Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Nytt år, men ingen nye muligheter ?

Nytt år, men ingen nye muligheter ?

Det er 450.000 norske barn som har foreldre med rus- eller psykiske problemer. Hvilke nye muligheter får disse barna i 2015? Hva slags nyttårsforsetter og ønsker har de – som vil bli oppfylt?

Nytt år, men ingen nye muligheter ?

Aviser, blader, facebook – ja alle medier er fylt med overskrifter om nyttårsforsetter, nye muligheter og nøkler til hvordan vi kan endre innholdet i livet vårt til noe bedre. Jeg tror på masse av dette. Jeg tror at jeg selv har nøkkelen (eller kan finne den) til hvordan jeg kan gjøre mitt liv så godt som mulig. Men jeg klarer det ikke alene. Jeg trenger mennesker rundt meg som jeg er trygg på og som jeg kan vise min sårbarhet overfor. Mennesker som heier på meg når det går bra og løfter meg opp når jeg faller. Mennesker som har tro på meg og som hvisker eller roper at jeg får nye muligheter.

 

Derfor har jeg i inngangen til dette året tenkt på alle de som kjenner på en maktesløshet og opplever at det ikke finnes nye muligheter. Jeg tenker særlig på barna som er prisgitt de voksne de har rundt seg. I Norge bor det mer enn 1 million barn og unge under 18 år. I fjor mottok 50.000 barn hjelpetiltak fra barnevernet. Den største delen av barna mottar hjelp på grunn av vansker knyttet til foreldres omsorg. Vi vet at barnefattigdommen har økt de siste årene. Vi vet at det gjennomsnittlig er barn i hver skoleklasse som rapporterer om at de har vært vitne til vold mot en av foreldrene sine, eller utsatt for vold selv. Og det er 450.000 norske barn som har foreldre med rus- eller psykiske problemer. Hvilke nye muligheter får disse barna i 2015? Hva slags nyttårsforsetter og ønsker har de – som vil bli oppfylt?

 

I desember ble kampanjen «Aldri mer Christoffer» lansert på digitale skjermer i alle de store norske byene i Norge, i tillegg til plakatmontre spredt over landet. Hensikten er å minne alle som passerer om at barns rett til trygg oppvekst er det viktigste vi kan bidra med, uansett posisjon vi har. Alle barn trenger voksne som skaper trygge rammer og en fremtidstro for dem. Barn som lever i risikofylte omsorgssituasjoner vil ofte ha behov for hjelp utover det foreldrene kan tilby. De vil ha behov for støtte, oppmuntring og heiarop fra flere voksne, og kanskje over lengre tid. Derfor: Tenk om alle voksne i Norge hadde et felles nyttårsforsett om å bidra til at et barn vi har i nærheten av oss skal få et nytt år med nye muligheter. Tenk om vi kunne heie på hverandre for å nå det målet. Det er opp til oss. Vi kan hvis vi vil! Godt nytt år!

Av | 2016-11-23T09:34:24+00:00 16. januar 2015|Barn i rusfamilier|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar