Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Ja til en mer restriktiv spillpolitikk

Ja til en mer restriktiv spillpolitikk

Pengespill har fått en alt for stor plass i folks dagligliv i Norge. Min påstand er at spillpolitikken har blitt for liberal. En restriktiv spillpolitikk er fornuftig og skal ha som oppgave å beskytte befolkningen mot skadelige produkter, skriver psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik.

Ja til en mer restriktiv spillpolitikk

Det innføres stadig nye pengespill. Spill som folk ikke har bedt om og flertallet ikke vil ha. Det er allerede for mange spill, for mye reklame, for høye tapsgrenser. Lovlige norske pengespill fra Norsk Tipping og Norsk Rikstoto kan du spille så og si over alt! Vi kan levere pengespill hjemme på pc og mobil. Vi kan levere spill i kassa i dagligvaren og i spillkiosker. Det er altså knapt mulig å bevege seg i samfunnet, på nett, i medier eller ute i offentligheten, uten å bli utsatt for et eller annet tilbud om- eller reklame for pengespill. Norsk Rikstoto tilbyr uregistrert pengespill kombinert med alkoholservering på puber og travbaner.

Pengespill har fått en alt for stor plass i folks dagligliv i Norge. Min påstand er at spillpolitikken har blitt for liberal. En restriktiv spillpolitikk er fornuftig og skal ha som oppgave å beskytte befolkningen mot skadelige produkter. En restriktiv spillpolitikk skal være på lik linje med politikk og restriksjoner i forhold til andre skadelige produkter som alkohol og tobakk.

De utenlandske spillselskapene som tilbyr pengespill på nettet og reklamerer ulovlig på tv utgjør en alvorlig trussel mot spillpolitikken i Norge. Disse aktørene har vi erfart er både grådige og hensynsløse i sine metoder når de rekrutterer og forsøker å beholde spillere. Også spillere som de må forstå er problemspillere. Arbeidet med å avslutte utenlandske aktørers virksomhet i Norge bør intensiveres.

Heldigvis er det mange som går inn for at det er nødvendig å begrense de utenlandske spillselskapenes virksomhet mot norsk publikum. Når fokuset i det siste har vært på disse «værstingene» som truer Norsk Tippings monopol, mener jeg at vi heller ikke må miste de norske lovlige aktørene av syne.

Markedsføring av lovlige norske pengespill er også et problem. Reklame for pengespill fra Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er i dag alt for fremtredende.

Jeg er klar over at EU-direktivet som muliggjør markedsføring av utenlandske operatører, er under revisjon. Hvis denne revisjonen ikke fører til stans i reklamen fra utenlandske spillselskap mot et norsk publikum, må norske myndigheter ta ytterligere grep for å hindre markedsføringen. Når så er gjort, bør det neste steget være å regulere norske aktørers markedsføring strengere.

Vi vet alle at pengespill for flertallet er et gedigent tapsprosjekt. Mange må tape mye for at noen få skal vinne stort og for at det skal bli penger å dele ut til idrett og kultur. Fra klinisk praksis vet vi at forsørgere har spilt for mye mer enn de- og familien har råd til å tape. Noen barn kan ikke dra på skoletur. Noen ektefeller er sykmeldte. Noen spillere er dypt fortvilte og desperate.

Det jobbes imidlertid bra med spillansvarlighet hos Norsk Tipping. På den ene siden jobbes det med utvikling av ansvarlighetsverktøy og spennende forebyggende prosjekter. På den andre siden innfører Norsk Tipping stadig nye lett tilgjengelige pengespill og har som målsetting å rekruttere yngre aldersgrupper. Det er et problem at pengespill har fått så stor plass i folks dagligliv via lett tilgjengelighet og allesteds-nærværende reklame. Jeg er bekymret for at dette kan fungere normgivende og være med på å normalisere pengespill overfor barn og unge.

Undersøkelser har vist at det er fullt mulig å utvikle alvorlig spilleavhengighet, sette seg i betydelige familiemessige, arbeidsmessige og økonomiske alvorlige problemer gjennom spill hos norske regulerte aktører. Befolkningsundersøkelsen gjort av Lotteritilsynet i 2014 viste at det i Norge er 22 000 problemspillere. Dette betyr at svært mange spillere, familiemedlemmer og arbeidsplasser berøres.

Gode formål som kultur og idrett bør ikke finansieres direkte med tippemidler men gjennom statsbudsjettet. Dagens ordning legger press på idretten og ideelle organisasjoner for å markedsføre pengespill og etterspørre større spillinnsats. Dette ser vi som problematisk, uetisk og uønsket.

Bloggen er del av et innlegg Ingjerd Meen Lorvik holdt på seminaret « En ansvarlig spillpolitikk for fremtiden» i regi av Kulturdepartementet 21.januar.» Lorvik representerer Norsk Forening for Spillproblematikk

Av | 2016-11-25T11:18:30+00:00 22. januar 2016|Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar