Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.

En ransel tung av vonde tanker

Skolen er en viktig arena for trivsel, vekst og læring for alle barn. Den gir også store muligheter for mestring og mening for de barna som har en ekstra «tung» sekk å bære på av ulike grunner. Kristin Håland i KoRus – Sør har de sårbare barna og familiene i tankene i denne ukas blogg:

En ransel tung av vonde tanker

Et nytt skole-semester er igang. Mange barn har gode forventninger og håp for det kommende skoleåret. Særlig vil jeg tro at 6 åringene som har begynt på skolen for første gang er spente! De er så fine der de kommer med nye ransler, fine klær og uten fortenner. Første skoledag er en markeringsdag i barnets historie, og stolte foreldre står der med fotoapparatet klart. Alle har litt sommerfugler i magen, – kanskje lærerne også har det?

Ikke alle har det slik. Noen barn bærer med seg mye vanskelig i sin indre «ransel». Jeg vil dele litt av sangteksten til Louis Jacoby med deg:

Noen barn må leve med spott og svik og slag,

og gruer seg om natta for neste morgendag.

Mens andre får en omsorg, som alle skulle hatt

Med eventyr og nattaklem når dagen blir til natt.

Og noen går til skolen uten vinterklær og mat,

Mens mor hun sover rusen ut, men det er helt privat!

Andre har gjort lekser og har nistepakka smørt,

At mor og far er glad i dem det har de alltid hørt.

Og alle kommer hjemmefra med sjela full av ord

Av alt som er blitt sagt og gjort i huset der de bor.

I ranselen på ryggen bærer de et «nei»- et «ja»,

Et håp, – en sorg, – en lykkestund som kommer hjemmefra…

Kjære deg som er voksen, – enten du er foreldre eller lærer! Vis vennlighet også overfor de barna som skiller seg ut negativt. Barn som viser uro, mistrivsel og frustrasjon. Barn som ikke er helt rene, som har annerledes klær, som lukter litt vondt, som er litt frekke og som kanskje provoserer deg.

Kjære voksen, – se og vis vennlighet også overfor barn som prøver å være usynlige og som har nedslått blikk og usikkerhet.

Barnet er mer enn det vi ser. Til dere foreldre og lærere; barn bærer på historier. Vi trenger ikke å vite hvilke historier, men vi kan forstå at det er ulike grunner til det vi ser. Jeg tror ikke at noen barn i utgangspunktet ønsker å være vanskelige, men jeg vet at det er mange barn som HAR det vanskelig. Jeg skulle ønske at vi i år kunne ha et ekstra blikk og en ekstra vennlighet mot de som vi undrer oss over. Tenk om vi alle kunne gi undringen og vennligheten forrang for fordømmelse, feiltrukne konklusjoner og negativt snakk.

Våre holdninger og våre ord er smittsomt. Det kan bli en positiv smitte! En smitte som gir håp om et godt skoleår også for de barna som kommer med en stor klump i magen, og som ikke klarer å samle seg fordi de har altfor mye å bekymre seg over i livene sine.

Det er også foreldre som gruer seg til den første skoledagen. Foreldrene til de barna vi undrer oss over. Foreldre som er like glad i sine barn som det du og jeg er i våre barn. Foreldre som ønsker det aller beste for barna, men som av ulike årsaker strever ekstra med å få til livet. Foreldre som kanskje bærer på egne historier med rus, vold, psykisk sykdom, utrygghet og ikke minst på skam. Skam og skyldfølelse over å oppleve å komme til kort. Kjære foreldre og lærere, – ta vel imot disse foreldrene også. Et smil, et håndtrykk og vennlighet kan være mer betydningsfullt enn du aner!

Et nytt skoleår ligger foran oss. Det gir muligheter til å gi en god skolestart til både foreldre og barn. Vær med å fylle godhet opp i de indre ranslene! Det er gratis, men kan ha uendelig stor verdi!

Her har du høre sangen til Louis Jacoby;  Alle Kommer hjemmefra.

Legg igjen en kommentar