Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Alle trenger noen som heier på dem

Alle trenger noen som heier på dem

Det nærmer seg jul og høytid og for noen er det en stor utfordring å holde seg unna rus. Det er så mye som står på spill! De trenger noen som heier på dem – som viser at det er noen ser betydningen av kampen de står i .

Alle trenger noen som heier på dem

Det kan være folk som «Kristian». Han er nå til behandling i rusinstitusjon. Lille juleaften reiser han hjem på permisjon til familien. De husker så altfor godt jula i fjor. Det er mange såre og skamfulle minner for dem alle – en far som var full, en far som ble borte over flere dager. De er bekymret og vet at også i år er det selskap andre juledag – med julemat, vin og snaps.

Eller det kan være folk som «Anita». For henne er det første året som singel. Hun går i behandling på en ruspoliklinikk. Julaften skal hun være sammen med barn og barnebarn. Hun vet hun blir voktet på. Hun får ikke komme hvis ikke hun er edru. Og hva med resten av jula? Da er det ikke noen terapeut å snakke med. Det er lett å ty til rødvinskartongen for å døyve ensomhet og smerte. Hva skal hun fylle de andre dagene i julen med? Alle er opptatt av familien.

Rus rammer hele familien

Når det er en i familien som har et rusproblem rammer det så mange. Det er mange stive skuldre i Kristians familie denne jula – både blant de voksne og barna.

I Anitas familie er det en voksen datter som gjennom mange år har tatt ansvar for mor. Nå har hun også egne barn som må gå foran. Det er sårt å ha en mor som en må nekte å komme juleaften hvis hun har drukket.

For folk som Kristian og Anita kan det bli mange og lange dager med store utfordringer. De trenger som alle oss andre noen som oppmuntrer, som støtter, som roser – noen som er med og heier dem fram.

Hva kan vi gjøre

Vi kan lage familieselskap uten alkohol. Det går an.

Vi kan samle noen venner en formiddag på cafe – uten alkohol.

Vi kan invitere en venn med på trening eller på en skitur.

Vi kan ta en telefon og vise at vi bryr oss – oppmuntre og rose for hver dag uten alkohol.

Vi kan melde oss som en de kan ringe til når det blir vanskelig.

Det er mye vi kan gjøre som ikke tar så mye tid.

Kjenner du en i liknende situasjon – bli en i heiagjengen! Vis at du er en som støtter opp. Det har betydning for hele familien som er berørt av rusmisbruk at vi er mange som heier på at dette skal bli en jul med gode minner.

 

 

 

Av | 2017-12-14T07:48:14+00:00 14. desember 2017|Avhengighet|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar