Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Hvordan vil du at ditt barn skal huske julaften?

Hvordan vil du at ditt barn skal huske julaften?

Julen er som et forstørrelsesglass som forsterker det som er bra og det som er dårlig. Så til dere voksne; bruk alkovett i jula! Leder for KoRus - Sør, Anne-Cathrine Utsigt, blogger denne gang.

Hvordan vil du at ditt barn skal huske julaften?

Jeg er ikke tvil om at alle foreldre og besteforeldre vil at julen skal være høstens og vinterhalvårets høydepunkt for barnet. Gjennom hele desember har forventningene bygd seg opp og skal krones med selve julaften. Barnet har åpnet kalenderen og telt ned dagene, tent adventslysa og laget de fineste julegaver til mamma, pappa, bestemor og bestefar og ikke minst gledet seg til at alle skal pynte seg og spise verdens beste julemiddag, sammen.

Men så er det ikke alltid det går sånn. Det er nemlig langt fra alle som bare får fred, ro og julepakker til jul. Det er også noen barn som får så mye mer enn de ber om og vil ha! For endel voksne, både foreldre og besteforeldre, er det store spørsmålet hvilken rødvin passer best til ribba eller hvor kald, eller temperert, skal akevitten være? Det gode liv og helheten i måltidet handler for noen like mye om tilbehøret til julemiddagen, og da mener jeg ikke tyttebæret og surkålen… Jeg vil ikke ta fra dere den gode rødvinen eller det nybrygga juleølet, men vil bare be om en ting: Husk på barn og barnebarn i denne forbindelsen! Det er nemlig ikke den delen av tilbehøret som er det viktigste for barna.

Et velkjent tema

Dette er et velkjent tema som ofte kommer på dagsorden rett før jul! Vi vet det er mange barn som gruer seg eller som kommer til å oppleve sin første jul med en full far eller mormor, eller andre voksne i familien, fordi vinen var så utrolig god, passet så godt til ribba at det rett og slett ble noen glass for mye. Vi vet mye i dag om hva dette gjør med barn. Men det kan se ut til at å ta hensyn til hverandre og respektere hverandre, kanskje noe av det vanskeligste når det kommer til at det som er godt og bra for meg, ikke er like bra for deg.

Om julemiddagen ikke er det samme for deg uten den riktige rødvinen eller den riktig tempererte akevitten, så husk at barnet ditt merker fort en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene eller besteforeldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.

Drikk med vett

Så til dere voksne vil jeg si: bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye du skal drikke, når det er barn til stede. Tenk gjennom hvilke minner og følelser barnet skal ha med seg etter denne julen.

Av | 2017-12-21T10:32:11+00:00 21. desember 2017|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar