Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Å møte en vegg – å finne mening

Å møte en vegg – å finne mening

Å møte en vegg – å finne mening

I høst hadde jeg en uke fri og dro til Marbella i Spania. Jeg vandret rundt i gamlebyen og nøt synet av blomster, gamle, vakre hus, smale gater og sydlandsk stemning. Jeg hadde med fotoapparatet og hadde ikke noen annet mål enn bare å være og nyte.

Da gikk jeg rett på veggen! Det var en fysisk vegg. Den var hvitkalket med et vindu. Du ser den på bildet under her. Veggen hadde jeg møtt før, men den gang var den ikke fysisk….

Jeg ble brutal dratt endel år tilbake i tid i tankene. Sist jeg møtte «veggen», var jeg i en livskrise. Eksistensielle undringer om hvem jeg er, frihet, ansvar, smerte, død og spørsmål om mening ble aktivert. Nå ble det som var inne i vinduet på veggen symboler på noen av de undringene jeg hadde inni meg den gang om hva som er meningen med livet og i livet.

Meningen med livet

Hva som er meningen med livet er et stort spørsmål. Det kan ikke vitenskapelig bevises, men handler om tro. Hva man tenker livet kommer fra, og hvor det ender vil påvirke hva vi tenker om livet her og nå. Det er kanskje ikke noe vi tenker på i det daglige, men i livskriser som alvorlig sykdom, store ulykker og i møte med døden kan tanker om hva som er meningen med livet komme frem. Denne undringen kan også komme i gledesfylte stunder. Når jeg som jordmor tar imot et barn, undrer jeg på hvor livet kommer fra. Er livet bare biologi og fysiologi, eller er det noe annet og større som ligger bak?

Meningen i livet

Den tyske psykologen Tatanja Schnell har forsket på meningsdannelse hos mennesker. Hun sier at å oppleve at man har stor grad av mening i livet, eller at livet er meningsfullt, handler om opplevelse av at livet er sammenhengende, betydningsfullt, at det har en retning, og at man hører til et sted . Dette kan vise seg i livshistoriene våre. Der konstruerer vi fortellinger som gir oss mening, og ofte handler det om å skape historier der vi får positive opplevelser av å bety noe. Vi har behov for å kjenne at vi har en verdi, – at det betyr noe at vi er til! Noen ganger kan livshistoriene våre være kaotiske og krevende. Da kan det være godt å få hjelp til å skrive dem litt om, – få hjelp til å se nye sammenhenger og skape nye meninger. Andre ganger må vi kanskje innse at endel hendelser er meningsløse.

Mening i helseperpektiv

Det finnes mye forskning på at å oppleve livet sammenhengende og meningsfullt har god innvirkning på helsen. Det viser seg blant annet ved færre symptomer på angst og depresjon. En åndelig dimensjon i livet kan for mange være meningsdannende og helsefremmende. Dersom den åndelige dimensjonen består av strenghet og rigiditet, kan den være mer ødeleggende. . Et paradoks i helsevesenet er at selv om det finnes forskning som viser at meningsdannelse er viktig, så er det ikke alltid det snakkes om.

Å lete etter mening i eget liv

Det er ikke godt «å møte veggen», men jeg vil utfordre deg til å stoppe opp i adventstiden og julen og tenke på hva som gir deg mening. Hva er inne i «ditt vindu i veggen»? Hva opplever du som meningsfullt? Har du noen opplevelser eller erfaringer i eget liv som betyr ekstra mye for deg, og som du tenker har vært med å forme noe godt i deg? Hendelser eller tanker som har gitt deg styrke, håp eller trygghet?

Det kan være et møte med et menneske, familie, en musikkopplevelse, et dyr, sportslige prestasjoner, naturopplevelser, kunst eller kanskje religion? Kanskje har du flere kilder som bidrar til å skape mening i livet ditt? Hva er det ved disse erfaringene som gjør at de er verdifulle for deg?

Lystenning er en symbolsk handling som er forbundet med å skape mening. Jeg håper du får litt tid i julen til å sette deg ned, tenne et lys og finne frem til gode kilder som bidrar til å skape mening i ditt liv. Kanskje kan det også være et tema rundt bordet sammen med gode venner? Husk at uansett hva du finner, så er du verdifull nettopp fordi du er deg! Du er uerstattelig! Jeg ønsker deg en god og meningsfylt tid i desember…!

«Jeg møtte bokstavelig talt veggen». Foto: Kristin Håland

Her er referanser fra teksten:

Koenig H.,Koenig,H.G.,King,D. & Carson, V.B.(2012). Handbook of religion and Health:Oup.Usa.

Schnell,T.(2009). The Sourches og Meaning in Life Questionnaire (SoMe) : Relations to demographics and well-beeing. The journal of Positive Psychology, 4(6), 483-499.

 

 

 

Av | 2018-12-14T13:00:25+00:00 14. desember 2018|Psykisk helse|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar