Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Forbud mot norsk spill-reklame

Forbud mot norsk spill-reklame

En ny befolkningsundersøkelse om omfanget av penge- og dataspillproblemer i Norge kom tidligere i denne uka. Jeg har jobbet med denne problematikken i mange år og var virkelig spent på tallene. Landet vårt er i første rekke når det gjelder å forske på hvor utbredt penge- og dataspillproblemer er i befolkningen. Det er bra. Det kan vi være stolte av. Det viser at myndighetene tar problematikken rundt spill og spilleavhengighet på alvor.

Forbud mot norsk spill-reklame

En ny befolkningsundersøkelse om omfanget av penge- og dataspillproblemer i Norge kom tidligere i denne uka. Jeg har jobbet med denne problematikken i mange år og var virkelig spent på tallene. Landet vårt er i første rekke når det gjelder å forske på hvor utbredt penge- og dataspillproblemer er i befolkningen. Det er bra. Det kan vi være stolte av. Det viser at myndighetene tar problematikken rundt spill og spilleavhengighet på alvor.

Underholdning for mange, fortvilelse for andre
Vi vet at pengespill for flertallet er en underholdningsaktivitet som kan være spennende og som mestres bra. «Vi gir drømmen en sjanse» sier Norsk Tipping. Det er lov å drømme om telefonen fra Norsk Tipping på Hamar. Hvem kunne vel ikke tenke seg å bli Lotto-millionær? Eller vinne noen hundretusen i Extra? Dessverre er tilfeldighetene slik at sjansene for en større premie er ganske mikroskopiske. Uke etter uke blir vi ikke Lotto-millionærer. Vi vinner ikke i Extra. Det er bare å innse at pengespill for aller fleste av oss er og blir et stort tapsprosjekt. Men så spiller vi heller ikke for mer enn vi har råd til å tape.

Noen gjør så absolutt det. De spiller for så mange penger at de til slutt ikke vet hvordan de skal skaffe dem. Og etter hvert vet de heller ikke hvordan de skal skaffe penger til mat, klær og fritidsaktiviteter. De må på desperat pengejakt, de må lyve for familie og arbeidsgiver om hvorfor de ser fortvilet ut og hvorfor de aldri har penger.

Antall problemspillere
Det var knyttet spenning til resultatene fra den nye befolkningsundersøkelsen, utført av forskere ved Universitetet i Bergen for Lotteritilsynet. Hvor mange er problemspillere? Hvor mange er i risikosonen for å utvikle problemspill? Har antallet gått ned siden forrige undersøkelse som ble gjort i 2013? Har den massive reklamen fra utenlandske spillselskaper i norske TV-kanaler ført til at flere har fått problemer? Hvem er i faresonen for å få et problem?

Jo, sier undersøkelsen, du har større risiko for å få et pengespillproblem om du er mann, ikke har høyere utdanning, har falt ut av arbeidslivet og er født i Afrika, Asia og Sør eller Mellom-Amerika. Når det gjelder hvor mange som er risiko- eller problemspillere viser undersøkelsen at antallet er 122 000. Det er mange. Tar vi med alle som er i familie- eller jobber nært med de 122 000 personene forstår vi at problemfylt pengespill berører mange mennesker i Norge. Lotteritilsynet opplyser at antallet spilleavhengige i 2013 var 22 000 personer og i 2015 var det 34 000 personer. Undersøkelsen viser til at resultatet ikke er signifikant og at det er usikkerhet knyttet til om det er en økning.

Reklamen påvirker de sårbare
Lotteritilsynet peker på at utenlandske pengespillselkap sender i snitt 62 reklamefilmer hver eneste time i døgnet på TV i Norge. De sårbare problemspillerne er mest påvirket av reklame, det får dem til å bli mer positive til pengespill og bruke mer penger. Halvparten av de som spiller på utenlandske nettkasinoer er risiko- og problemspillere.

Lotteritilsynet går hardt ut mot reklame fra utenlandske spillselskap og peker på hvorfor Norsk Tipping og Norsk Rikstoto bør ha enerett på å tilby pengespill i Norge. De ønsker ikke at utenlandske spillselskap skal få lisens til å selge spillene sine i Norge. Det er vi enige om.

Også reklame for norske lovlige pengespillaktører påvirker sårbare grupper spillere. Fortellingene om de som ble millionærer inspirerer til å satse flere penger, tilgjengeligheten får oss til å spille oftere, alkoholsalg kombinert med spill gjør folk mer risikovillige.

Det har blitt utenkelig å reklamere for alkohol og tobakk, hvorfor tillater vi fremdeles norsk reklame for pengespill i beste sendetid og overalt i det offentlige rom? Vi har fått en ny befolkningsundersøkelse. Nå ser jeg fram til Regjeringens fulle gjennomgang av spillpolitikken og ønsker flere reguleringsforslag i en Stortingsmelding. Forslagene bør være solidariske med 122 000 risiko- og problemsspillere, deres familie og arbeidsplass og innføre et forbud også for norsk spillreklame.

Av | 2016-11-21T11:19:24+00:00 10. juni 2016|Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar