Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Gladfull eller dritings?

Gladfull eller dritings?

I formiddag gikk startskuddet for Helsedirektoratets årlige kampanje. I årets kampanje er det lagt ekstra vekt på å bygge kunnskap om alkoholrelaterte skader, samt å øke kjennskapen til skjenkereglene.

Gladfull eller dritings?

Kanakkas, skeiv i skøytene, snydens, kanon, på en snurr, møkkafull, animert, dritings – kjært barn har mange navn. Vel, kjært og kjært… barn i alle fall har mange navn!

Det er igjen tid for julebord. Gode middager med venner og kollegaer, avslutningen på året skal markeres og det nye skal planlegges. For mange er alkohol en viktig del av denne markeringen. Og for de fleste er heldigvis julebordet en hyggelig affære.

Ansatte i skjenkenæringa og drosjene grugleder seg til denne tiden av året. Gleder seg fordi det er gøy med mye folk ute på byen. Gøy med kanskje litt andre folk enn de som pleier å være der. Gøy med mye tips og full fart. Men det er ikke gøy å bli skjelt ut av fulle voksne folk som ikke klarer å oppføre seg. Som begynner å bråke når de blir nekta i døra eller blir nekta servering. Som sovner på do. Som spyr i taxien. Som er ufine mot andre gjester. Som rett og slett burde kommet seg hjem for lengst. Dessverre er det for mange av disse!

Dørvakter og bartendere skal nekte deg både inngang og servering dersom du vurderes som åpenbart påvirka. Det er faktisk jobben deres. Og det kan få store følger for deres arbeidsplass dersom de ikke gjør jobben sin.

Hva er det så å være åpenbart påvirka? Det kan kjennetegnes ved at man snakker utydelig, er høyrøstet og slepphendt, og har problemer med å gå rett. Den siste som ser hvor mye man har drukket er ofte en selv, og det er lett å anta at man er mindre påvirket enn man faktisk er.

Noen fakta om skjenkereglene
• Er du åpenbart påvirket av rusmidler, skal du ikke få kjøpt/bli servert alkohol eller oppholde deg på et skjenkested.
• Er du åpenbart påvirket når du ankommer skjenkestedet, skal du nektes inngang
• Drikker du så mye at du blir åpenbart påvirket på skjenkestedet, skal du vises bort
• Dersom flere personer sitter sammen med en gjest som er åpenbart påvirket, skal det ikke serveres alkohol til noen av disse før den som er åpenbart påvirket har forlatt skjenkestedet.

Studentsamskipnaden i Bergen driver Prosjekt Lykkepromille og sier om dette at «Lykkepromille refererer til den oppkvikkende rusen som gjør at du føler deg lettere til sinns og at samtaler flyter lettere. Denne får de fleste med en promille på 0,5 – 1. Senere kommer den dempende og sløvende effekten. Det er da du begynner å glemme poenget i enden av setningen, og utsetter lesedagen til neste uke.»

Jeg sier ja takk til flere folk ute! Men jeg vil ha folk med lykkepromille – ikke folk som er dritings!

Av | 2016-11-28T12:12:36+00:00 18. november 2014|Rus og samfunn|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar