Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Derfor er jeg en aktivist mot spillereklame

Derfor er jeg en aktivist mot spillereklame

Noen må si nei til all reklame for pengespill her i landet. Jeg er aktivist og er sterkt imot reklame for alle typer pengespill – også de lovlige. I denne bloggen skriver jeg mer om hvorfor.

Derfor er jeg en aktivist mot spillereklame

Reklame for pengespill er stadig oppe til debatt. Det er sterke fronter for og mot. De sterkeste stemmene for at reklamen må bestå er selvfølgelig de som tjener penger på å selge pengespill til andre. Det er internasjonale spillselskaper som ulovlig reklamerer på tv-kanaler som sender fra utlandet og det er lovlige norske spillselskap som Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. De vet at reklamen både rekrutterer og beholder spillere. De som er imot pengespillreklame er de fleste som jobber med behandling av pengespillavhengige, brukerorganisasjonen Spilleavhengighet-Norge og de aller fleste pengespillavhengige selv. For ikke å snakke om deres familier som går i stadig redsel for at deres nære og kjære skal spille igjen.

Fronter et reklameforbud

Som mangeårige behandler for pengespillavhengige og leder av Norsk Forening for Spillproblematikk har jeg blitt en aktivist på dette området. Jeg fronter et absolutt reklameforbud for pengespill, inkludert reklamen fra Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Men vi som jobber med dette er slett ikke alene om å være motstandere av pengespillreklame. En undersøkelse fra 2018 gjort av Rambøll viser til at hele 80 prosent av den norske befolkningen enten er negative eller svært negative til pengespillreklame. I de siste årene har mange pengespillavhengige fortalt sine historier i avisoppslag og på TV. I behandling møter vi dem daglig.

Slik virker reklamen på mine pasienter

Ole er en av pasientene jeg har møtt. Han har spilt pengespill på nett i noen år. I starten var det spennende og underholdende. Han vant en god del, faktisk mer enn han tapte. Nå har han lenge bare vunnet smågevinster og tapt mer enn han har råd til. Han har et desperat håp om at lykken skal snu. Det har skjedd før. Ole har vært nødt til å ta av konto som ikke skulle røres og har flere kredittlån med fra 18 – 25 prosent rente. Forbruksgjelda begynner å nærme seg 500 000 kroner. Han kjenner seg desperat etter å vinne tilbake det han har tapt. Lykken må snu. Han kjenner suget etter å komme i gang. Han vet det er dumt. Ikke kan han fortelle noen om det uføret han har kommet opp i. Det er for flaut, det er en skam. Folk vil tro han er helt idiot. Ole vet at han må stoppe, men vet også at han må gjøre noe for å redde den økonomiske situasjonen. Så lyser tilbudet fra flere internasjonale nettselskapet opp på mobilen: «Når du setter det første innskuddet, gir vi deg 150 prosent ekstra!» «Gratisspinn uten innskudd» «Få 100-vis av gratisrunder og gratis spinn NÅ!» Fristelsen blir for stor. Han vet det er dumt, men denne gangen må han vinner stort. Penger å spille for må skaffes fort. Denne gangen blir det fra ungenes sparekonto. Oles samboer må ikke få vite at nå er han i gang igjen.

En solidaritetshandling

I solidaritet med alle de som sliter med pengespillavhengighet og alle de familiene som berøres og rammes er det ikke vanskelig å være en aktivist og kreve at et reklameforbud for pengespill må komme. Undersøkelser har vist at reklamen påvirker personer med større pengespillproblem enn dem med mindre problem. En svensk studie rapporterte at spilleavhengige opplevde at reklamen for pengespill opprettholdt deres problem og kunne forårsake tilbakefall.

Det er ikke bare spilleavhengige, deres familier og aktivister som er imot pengespillreklame. Norsk Tippings undersøkelse fra februar i år viser til at i Norge mener 87 prosent at det er for mye pengespillreklame. Et stort flertall i undersøkelsen mener at spilleavhengighet er et stort og økende problem. 95 prosent er helt/delvis enig i at det bør være forbudt å henvende seg til privatpersoner over telefon for å selge pengespill.

Vi trenger at ansvarlige politikere setter foten ned og sier at nok er nok. Noen må si nei til all reklame for pengespill i Norge. Hensynet til sårbare spillere og deres familier må veie tyngst.

Av | 2019-03-01T15:07:24+00:00 1. mars 2019|Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar