Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.

Hjem til Jul

I år skal jeg og samboeren min dra til Bømlo og ferie jul sammen med mamma. I mange år var det dessverre ikke slik, i fem år satt jeg og drakk alene på julaften. Jeg valgte selvmedisineringen og selvmedlidenheten fremfor familien min. Dette var et valg jeg tok, min mor hadde som de fleste pårørende ikke så mange valg. Og min medisin ble hennes bekymring og sorg

Hjem til Jul

Helårsomsorg

Det er fire personer jeg kan takke for at jeg er i live i dag, det er mine avdøde besteforeldre og mamma og selvfølgelig Jon. Han ble en frivillig hjelper som møtte meg med omsorg og medmenneskelighet. Uten disse fire tror jeg ikke jeg hadde fått opplevd så mange juler etter 2000 tallet. Jeg skal ikke dra frem alle historiene om mamma og mine gode hjelpere i dag. Jeg skal nøye meg med å si takk for at dere var der når jeg trengte dere!

Tilgjengelige hjelpere og ikke minst tilgjengelig omsorg skaper endring og bedring. Jeg får mye skryt for at jeg har endret livet mitt. Men de som egentlig skal ha skryt er mine pårørende og hjelpere som holdt ut når det stormet som verst. Fordelen for meg var at omsorgen disse viste meg stort sett var en helårsomsorg.

Empatiløftet

Det store empatiløftet som befolkningen viser i desember varmer. Vi går inn i en kollektiv emosjonell juletilstand. Personlig skulle jeg vel ønske det var litt empati og omsorg igjen til januar og februar også. Kanskje er det ikke slik at å inkludere i desember for å ekskludere i januar er en god tilnærming til mennesker som lever i utenforskap i store deler av året?

Jula er for meg en tid da man skal reflektere over det som har vært, og noe av det som er tungt med å bli eldre er at man mister nære familie medlemmer. Jeg var imidlertid så heldig at jeg klarte å bli rusfri før mine besteforeldre gikk bort, og i dag er det spesielt godt å tenke på. At bestemor og bestefar fikk se at jeg fikk det bra og kunne bli den sønnen som mamma fortjente.
Jeg kjenner en enorm takknemlighet for det livet jeg har fått i dag. Jeg har funnet en kjæreste og en samboer jeg har det godt med. Jeg får jobbe med noe som gir meg mulighet til å synliggjøre både for brukere og pårørende at det nytter å gjøre noe med et rusproblem.

Frivillighet

Imidlertid ser jeg at ikke alle har tilgang på like gode hjelpere som meg. Og kanskje er det slik at vi har nok psykologer og leger i dagens rusomsorg, og det mennesker som sliter mest av alt trenger er gode medmennesker. I mange brukerorganisasjoner og brukerstyrte tiltak flommer det over av omsorg og frivillighet. Jeg er så heldig at jeg møter mange av disse som jobber som frivillige hele året, som bruker fritiden sin på mennesker som sliter. Det jeg legger merke til er at disse frivillige er lykkelige positive mennesker, som har mye glede i livet sitt. Så kanskje er det slik at den største gleden du kan oppleve er å glede andre og få lov å bli en betydningsfull hjelper for en som sliter?

En god og fredfylt jul ønskes alle, og en spesiell hilsen til alle mødrene, fedrene og andre pårørende som har noen som er der ute som ikke finner veien hjem til Jul.

Av | 2016-11-28T13:15:07+00:00 18. desember 2014|Familier og rusproblematikk|Skriv en kommentar

Kommentarer

  1. Ragnhild 20. desember 2014 at 15:04 - Reply

    God jul Tommy 🙂

  2. Charlotte Sonja Larsen 21. desember 2014 at 15:34 - Reply

    God jul og godt nytt år ønskes dere alle

  3. Jon Brun 21. desember 2014 at 20:24 - Reply

    Veldig bra Tommy, god jul!

Legg igjen en kommentar