Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.

Læreren reddet meg

Læreren reddet meg

Familien min var i krise. Det var læreren min, Elin, som reddet meg gjennom denne tiden. Dette fortalte ei ung jente meg, da jeg hadde et møte med noen ungdommer forrige uke. Tema for møtet var hvordan vi kan nå fram til barn og unge med hjelp når de trenger det.

Underveis i møtet vårt ble denne læreren – la oss kalle henne Elin – nevnt. Da ble det fart på diskusjonen! Ungdommene kappes nesten om å fortelle om de gode samtalene hos Elin. Men det kom også opp erfaringer med lærere som ikke så dem da de trengte det og det kunne gjøre livet vanskeligere. En ungdom fortalte for eksempel om læreren som var opptatt av sin egen popularitet i klassen og holdt med den «tøffe» gjengen. Det var læreren som ungdommen opplevde overså det som var vanskelig. Det var læreren som sa høyt i klassen at «du skal ikke holde foredrag for klassen for du er for svak i dette faget».

Den gode læreren

Hva var det så med Elin som opplevdes å være så trygg at de kunne snakke om det vanskeligste, og at de fikk hjelp?

Her er noen sitater fra ungdommene:

-Elin er så personlig. Du merker med en gang at hun har et ærlig ønske om å bli kjent med meg.

-Elin lytter

-Hun våger spørre om også de vanskelige tingene

-Hun setter av tid

-Elin er rettferdig

-Elin ikke sier noe videre til andre uten at vi har en avtale om det

-Skolen har ordnet med at jeg kan selv kan styre når jeg vil prate med Elin

-Hun tror på meg

– Vi lager en plan sammen slik at jeg vet hva som skjer dersom noe er vanskelig

Underveis i samtalen sank alvoret inn over meg. Her var det flere ungdommer som hadde vært gjennom veldig vanskelige ting.

Det er alvorlig når en ungdom som fra før har det vanskelig, opplever at læreren støtter de som mobber.

På den annen side er jeg også overbevist om at det nok er mange «Elin» omkring på våre skoler!

Bedre tverrfaglig innsats

Over 100 norske kommuner får nå tilskudd for å jobbe ut gode rutiner for tidlig og bedre tverrfaglig innsats overfor barn og unge i utsatte situasjoner.

Det er veldig bra! Men det er et stort ansvar som hviler på den enkelte som jobber så tett på barn og unge. Skal rutinene fungere så er min oppfatning at skolene må jobbe med felles holdninger og verdier. Det er viktig at lærere blir trygge på å ta opp også vanskelig tema med elevene. Lærerne er ikke behandlere, men de skal vite hvor eleven kan få hjelp videre.

Dette må gå inn i skolenes arbeid med bedre tverrfaglig innsats. Vi trenger enda flere som Elin i skolene våre!

 

Av | 2018-11-09T10:19:04+00:00 9. november 2018|Forebygging og tidlig innsats|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar