annerledes for mange – men illusjonen har brent seg fast i oss. Vi er nærmest programmert til å tenke at jula skal være en tid for varme, nærhet og tid til relasjoner med de vi er glad i. For mange er dette tilfelle, men for de som ikke har et slikt varmt fellesskap blir sorgen, tomheten og lengselen etter det større.

En åpen dialog om de vanskelige tingene i livet

Vi trenger andre holdninger og mer ivaretagende blikk. Vi trenger å se hverandre mer og har
en dypere, mer åpen dialog om de vanskelige tingene i livet, også i de familiene der det varme fellesskapet mer eller mindre er til stede. Vi må normalisere gørra og støtte de voksne som ruser seg og anerkjenne at de har sine grunner, og at denne grunnen kan være en dyp lengsel etter å tilhøre. Rusen blir et skjold mot ensomheten. Samtidig må vi se, tenke på og ta vare på, de barna som lever med foreldre med rusproblemer.

Å våge å bry seg

Jeg vet alt om det, som lita jente skjulte jeg mye. I voksen alder har det kostet mye krefter, tårer og smerte å klare å fjerne uro, skam og kjenne på tilhørighet. Tenk om hver og en av oss tar en pause i en hektisk adventstid, tar oss tid å løfte blikket, gi ett ekstra smil, ett oppmuntrende ord. Det kan bety så mye om vi tør å bry oss. Det kan gjøre adventstiden lettere for oss selv, men også for alle de som syntes denne tiden er ekstra vanskelig. Det kan faktisk bidra til å endre mye for den som blir sett.

Av | 2019-12-13T10:37:45+00:00 13. desember 2019|Rus og samfunn|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar