Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Ni måneder med en taus uro…?

Ni måneder med en taus uro…?

Den 9. dagen i den 9.måneden er det fokus verden over på hvor skadelig alkoholbruk i svangerskapet kan være. Det er den internasjonale FASD - dagen. Mange gravide blir bekymret og redde av å lese og høre om hvor skadelig alkohol kan være. Men kunnskapen må deles så flest mulig er helt avholdende fra alkohol i svangerskapet. Dette skriver jordmor Kristin Håland ved KoRus - Sør mer om:

Ni måneder med en taus uro…?

”Ja, jeg hadde jo noen skikkelige fester før jeg visste jeg var gravid, men det spiller nok ingen rolle.” En uttalelse som kan komme fra mange gravide. Sannsynligheten for at barnet er skadet er nok veldig liten. Men…. tenk om…. Selv om man kanskje er litt tøff og tilsynelatende likegyldig på utsiden, kan uro og fortvilelse være på innsiden.

Som jordmor treffer man mange gravide som er bekymret for ulike ting. De er bekymret for fysiske plager i svangerskapet, for fødselen som ligger foran, for ulikheter i parforholdet, vanskelige familierelasjoner og mye annet. Det finnes mye kunnskap og mange gode råd om både livsstil og levevaner for gravide. Det er bra. De fleste gravide er opptatt av å ta til seg denne kunnskapen, fordi de ønsker å bli gode mammaer og de ønsker mest av alt friske, velskapte barn. Det er flott!

Den vanskelige kunnskapen

Det optimale hadde kanskje vært om alle svangerskap var godt planlagte og alle kunnskapsbaserte råd var fulgt til punkt og prikke… Men slik er ikke det virkelige livet.

Noe kunnskap kan være vanskeligere å både dele og ta imot, -særlig hvis den gravide står i en situasjon der kunnskapen kan innebære noen risikofaktorer. Et eksempel på dette er alkoholbruk i svangerskapet.

FASD-dagen

Den 9. September er den internasjonale FASD dagen. FASD står for Fetal Alcohol Spectrum Disorder og er samlebetegnelse på skader av alkoholbruk i svangerskap. Denne dagen er det viktig at vi løfter frem kunnskapen vi har om graviditet og alkohol, – selv om dette kan være sårbart og vanskelig. Visste du at alkohol passerer lett over fra mors til fosterets blod, slik at det lille barnet får minst like høy promille som moren?

Alkohol er skadelig både i svangerskapets første fase når organene dannes, og under de indre organers modning utover i svangerskapet. Symptomene kan være svært varierende. De fleste opplever problemer knyttet til hjernen og nervesystemet. Enkelte barn har hovedsakelig problemer med lærevansker, sen utvikling og språkproblemer. Fra disse er det en glidende overgang mot de barna som er mentalt tilbakestående med betydelig hjerneskade. Så godt som alle organer i kroppen kan bli skadet. Mange har et karakteristisk utseende i ansiktet. I tillegg til hjernen er misdannelser  i øyne, ører, hjerte, mage-tarmsystem, nyrer, urinveier, muskler og skjelett vanlig.

 

Etiske utfordringer

Sannsynligheten for å få et barn som har skader på grunn av alkohol øker med mengde inntak og hvor mange ganger det skjer. Samtidig kan vi ikke si med sikkerhet hvor lite som skal til før et barn kan få skader. Helsedirektoratet anbefaler derfor en nulltoleranse i svangerskapet.

Skader som oppstår på grunn av mors alkoholbruk i svangerskapet kan ikke repareres. Det er alvorlig. Å sette diagnose innenfor FASD er vanskelig og det medfører også store etiske utfordringer. Begrunnelsen for at barn skal utredes og diagnostiseres er ikke at vi skal fordele skyld. Begrunnelsen for en tidlig diagnose er at barnet skal bli forstått med de begrensningene det har, og at barnet skal få tidlig tilpasset hjelp.

All forskning tilsier at beste hjelp for et barn med FASD er tidlig utredning og diagnose, helst før skolealder. At de får vokse opp i stabile hjem og at de får tilpasset opplæring i skolen.

I Norge er vi heldige og har et Regionalt kompetansesenter for medfødte russkader. Det ligger i Arendal, og er det første i Norden av sitt slag.

Snakk om bekymringene

I svangerskapet skal alle gravide i Norge få spørsmål om alkoholbruk både før og under graviditeten. Det er viktig at det ikke bare blir spørsmål om alkoholvaner, men at man inviteres inn i en samtale der kvinnens egne spørsmål og bekymringer kan deles.

Til slutt en liten hilsen til deg som er gravid: Som jordmor skulle jeg så inderlig ønske at jeg kunne gi deg en garanti på at du får et friskt og velskapt barn. Det kan jeg dessverre ikke… Det kan man aldri gi noen. Men EN ting kan jeg love, at jeg skal møte deg uten fordømmelse, men respekt og gå veien gjennom svangerskapet sammen med deg. Vi kan skape et rom sammen der både gleden OG frykten kan deles. Og vet du, – selv om du er redd og bekymret tror jeg sjansen er stor for at du kan bli en veldig god mamma!

 

 

 

 

 

Av | 2017-09-08T14:13:40+00:00 8. september 2017|Graviditet og rusproblemer|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar