Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Gjesteblogg: Jeg har føtalt alkohol syndrom

Gjesteblogg: Jeg har føtalt alkohol syndrom

Mitt navn er Lena. Min mor drakk alkohol frem til hun var i fjerde måneden da hun var gravid med meg. Jeg ble fødd med en livslang skade på min kropp og hjerne. Jeg har Føtalt Alkohol Syndrom; som ofte bare kalles for FAS

Gjesteblogg: Jeg har føtalt alkohol syndrom

FASD kampanjebilde 9.9.14

FASD kampanjebilde 9.9.14

I dag er det 9. september og den internasjonale FAS – dagen. Mitt håp for denne dagen er at alle skal få mer kunnskap om hvordan alkohol skader et foster og hvordan det er å ha en alkoholrelatert skade, og at det ikke er noe skamfullt!
Jeg synes det er viktig med åpenhet.

Jeg var født med hjertefeil, som trengte mange operasjoner, klumpfot, og deformerte fingre på 3.og 4. ledd på begge hender.
Min skade på hjernen førte til lærevansker, problemer med matematikk, og andre ting som jeg strever med hver dag. Jeg vokste opp i fosterhjem fra jeg var ca 1 og et halvt år gammel. Jeg har normal IQ, men strevde i skolen med oppmerksomhet, læring, og å fokusere i klassen.

I dag er jeg voksen og er selv blitt mamma. Og være alenemor er ikke lett for noen, men å være alenemor når du har FAS er tøft. Det kan for eksempel være vanskelig å hjelpe barnet mitt med lekser. Spesielt matematikk og engelsk, og grammatikk. Men skolen tilbyr leksehjelp, og har bra samarbeid med dem. Det kan også være vanskelig å sette grenser, og stå ved dem. Jeg har hjemmehjelp 2 timer i uken og besøk fra psykisk helse-tjenesten i kommunen der jeg bor, 2 timer i uken. Det er en støtte.

FAS gjør også at det er vanskelig for meg å huske og planlegge. Jeg prøver forskjellig selvhjelpsteknikker, så som bilder med tekst til. Det er mye som skal huskes! Jeg får også noe veiledning i det å være mamma, men trenger en del hjelp i hverdagen. Den beste hjelpen er å selv få være med å gjøre ting, ikke at ting blir gjort for meg.

Det er den internasjonale FAS dagen og jeg er opptatt av at gravide kvinner får kunnskap om farene med å drikke, og at 0- toleranse er viktig når en er gravid.

Det er ikke noen skam å ha FAS, vi er like mye verd som andre barn! Jeg vet at min mor ikke skadet meg med viten og vilje, hun var svært lei seg. På tross av skadene og mye strev, har jeg tross alt et godt liv.

___________________

Over hele verden markeres den internasjonale FAS-dagen i dag. Vi bidrar på vår måte gjennom dette blogginnlegget av Lena. Å drikke alkohol i svangerskapet kan føre til livslange skader, som hun beskriver her. Det er et tankekors at skadene fullt ut kan forebygges, ved ikke å drikke alkohol i svangerskapet. Forskning viser at en ikke kan angi en sikker nedre grense for hvor mye alkohol som skal til før det skader barnet, derfor anbefaler norske helsemyndigheter gravide og de som planlegger graviditet og holde seg helt unna alkohol.

Mer informasjon om FASD på våre nettsider.
Mer informasjon om FASD-kampanjen 9-9.

Av | 2016-11-28T15:01:25+00:00 9. september 2014|Graviditet og rusproblemer|Skriv en kommentar

Kommentarer

  1. Vilde 9. september 2014 at 09:57 - Reply

    For et godt innlegg! Vi trenger absolutt mer åpenhet og mer informasjon om dette!
    Takk for god lesing!

Legg igjen en kommentar