Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Fysisk aktivitet i rusbehandling er også å «lufte hue»

Fysisk aktivitet i rusbehandling er også å «lufte hue»

Helhetlig rusbehandling er å ta kroppen med. Vi vet at trening og aktivitet gir bedre fysikk, men vel så viktig for oss på Borgestadklinikken er de psykiske og mentale effektene. Pasientene forteller ofte om hvor godt det er å få pause fra tankekjøret de sliter med.

Fysisk aktivitet i rusbehandling er også å «lufte hue»

 «Det er så godt å få lufta hue». Kommentaren kommer fra en pasient etter en økt med styrketrening. Han sier videre: ”Det er så kaos i hue mitt, og når jeg trener så får jeg fokus på noe annet og det letter på trøkket”. Kommentaren gleder en aktivitetsleder, for det er jo nettopp denne effekten vi er ute etter i treningsterapien! De psykiske effektene av trening som vi kjenner og som er godt dokumenterte: dempe angst/uro/stress, få ut aggresjon, bedre søvn, opplevelse av glede og mestring. De fleste av oss har erfart det, – men likevel, – brukes det bevisst nok? Eller er vi mest opptatt av effektmål som sterkest, høyest og raskest? I min stilling som aktivitetsleder er jeg så heldig å få være med pasientene når de kjenner på og formidler sine følelser og opplevelser ved fysisk aktivitet.

Den rusfrie kroppen

Når man har brukt rusmidler over lang tid må man bli kjent med ”den rusfrie kroppen”. Med alt det innebærer av nye smerter, vondter, følelser og sanser som ikke har vært brukt på lang tid og som skal håndteres med nye verktøy. Det er store endringsprosesser – derfor har vi en helhetstilnærming her på Borgestadklinikken.

Naturen er en utrolig treningsarena. Med lyder, lukter, farger og ujevnt underlag. Det er studier som underbygger at synet av skog/natur påvirker humøret positivt. Har du noen gang vært sur når du har kommet hjem fra en tur? Mange ganger har jeg med tilfredshet observert pasientene på tur, der vi får til den positive gruppeeffekten med gode opplevelser. På vei hjem i bussen stilner latteren og praten, flere glipper med øynene og skuldrene senker seg. «Jeg blei så trøtt jeg,- enda vi ikke har gått såå langt»…..Godfølelsen etter tur, – effekten oppnådd!

Opplevelsene på tur er mangfoldige og overrasker stadig. En pasient sa til meg en vakker sommerdag i skogen: «Jeg kan ikke huske at det er såå mange, forskjellige grønnfarger i skogen». Pasienten erfarer at sansene våkner.

Følelsene og erfaringer gjennom fysisk aktivitet

På minitopptur. Vi går sakte, men for pasienten som går ved siden av meg begynner det å bli strevsomt,- pusten øker, det er slitsomt for beina. Plutselig stopper han og vil snu, – sier han er blitt akutt forkjøla,- snørr i nesa og hoster sekret. Pusten er hurtig og overfladisk. «Da har vi fått fart på blodomløpet og det er bra» sier jeg. Da pasienten etter litt erkjenner at alt er normalt, fortsetter vi. Han ankommer toppen med en enorm mestringsfølelse og en ny kroppslig erfaring ved fysisk aktivitet.

Personer som har et problematisk forhold til rusmidler har ofte psykiske tilleggsproblemer. Følelsen ved å bedrive fysisk aktivitet kan for noen pasienter oppleves som symptomer på angst, – økt puls, økt pustefrekvens, svett, – og grunn nok for noen til å unngå trening. Desto viktigere er det å motiveres til å tørre å kjenne på det og trygges i situasjonen.

Det finnes ikke en unik aktivitet som passer alle enten vi er ansatte eller pasient, vi er alle individer som liker forskjellig ting og har ulike erfaringer. Det viktigste er jo å finne en aktivitet vi liker og har lyst til. Da er sjansene større for at vi fortsetter.

Fysisk aktivitet bedrer den kognitive funksjonen

Fysisk aktivitet og spesielt det å lære nye aktiviteter anbefales for å danne nye hjerneceller. Derfor har vi ved Borgestadklinikken et bredt spekter av aktiviteter. Kanskje prøve en ny øvelse? En ny type tur? Når vi mestrer noe nytt blir selvfølelsen bedre, og det blir en positiv opplevelse. Fysisk aktivitet er derfor også viktig for at pasienten bedre kan nyttiggjøre seg alle de andre faste behandlingstiltakene i en helhetlig behandling.

Fysisk aktivitet og trening er så mangt

Vi vet at trening kan forebygge 14 forskjellige kreftformer, hjerte-karsykdommer, diabetes, psykiske lidelser, muskel-skjelettplager og sikkert mye annet som forskerne ennå ikke har konkludert entydig på. Men det jeg synes er så spennende med trening er mangfoldet: Styrke, kondisjon, balanse, koordinasjon, smidighet, kognitiv effekt, psykisk/fysisk helse og sosialt samvær. Det er så mange måter å gjøre det på og så mange forskjellige mål. «Å lufte hue» for pasientene handler om hvordan trening og aktivitet gir bedre psykisk og fysisk helse i en helhetlig rusbehandling.

Som aktivitetsleder i en organisasjon som satser og erkjenner at fysisk aktivitet har en viktig plass i det tverrfaglige behandlingstilbudet, gleder jeg meg til å fortsette å heie frem fysisk aktivitet og mestringsfølelsen hos våre pasienter.

Foto fra styrkerom

Av | 2017-01-05T12:21:50+00:00 5. januar 2017|Psykisk helse|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar