Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Hvem er betydningsfulle personer i ditt liv?

Hvem er betydningsfulle personer i ditt liv?

Vi bærer historiene våre i kroppene våre. Noen ganger kan historiene skrives om. Det kan det være godt å få hjelp til. Historier om dype krenkelser kan bli til historier om overlevelse og strategier for mestring. Kristin Håland fra KoRus - Sør skriver om det å lage gode avsnitt i egen og andres livshistorie.

Hvem er betydningsfulle personer i ditt liv?

En nydelig julegave

Den fineste julegaven fikk jeg for tre år siden. Jeg fikk mitt første barnebarn og ble mormor. Det er en stor gave. Flere ganger i uken snakker vi sammen i telefonen og på facetime. Det er fantastisk å kunne se hverandre når vi snakker sammen. Vi bor i ulike byer, men ved hjelp av telefonen og skjermbilde blir avstanden mellom oss blir liksom mindre. Jeg får se de glade dansene, sangene og hun tar meg bokstavelig talt med seg inn i de hverdagslige opplevelsene sine. ”Mormor, vil du se rommet mitt?” Jeg ser det søte og ivrige ansiktet på telefonskjermen. Selvfølgelig vil jeg se rommet hennes! Om jeg har sett det mange ganger før, så gjør jeg det gjerne igjen! ”Mormor, jeg skal bære deg!” sier hun, og så ser jeg på tak, vegger og gulv i et skiftene tempo på telefonskjermen. Det er til å bli svimmel av. Jeg forstår at hun ivrer etter å vise meg, og at hun løper i full fart inn på rommet, men ”meg” i hånden. Herlig!

Livshistorien vokser frem

Jeg ønsker å gi barnebarnet mitt trygghet, kjærlighet og anerkjennelse. Jeg ønsker å bidra til at hennes historie skal bli fylt med godhet og glede, slik hun også bidrar inn i min historie. Det er sterkt å se slekten gå videre. Det var spennende å oppleve at min datter ble mamma. Godt å se hvordan hun ivaretar sitt lille barn. Slektshistorien vokser. Vi gir mye av det vi selv har fått. Mest gode hendelser. Men det finnes også noen avsnitt med vanskelige og vonde opplevelser. Det er slik livet er.

Svikt og svik

Noen barn har mange kapitler i sin livshistorie som er vanskelige og triste. Dessverre inneholder endel av disse historiene hendelser som går i arv.

Jeg har den siste tiden lest i NOU 2017: 12 ”Svikt og svik. Gjennomgang av saker hvor barn har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt”. Det er mange triste eksempler på hvordan endel barn har vokst opp med mye utrygghet og redsel. Vonde opplevelser som ingen barn burde kjenne til. Hjemmet var ikke trygt. Barnas behov for omsorg og ivaretagelse ble ikke møtt. De manglet beskyttelse. Systemet sviktet dem også. Hjelp nådde ikke frem. Prisen for dette sviket må barna betale selv. Prisen er dyr. Altfor dyr. Det kan handle om nedsatt helse og livskvaliteten resten av livet.

Tilfeldig hvilken start man får

Vi vet at noen foreldre ikke riktig vet hvordan de skal være gode foreldre. De har kanskje selv vokst opp med omsorgssvikt, rusproblematikk og vold i hjemmet. Vonde slektshistorier videreføres også. Det var en som sa at ”Det mest avgjørende øyeblikket i et menneskets liv er når det ved fødselen åpner sine øyne og ser hvem som er valgt ut til å bli dets foreldre.” Flaks eller uflaks… Barn er prisgitt de voksne de kommer til.

Spørre om historiene

I svangerskapet er de fleste gravide opptatt av å ”bygge rede”. De sorterer sin egen historie og prøver å finne ut hvilke drømmer og handlinger de ønsker å videreføre. De aller fleste foreldrene ønsker det beste for sine barn. I ”Svikt og Svik” står det noe jeg synes er flott. Der blir det foreslått at jordmødre, helsesøstre og leger etterspør foreldrenes historier når de venter barn. Hensikten med dette er å finne ut hvilke foreldre som trenger hjelp til å skrive nye historier i sin slekt. Gode historier.

Jeg forsket tidligere på menn som utøvde vold i svangerskapet. Flere av mennene sa at de visste ikke hvordan de skulle være fedre. De bar selv på historier der de var utsatt for vold som barn. Men de ønsket å lære å bli gode pappaer.

Det er ikke lett å si det til helsesøster og jordmor. Opplevelse av usikkerhet og tilkortkommenhet i forhold til morsrollen og farsrollen er sårt og vanskelig å snakke om. Dersom de kommende foreldrene blir de spurt om egen oppvekst og historie, så kanskje de våger å dele og lære… Da kan den vonde arven brytes.

En forutsetning er at den som spør viser oppriktig interesse, respekt og ikke har en fordømmende holdning.

 Lage nye historier

Vi bærer historiene våre i kroppene våre. Noen ganger kan historiene skrives om. Det kan det være godt å få hjelp til. Historier om dype krenkelser kan bli til historier om overlevelse og strategier for mestring.

Vi tar del i hverandres historier. Våre liv flettes inn i hverandre og utfyller livshistoriene. Noen ganger er det mennesker som får en stor betydning i livshistorien, som kanskje ikke engang selv vet om at de har en betydningsfull rolle. Det kan være en nabo, en lærer eller en venn… Det kan være et menneske som så deg, som anerkjente og viste godhet og interesse.

Slike mennesker er det godt å møte… Jeg håper du har slike mennesker med i din livshistorie!

Til ettertanke

Jeg vil utfordre deg til å tenke litt over:

Hvem har vært betydningsfulle personer i din historie? Hva gjorde dem til det? Kan du være betydningsfull for noen?
Kanskje advent og julen i år vil skape muligheter for å la deg få bidra til å lage noen gode avsnitt i både egen og andres livshistorie?

 

 

 

Av | 2017-12-18T16:17:59+00:00 18. desember 2017|Forebygging og tidlig innsats|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar