Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
/, Foreldrerollen/Brisne besteforeldre er utrygge barnevakter

Brisne besteforeldre er utrygge barnevakter

Er det greit om bestemor tar seg et glass vin eller to når hun er barnevakt? Hvor går grensen for hva som er greit og ikke greit? Eli Marie Wiig blogger om et tema som kan utfordre og kanskje også provosere.

Brisne besteforeldre er utrygge barnevakter

Jeg er så heldig at jeg har blitt bestemor! Livets dessert – hvilken udelt glede. Besteforeldre har lov til å tøye reglene litt og ikke  være like strenge som mor og far. Hva betyr dette for min generasjon av bestemødre som drikker tre ganger så mye alkohol som våre egne mødre gjorde?

Foreldre er usikre på om besteforeldrene er trygge barnevakter

I den siste tida har det dukket opp medieoppslag om at foreldre er usikre på om de kan overlate ansvaret for barna til oss besteforeldre fordi vi drikker alkohol. Den anerkjente HUNT-studien (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) viser at kvinner over 50 er de som har økt alkoholforbruket mest i løpet av de siste 20-30 årene, og NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) har vist at besteforeldrene er den gruppen i landet med høyest alkoholkonsum, bortsett fra unge under 25 år.

Trenger vi avtaler om alkohol?

Jeg ville synes det var fryktelig hvis mine barn skulle være utrygge på å overlate barna sine til meg, eller bare til å være sammen med meg, på grunn av min alkoholbruk. Her tror jeg noe må gjøres. Kanskje det kunne være en idé å snakke om dette allerede mens barnebarna ligger i magen: Hvordan ser dere foreldrene for dere at jeg som bestemor kan hjelpe til? Skal vi eventuelt gjøre noen klare avtaler nå? De fleste voksne mennesker i Norge er nå helt klart innforståtte med at en ikke tar barn med på biltur uten godkjent sikringsutstyr.  Mange er enige om at vi kjører litt ekstra forsiktig når vi har barn i bilen. Noen har avtaler når det gjelder godterier, leggetid, hva en skal få lov til å se på på TV, osv. Kanskje skulle vi også gjøre noen avtaler når det gjelder alkohol?

Måtte på legevakta, men ingen var kjørbare

For et par år siden opplevde en venn av meg å bli oppringt av naboer som trengte hjelp. Datteren deres hadde vært uheldig og skadet seg, og de måtte til legevakta. Dessverre hadde alle de voksne til stede drukket alkohol. De hadde jo ikke planlagt å skulle kjøre mer den kvelden. Det var langt og dyrt med drosje, så de spurte min venn om hjelp. Det er flott å ha naboer som stiller opp og hjelper hverandre. Det synes jeg er supert. Men allikevel, hva om naboen også hadde drukket, eller ikke var hjemme? Er det umulig for oss å tenke seg at det alltid bør være en trygg person til stede sammen med barn som er klar for å kjøre bil i tilfelle uhellet skulle være ute? Kanskje burde vi gjøre klare avtaler med barna våre også om alkoholbruk når vi besteforeldre har ansvar for barnebarna?

Tør vi ta diskusjonen?

Jeg har lest en del kommentarer om dette emnet på nettet. Noen mener at totalavhold er det eneste rette når en er sammen med barn, andre mener at ett glass er OK. Kanskje det rett og slett er bra for barn å lære hvordan det er å drikke på en god måte? Andre synes det meste er OK etter at ungene har lagt seg. Hva mener dere?

 

Av | 2016-11-22T09:26:38+00:00 27. oktober 2016|Familier og rusproblematikk, Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar