Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Medmennesker som skaper håp

Medmennesker som skaper håp

Siv jobber som likeperson for en brukerorganisasjon. En likeperson på rus og psykisk helsefeltet er et menneske med egenerfaring knyttet til rus og psykisk helse utfordringer. Siv har lite faglig kunnskap og få studiepoeng, men hun har en erfaringskompetanse som man ikke kan studere seg til på noen høyskoler. Hun har egenerfaring med utenforskap og stigmatisering.

Medmennesker som skaper håp

-Jeg har ruset meg en del med henne, hun har det ikke så bra nå, stakkars

Jeg går gjennom Oslos gater sammen med Siv. Hun har stanset opp og for å hilse på en kvinne som hun tydelig kjenner. Alderen til Kari er ubestemmelig, men at hun har tilbragt mange år på livets skyggeside er tydelig. Hun har en bag over skulderen og en plastpose i hånden.  Om Kari er på jakt etter en ny plass å sove eller neste dose vet jeg ikke, men det er ikke urimelig å anta at det er en kombinasjon begge

Da Siv hilser ser Kari opp, og det glimter gjenkjennende i blikket. Siv går bort og gir Kari en klem, og stryker henne over kinnet, og sier omsorgsfullt: «går det bra med deg, Kari?»

Om Kari vil huske møtet med Siv vet jeg ikke, for hun var tydelig ruset, men jeg vil huske det. Jeg fikk et innblikk i noe sterkt,  og kjenner klumpen i halsen vokse. Dette var ekte, troverdig, hudløst og sårt.

Siv er impulsiv og det går fort i svingene, hun handler på ryggmargsfølelse og intuisjon. Hun har ikke lest om omsorgsfilosofi eller sykepleie teori, men det trenger hun ikke. Hun vet hva mennesker som er langt nede trenger, og i dette møtet sier ryggmargsfølelsen «omsorg». Hun fremstår ved en slik handling som et medmenneske og en håpsbærer for Kari.

Siv jobber som likeperson for en brukerorganisasjon. En likeperson på rus og psykisk helsefeltet er et menneske med egenerfaring knyttet til rus og psykisk helse utfordringer.  Siv har lite faglig kunnskap og få studiepoeng, men hun har en erfaringskompetanse som man ikke kan studere seg til på noen høyskoler. Hun har egenerfaring med utenforskap og stigmatisering. Hun har selv vært der Kari er nå, og kanskje nettopp derfor blir dette møtet så troverdig, ekte og sårt for meg som står utenfor deres opplevelsesfelleskap.

Sist helg satt jeg og leste en bok som kommer ut til høsten med fjorten ulike brukerhistorier. Det som slår meg etter å ha lest disse er innsikten man kan få ved å leve på siden av samfunnet i noen år. Det er denne innsikten man bruker som brukerrepresentant, likeperson, medarbeider med egenerfaring, eller erfaringskonsulent. Det som slo meg når jeg leste boken er at i de fleste historiene er det små «ubetydelige» handlinger, situasjoner eller ord som er blitt viktige for endringsprosessene.

Kari trenger et samfunn som tilbyr inkludering, felleskap, annerkjennelse og et tjenesteapparat som fremmer håpet. Når jeg ringte Siv for å spørre om jeg kunne få skrive om dette møtet sa hun:

«Ja, men du må få med at når jeg møtte henne i dag var hun i bedre form enn sist, og vi hadde en lengre prat og det ble flere klemmer».

Omsorg, relasjoner og medmennesker som skaper håp er noe vi med egenerfaring vet er viktig. At vi begynner å bruke mennesker med egenerfaring inn i tjenestene og gjennom bruker- og pårørendeorganisasjoner, brukerstyrte tiltak og frivilligheten vil kunne skape mer omsorg, bedre relasjoner og mer håp for de som er lengst nede. Kanskje er jobben som Siv og alle andre med erfaringskompetanse gjør for Kari og andre som sliter mer betydningsfull enn vi skulle tro.

Av | 2016-11-22T10:33:02+00:00 11. mai 2016|Behandling|Skriv en kommentar

Kommentarer

 1. Irene Larsen 18. mai 2016 at 21:16 - Reply

  Ja slik er det. I Horten Blå Kors har vi en gruppe som er brukerstyrt og der vokser og gror det. At de som har kjent problemene på kroppen er de beste terapeutene og støttespillere. De vet hvor skoen trykker deres arbeid er gull vært.

 2. Marie Strømodden 19. mai 2016 at 13:21 - Reply

  Hva heter boken om fjorten brukerhistorier og hvem har skrevet den? Er det noen som har kunnskap om feltet er det brukerne selv. Derfor er det en bok jeg gjerne vil lese! Marie

  • Tommy Lunde Sjåfjell 19. mai 2016 at 20:43 - Reply

   Hei boken heter «Et bedre liv», Redaktører er Anne Landheim og Stian Biong. Jeg har fått den til gjennomlesning, men den trykkes i disse dager og kommer ut i september. Boken inneholder 14 ulike brukerhistorier. I tillegg er det endel sentrale fagfolk som kommentere på våre historier om hva som har skapt bedring.

Legg igjen en kommentar