Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.

«Alkoholikerfrue»

Det er ikke like glamorøst å være «alkoholikerfrue» som for eksempel «fotballfrue» eller «pilotfrue». Denne bloggen er en påminnelse om at det finnes kvinner og menn med alkoholproblemer i alle samfunnslag. For mange er tida vi går inn i nå særlig utfordrende.

«Alkoholikerfrue»

Det er ikke like glamorøst å være «alkoholikerfrue» som for eksempel «fotballfrue» eller «pilotfrue». Men det finnes mange kombinasjonsmuligheter. Noen er «alkoholikerfrue» samtidig som de er «direktørfrue» eller «lærerfrue» – eller fruen til en uførepensjonert med psykiske vansker.

Noen menn er i tilsvarende situasjon. De kan være ektefelle eller samboer til kvinne med alkoholproblem. Det finnes kvinner og menn med alkoholproblemer i alle samfunnslag. Mange er foreldre.

Når julen er tiden for høye skuldre
Du vet sikkert om noen i denne situasjonen. Kanskje er det et familiemedlem, en kollega eller en god venn eller venninne. Kanskje er du som leser dette i samme situasjon.
Noen utfordringer er felles, både for «fruen» og for den som sliter med et alkoholproblem. November og desember er spesielt vanskelige. Det er tiden for høye skuldre- for bekymringene.
Først kommer tiden for julebord. De vet at det ikke er lett å gå på julebord og ikke drikke. Da må de produsere en verdig grunn. Det kan være vanskelig å være edru en hel kveld mens alle rundt en blir mer og mer beruset. Og så er det alle bemerkningene. De fleste vil jo ikke bli opplevd som kipe eller festbrems.
Så kommer julen, med vin og avec i venne- og familielag.
Hva med barna og ungdommene? Skal de være redde for at mor eller far dummer seg ut i år igjen?

Hvordan kan vi hjelpe

– Vis respekt for de som ikke vil bruke alkohol. Ikke kom med bemerkninger som kan oppfattes som press.
– Ikke be om begrunnelse for hvorfor hun eller han ikke vil drikke. Det har du ikke noe med. Vis at det er et valg du respekterer.
– Legg opp til alkoholfrie familiesammenkomster.
– Alle trenger en «heiagjeng» når de jobber med vanskelige endringer. Meld deg som en i «heiagjengen». Spør om du kan bidra og hvordan.
– Vær med og del seirene – gjerne med en alkoholfri feiring!

Av | 2016-12-07T14:04:47+00:00 7. desember 2016|Familier og rusproblematikk|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar