Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//«Sånne som meg» og «sånne som deg»

«Sånne som meg» og «sånne som deg»

Jeg har hatt 4000 dager som rusfri denne uka! Jeg har møtt mange gode fagfolk og hjelpere underveis, men dessverre er det nok slik at en opplevelse av krenkelse huskes svært lenge.

«Sånne som meg» og «sånne som deg»

Jeg kjente jeg ble sint når du, min nye saksbehandler sa: «Vi har dårlig erfaring med at sånne som du skal ut og hjelpe andre som har utfordringer med rus og psykiatri».

Jeg hadde akkurat lagt frem for deg at jeg ønsket å bli vernepleier og at jeg hadde lyst til å jobbe med rus og psykiatri. Ordene svei; sånne som meg kunne altså ikke ha denne drømmen? Når jeg kom hjem bestemte jeg meg for at deg skulle jeg aldri se igjen, og slik ble det. Imidlertid har jeg ofte tenkt på deg, som uten å kjenne meg, tok på deg «systemhatten» og kjente sånne som meg bedre enn vi kjenner oss selv.

Når systemet krenker

Selv om jeg fikk god hjelp av flotte, dedikerte NAV-ansatte gjennom 6-7 år er det dette møtet med NAV jeg husker best. Det er dessverre slik for de fleste av oss; følelsen av krenkelse sitter lengre enn følelsen av å bli sett og hørt. Om du hadde en dårlig dag på jobben, eller bare var et menneske som ikke skulle hatt interaksjon med andre mennesker (utenom i lunsjpausen), vet jeg dessverre ikke. For meg betyr det ikke så mye i dag, men jeg tenker imidlertid at det er på tide at jeg realitetsorienterer deg litt:

Nå har jeg 4000 rusfrie dager!

Selv om du ikke representerte det synet og den forståelsen jeg møtte i andre deler av hjelpeapparatet i 2004 velger jeg allikevel å fortelle historien om deg. Fordi sånne som deg kan ødelegge drømmer. En dårlig dag på jobben eller en ubetenksom kommentar kan svi lenger enn man tror.

Siste gang jeg drakk var første uka i mars 2006, det betyr at jeg har 11 års rusfrihet. Mandag 20. februar 2017, hadde jeg 4000 dager rusfri! At det har gått så lang tid betyr at du garantert ikke husker meg, fordi du valgte å ødelegge relasjonen vi kunne fått allerede i første møte. Jeg valgte å skifte saksbehandler og slutte å forholde meg til deg. Den nye saksbehandleren min innså at sånne som meg kanskje har noe å tilføre andre som sliter. Vedkommende sa at «selvfølgelig kan du bli vernepleier Tommy, men da må du bli rusfri».

På disse 4000 dagene har jeg møtt mange sånne som meg som har egenerfaring med rus og psykisk helse utfordringer. De aller fleste er fantastiske mennesker, mange er rusfrie, noen er fremdeles i aktiv rus, men jeg synes i alle fall de fleste av sånne som meg har gode holdninger og verdier.

Hvordan gikk det?

I tilfelle du lurte på hvordan det gikk med en sånn som meg kan jeg fortelle det. Etter at jeg ble ferdig med vernepleierstudiet, jobbet jeg to år i en bolig med mennesker med psykisk helse utfordringer, så jobbet jeg to år på en sikkerhetspost i psykiatrien, før jeg flyttet til Oslo og jobbet et par år på en akuttpost. I dag jobber jeg i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm og på Høgskolen i Sør-Øst Norge.

Jeg møter daglig sånne som meg og fantastiske fagfolk som brenner for jobben sin. Veldig få av dem har holdningene sånne som deg har. Akkurat at jeg har møtt få sånne som deg gjør meg i grunn litt glad, fordi sånne som meg trenger tjenester som tror på oss når vår egen tro er skiftende.

En drøm kunne ansvarliggjort meg

Når jeg sa jeg ville bli vernepleier så kunne du kanskje sagt: «For en god ide, men da vet du at du må slutte å drikke. Vi kan hjelpe deg med mye, men akkurat dette må du ville selv». For meg ble vernepleierstudiet en løsning, en katalysator for endring, jeg forstod at jeg ikke kunne være vernepleier og ruse meg.

Å kunne si at man tok feil

Som aktiv rusavhengig er en fylt med skam, mange føler seg stigmatisert av systemet og samfunnet for øvrig. Jeg har full forståelse for at fagpersoner kan tråkke i salaten, si ting som sårer, eller som oppleves krenkende; alle kan gjøre feil. Etter min oppfatning er den beste fagpersonen den som innimellom sier:

«Unnskyld, det hender dessverre at sånne som meg gjør en feil. Selv om vi har utdanning er vi bare mennesker, med alle de begrensningene det medfører»

Gode fagfolk ser at bak rusen finnes et menneske med drømmer og håp om noe annet. Først når drømmene og håpet blir tatt på alvor blir hjelpen til hjelp!

Av | 2017-02-27T07:44:48+00:00 23. februar 2017|Rus og tabuer|Skriv en kommentar

16 Kommentarer

 1. Aino Lundberg 23. februar 2017 at 19:19 - Reply

  Sånne som deg tommy! Sånne liker vi! ❤

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 23. februar 2017 at 20:29 - Reply

   Takk gode Aino! Og sånne som deg liker vi<3

 2. Veronika Johnsen 24. februar 2017 at 11:27 - Reply

  Det er mange som desverre blir møtt på denne måten, der NAV påberoper seg å kjenne menneskene de møter ut fra de tilfellene som faktisk ikke klarte målsetningen de selv satte seg.Du bør være stolt av deg seg ,du er et godt eksempel som gir NAV-systemet en ny sannhet .Folk vil og kan!
  Stå på Tommy,spennende å følge deg!

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 24. februar 2017 at 13:15 - Reply

   Takk Veronika, veldig hyggelig å høre <3 🙂 Det er alltid viktig å se den enkelte som et individ, og unngå kategorisering!

 3. Liv Holther Schiller 24. februar 2017 at 17:55 - Reply

  Bra Tommy….og jeg håper at jeg har lykkes med å være med på å utgjøre en forskjell på New Way linja,selv om jeg aldri har jobbet i NAV. I et hvert fall er jeg med i heiagjengen til det du og dine utretter. Lykke til videre…..

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 24. februar 2017 at 19:22 - Reply

   Hei Liv og takk 🙂 Jeg vet at du har vært med i heiagjengen til mange som har vært og fremdeles er der ute, og tror du har gjort en forskjell for mange!

 4. Janne Andresen 25. februar 2017 at 19:26 - Reply

  Så flott å høre om deg Tommy,du motiverer,inspirerer,jeg blir så glad for hver eneste en som klarer å få virkelig gjort drømmene sine. De fleste ser ikke den lange og harde reisen en bruker må «dra»for og komme seg fra null til hundre. Nav,barnevern o.l. «hjelpere»er altfor raske og opptatte til å putte oss i en bås og er altfor ofte forutinntatte. 4000 poeng til deg Tommy,RESPEKT!!!! Mvh Janne

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 26. februar 2017 at 08:12 - Reply

   Hei Janne, takk for den tilbakemeldingen. Den betyr mye når den kommer fra deg <3. Du kjenner jo og møter daglig mange som blir i den båsen hele livet.
   Dessverre klare ikke systemet alltid å se at bak rusen finnes det et menneske med drømmer og håp om noe bedre!
   Det er godt at "sånne som du finnes"!

 5. Lisbeth 27. februar 2017 at 10:06 - Reply

  Du skriver at du «valgte å skifte saksbehandler». Flott at du fikk lov til det.

  Denne historien viser igjen hvor viktig det er at man får bytte ut en ubehagelig og negativ saksbehandler. Dessverre er det ingen selvfølge.

  Selv har jeg autoimmun sykdom, og på tross av medbragte røntgenbilder insisterte saksbehandleren på at dette var «psykisk», og noen attføring eller annen ytelse skulle jeg iallfall ikke ha, for jeg var «altfor psykisk syk».

  Jeg trodde ikke mine egne ører, men hun bare avviste meg og søknaden min – muntlig, noe som er ulovlig, i tillegg til at hun uten videre hadde stilt en annen diagnose enn legen.

  Jeg sa fra om at jeg måtte få en annen saksbehandler. Likevel måtte jeg slite med henne inntil en psykolog innen systemet «friskmeldte» meg og krevde at jeg fikk tildelt en annen saksbehandler.

  Da var det gått TO ÅR, for man kan ikke kreve slikt bytte, og for Nav-kontoret gikk det prestisje i at jeg skulle ha denne saksbehandlere, enda det var feil i hvert eneste vedtak hun skrev ut de årene.

  Veldig kjekt at ting har lykkes for deg!!!

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 27. februar 2017 at 18:16 - Reply

   Hei jeg var heldig ja. Og fikk god hjelp etter denne episoden, men jeg vet jo at andre har slitt mer med systemet slik som du beskriver her, og det er bare fryktelig trist.!!

 6. Målfrid 3. mars 2017 at 08:46 - Reply

  Så sant og så viktig! Det er sånne som deg som gir håp om at skille mellom oss og dem blir bygget ned! Takk for at du deler erfaringene dine!

  Målfrid

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 13. mars 2017 at 18:01 - Reply

   Tusen takk <3

 7. Annelise 12. mars 2017 at 18:43 - Reply

  Så inspirerende og tusen takk for at du deler. Det gir meg som mor troen på at alt går. Ønsker deg mange mange nye år som rusfri. For en ressurs og forbilde du er for andre som trenger troen på at det nytter.

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 13. mars 2017 at 18:00 - Reply

   Tusen takk for tilbakemeldingen, den betyr mye <3

 8. Svein Bjørnar Amsrud 17. mars 2017 at 05:31 - Reply

  Sånne som meg takker sånne som deg!
  Gratulerer med 4000 dager.

  Faglig leder på Kildevangen Behandlingssenter

  • mm
   Tommy Lunde Sjafjell 17. mars 2017 at 07:15 - Reply

   Takk 🙂

Legg igjen en kommentar