Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Kunsten å overtale seg selv

Kunsten å overtale seg selv

Ønsker du at nyttårsforsettet ditt skal bli noe mer enn et kortvarig prøveprosjekt? Den sterkeste kraften til endring finner du i deg selv.

Kunsten å overtale seg selv

Vi er i gang med et nytt år, og med det følger gjerne også intensjoner og planer om endring. For mange handler det om sunne planer, spreke planer. Nyttårsforsetter som er forbundet med bedre helse, mer trivsel og økt selvbilde. Dette er året da vi skal bestige høye fjell, gå ned de ti ekstra kiloene eller løpe maraton. Vi finner frem det nye treningstøyet vi fikk til jul, melder oss inn på et treningsstudio og booker timer. Det er utallige ulike gruppetimer å velge blant, med fengende navn som «Body for life», «Strong Mama», «Senior Strenght» og «Bootylicious». For å få kabalen hjemme til å gå opp, melder vi oss på gruppetimer som holdes så tidlig om morgenen at månen fremdeles står høyt på himmelen.

Motivasjon – en flyktig venn

De tre første månedene er vi en hel gjeng som holder på sånn. Timene er fullbooket og vi kjenner på en kollektiv motivasjon for å få den kroppen vi alltid har drømt om. Litt strammere rumpe. Litt mer definerte muskler. Litt antydning til vaskebrett. Vi venter spent på at vekta skal gå ned, og humøret opp. Men innen vi når mars har motivasjonen for å delta på de grytidlige morgentimene stupt, i takt med at appetitten har økt. Vi er så støle i beina at vi går baklengs ned trapper, og armene verker så mye at vi frykter det er en begynnende senebetennelse. Den smørblide og energiske treneren, som i januar fremsto som et forbilde, begynner å irritere oss. Det er ikke menneskelig å være glad og positiv kvart over seks om morgenen? Og det er rett før du skriker at hun kan gjøre de siste repetisjonene selv, for du er ferdig. Så ferdig! En endring, om det er å trene mer, spise sunnere eller drikke mindre er krevende. Ikke minst fordi motivasjon er en flyktig venn.

Den sterkeste kraften

Det er flere bransjer som tjener gode penger på dette. Firmaer som selger kostholdsprodukter, treningssentre som tilbyr personlige trenere, dataselskaper som selger motivasjonsapper til telefonen. Du kan imidlertid få hjelp gratis! Enten ved å avtale trening med en venn, eller ved å laste ned gratis apper. I disse dager lanserer Helsedirektoratet et gratis digitalt verktøy til støtte for endring av levevaner. Disse kan være en god hjelp på veien, men dersom nyttårsforsettet ditt skal bli noe mer enn et prøveprosjekt på noen måneder, kreves noe mer. Den sterkeste kraften til endring finnes i oss selv.

En konstruktiv metode for endring

En klok mann sa en gang at «folk blir vanligvis mer overbevist av argumenter de selv har funnet, enn av dem andre kommer med». Det er med andre ord du som sitter på nøkkelen til endring. Nettopp denne erkjennelsen er det samtalemetoden motiverende intervju (MI) tar utgangspunkt i. Det er etter hvert mange ulike yrkesgrupper som praktiserer MI, både i skole- og i helsevesenet. I stedet for å møtes med informasjon og velmenende råd, er MI en konstruktiv metode for å snakke om endring, motivasjon og mestring. Du får blant annet hjelp til å sette ord på hvorfor du ønsker å gjøre endringen, hvilke ulemper og fordeler som ligger i å gjøre dette, hvilke personer eller ressurser som kan hjelpe deg å holde på motivasjonen samt å sette opp en realistisk plan. Dette betyr selvsagt ikke at det blir lett. Du vil møte perioder da ambivalensen herjer og motivasjonen vakler. Men ved å få satt ord på det, ta et steg tilbake og se på hvorfor dette er viktig for deg, kan du igjen snakke deg selv inn i endring. Og kanskje er ikke ditt mål å bestige høye fjell, gå ned ti kilo eller å løpe maraton. Uansett hvilke drømmer og mål du har for 2019 så håper jeg du går for noe som er viktig for deg og som du virkelig vil. Da er det større sannsynlighet for at du klarer å overtale deg selv, og få til en endring som varer.

 

Av | 2019-01-04T15:05:37+00:00 4. januar 2019|Ukategorisert|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar