Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//En fabelaktig sommer!

En fabelaktig sommer!

Hvor mange barn og unge har opplevd utrygge rammer med berusede foreldre i ferietida?

En fabelaktig sommer!

Sommeren 2014 går snart over i historien som den varmeste på mange år. Selv har jeg hatt en drømmesommer med nok av alle de viktige ingrediensene. Sol, varme, bading, svaberg og masse kos med familie og gode venner. Når barna har blitt voksne og flyttet ut, er en mors høyeste ønske å få tilbringe litt av ferietiden sammen med barna og det har også lyktes denne sommeren.  Men i mine refleksjoner over den deilige ferien blander det seg inn et spørsmålstegn. Hvor mange barn og unge har opplevd utrygge rammer med berusede foreldre i ferietida? Jeg var i hageselskap der det også kom en mor som hadde tatt med seg sønnen på ca 12 år og sønnens kamerat. De hørte til i en annen by, men var her på ferie, derfor måtte hun ta med barna i selskapet. Kameraten var selvsagt invitert med på ferie for at sønnen virkelig skulle ha noen å leke med og kunne kose seg skikkelig, han også. Men…, så blir man invitert i selskap sammen med andre voksne. Disse har ikke barn, så det drikkes alkohol. Det smaker jo godt med litt avkjølt hvitvin eller en kald øl en varm sommerkveld.

Barna blir med. Det er kanskje ikke greit å overlate dem til seg selv på et feriested, heller? De første timene brukes til å spise vel tilberedt grillmat, og alle har det kjempekoselig. Drikkevarene nytes og praten går livlig rundt bordet. Noen tar fram en gitar, og vi har en virkelig drømmekveld med allsang og fullmåne. Imidlertid går det slik som det så ofte gjør, et par av festdeltakerne begynner å bli litt høyrøstet eller får litt dårligere diksjon. Kanskje surre litt når de skal fortelle gode historier. Kort sagt, noen begynner å bli synlig påvirket, men uten å bli ubehagelige. Moren hadde også drukket et par øl, men hun var ikke merkbart påvirket. Det er da jeg skulle ønske noen begynte å tenke litt på hvordan barna opplever dette. Er det greit å ta med barn i voksenselskap? Eventuelt, kanskje bare de første timene? Kan jeg som forelder ikke si ja takk når jeg blir invitert i selskap, dersom det er mulighet for at det drikkes alkohol? Kan jeg ta ett glass eller to selv hvis jeg har med meg barn? Hva med oss andre voksne som var til stede? Må vi avstå fra alkohol når noen andre tar med barn? Det er sikkert flere enn meg som har opplevd lignende situasjoner i ferien. Hva synes dere?

Av | 2016-11-28T10:14:51+00:00 11. august 2014|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar