Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.

Bittersøt jul

Noen gleder seg til jul, andre gruer seg og håper den går fort over. Mange fler enn vi liker å tro. Jula er den tida av året det knytter seg flest forventninger til – på godt og på vondt. Jula kan være himmel for noen, og helvete for andre. For meg har derfor jula også et bittersøtt preg. Rikke Raknes blogger

Bittersøt jul

Snart er det jul. Selv om været sier oss noe annet, står jula faktisk rett på utsida av døra. Og som mange andre har jeg forberedt og bakt til jul. Det siste jeg lagde var appelsinmarmelade etter en gammel oppskrift jeg fikk av en kollega. Den ble nydelig – med den perfekte blandinga av bittert og søtt. Slik appelsinmarmelade skal være!

Noen gleder seg til jul, andre gruer seg og håper den går fort over. Mange fler enn vi liker å tro. Jula er den tida av året det knytter seg flest forventninger til – på godt og på vondt. Jula kan være himmel for noen, og helvete for andre. For meg har derfor jula også et bittersøtt preg. Det av flere grunner.

Nyttårshelgen skal vi i år, som vi pleier, feire til fjells. Ikke at det er særlig mye snø der heller i år dessverre, men det skal bli godt med noen annerledesdager på hytta. Og mens vi skal leke og kose oss med både familie og venner, lage julekos og hygge, sitter det flere hundre flyktningbarn mellom 0 og 16 år på høyfjellshotellet like i nærheten. De mangler sko og utetøy, de mangler leker – mest av alt mangler de trygghet. Juleforberedelser og gavekjøp, familiekos og ferielykke er veldig langt unna for dem. Og jula er ikke noe å glede seg til.

Over hele landet er det mange barn og unge, som heller ikke gleder seg til jul. Som heller enn å glede seg til at julefreden skal senke seg, gruer seg til julebråket og alle festene. Som kan vare i dagevis. Og i jula er det ekstra vanskelig å takle når alle andre koser seg så inderlig.

Det er ikke bare barn og unge som er pårørende og som gruer seg. Kjærlighetspartnere, besteforeldre, søsken, nære venner – mange er de som har et rusavhengig familiemedlem eller noen tett på seg som sliter med rusavhengighet. Å reise bort er løsningen for noen. Så slipper man hele greia. Andre prøver etter beste evne å lage en normal jul uten å la sorgen styre. Atter andre inviterer den rusavhengige til julefeiring – med mer eller mindre godt resultat.

«Aldri var ensomheten så tung å bære som i jula». Sitatet er hentet fra LMS – Landsforbundet Mot Stoffmisbruk sin nye publikasjon 7p. Mange rusavhengige har det ekstra vanskelig i jula. Det å ikke ha noen å feire jul med, ikke bli invitert noe sted er tøft og vanskelig. Mange opplever at de ikke har noe sted å være når hverdagen tar ferie. Det er ekstra ensomt å være ensom i jula!

Her i Grenland har vi noe som heter Omvendt Julenisse. Nissen er omvendt i den forstand at den samler inn gaver – for så å gi dem videre. Vi har også kunnet lese i år at stadig flere trenger hjelp i jula – til både mat, klær og gaver. I Varden kunne vi for noen dager siden lese om en nedslående rekord – aldri har så mange hatt behov for posene med julemat fra Frelsesarmeen. Norge har de siste tiårene opplevd en negativ utvikling hvor flere og flere barn lever under fattigdomsgrensen.

Heldigvis er vi også mange som gleder oss til jul. Og som kanskje gjør noe ekstra for å skape en fin jul for andre enn vår innerste krets. Noen omprioriterer tida si og reiser opp til høgfjellshotellet med barnetøy og leker. Noen reiser rundt med mat og gaver til de som trenger det mest. Noen inviterer fremmede på julemiddag. Og noen stiller som frivillige på ett av de mange arrangementene rundt om. Mange er de som tar julens budskap ut i direkte handling. Medmenneskelighet, raushet og varme. Tilgivelse. Tilstedeværelse. For det er dette julen handler om vel?

Måtte dere alle få en strålende jul!

 

 

Av | 2016-11-25T14:59:51+00:00 23. desember 2015|Familier og rusproblematikk, Rus og tabuer|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar