Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Tåler barnet ditt at du forandrer deg når du drikker alkohol?

Tåler barnet ditt at du forandrer deg når du drikker alkohol?

Monikas mamma drakk for mye alkohol og det preget hennes oppvekst. Hun er opptatt av at barn skal slippe å være på vakt og bli utrygge fordi voksne rundt dem drikker for mye i ferien.

Tåler barnet ditt at du forandrer deg når du drikker alkohol?

Vi er kommet godt inn i første sommermåned, og vi venter på etterlengtede fri uker, der avslapning, kos og hygge står i fokus for de fleste. Noen ferierer hjemme i sitt nærområdet, andre drar bort, enten innlands eller til utlandet. Uansett er vi alle klar for fri, avslapning og hygge sammen med familie og venner.

God mat og drikke står i fokus en avslappende varm sommerferie, uansett hvor vi ferierer. Når en som voksen har fri, skal slappe av og hygge seg med god mat, ønsker en ofte å ta litt vin eller øl til maten. Ofte blir det også litt godt i glasset utover måltidene… «det er jo ferie og fri, så det må jo være lov».

Ja, det er lov! Men min oppfordring er at vi må ha med oss i bakhodet hvordan ett barn kan reagere på at mamma, pappa, bestemor, eller bestefar oppleves annerledes enn vanlig. At mamma snakker høyere enn vanlig, att pappa kanskje blir mer glad eller sint enn han pleier, at bestefar eller bestemor blir litt «rare» i oppførselen overfor barnet.

Alkoholens forandringer skapte utrygghet i min oppvekst

Jeg hadde selv en oppvekst med en mamma som drakk gjennom hele året, også i ferier. Men min mamma var opptatt av fasaden utad, og drakk kanskje mindre i ferier enn ellers.

Uansett så har utryggheten alkoholens forandringer førte med seg fulgt meg godt inn i mitt voksne liv. Usikkerheten, skammen, og følelsen av stemningen som alkoholen førte med seg, har bidratt til at jeg som voksen har jobbet mye med å ivareta den lille jenta i meg. Jeg var en liten jente som ikke kunne ta plass med mine følelser og behov. Mamma var nødvendigvis ikke skremmende når hun drakk, men forandringen i personligheten merket jeg veldig raskt, og den skapte usikkerhet hos ei lita jente.

Ta hensyn til barna i ferien

Tenk over hva du kan drikke før du endrer personlighet, tenk over hva ditt barn tåler av forandring, før følelsene setter barnet i en ukjent situasjon. Barn sanser forskjellene alkohol gjør med den voksne, mye raskere enn det den voksne selv gjør.

Mitt budskap til deg som leser dette er: Barn har også hektiske hverdager med mye krav, de trenger også å koble av når det er ferie. La ferien også være avslappende og koselig for dine barn, la barna være i fokus. Barn skal slippe å være på vakt og bli utrygge fordi voksne rundt dem drikker for mye alkohol i ferien.

 

Av | 2019-06-21T10:39:07+00:00 21. juni 2019|Barn i rusfamilier|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar