Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Reklame for pengespill – nei takk!

Reklame for pengespill – nei takk!

Mennesker med pengespillproblemer blir påvirket av spillreklame og spiller med høyere innsats og forverrer problemspillingen. Vi bør være kritisk til reklame for spill, mener Ingjerd Meen Lorvik.

Reklame for pengespill – nei takk!

Spill Flax på web og mobil» annonserer Norsk Tipping på nettsiden sin samtidig som de forteller om siste ukes milliongevinster i Lotto og Joker: To Gull-Lotto millionærer vant over 10 millioner hver og en mann fra Buskerud vant over tre millioner i Joker. Registrerte spillere hos Norsk Tipping får sms med informasjon om de nye Instaspillene.

Er det grunn til å være kritisk til spillreklame? Bør spillreklame forbys? Blir vi fristet til å spille? Blir du fristet til å spille med høyere innsats enn du først hadde tenkt for kanskje å bli en av de få heldige? Nei? Kanskje ikke akkurat du eller jeg? Vi er da fornuftige mennesker. Vi leverer kanskje vår vanlige fem-ukers Lotto- eller Extrakupong og forstår at vinnersjansene er minimale, mens vi håper på det beste. År etter år uten at det gir andre resultater enn at et par småpremier på 45 kroner som holder oss gående.

For noen er det annerledes. Reklame for pengespill treffer dem midt i hjertet, de føler en trang til å spille som overgår alle fornuftige tanker de ellers måtte ha. De opplever at de virkelig går glipp av noe hvis de ikke spiller. Den store premien ligger rett rundt hjørnet, bare et tastetrykk unna på mobilen. Det ville være utrolig dumt å ikke spille. Ja, nesten uansvarlig i forhold til alt som må rettes opp i personlig økonomi etter flere års hardt pengespill.

En av mine pasienter fortalte at han var lei av det samme nettbaserte pengespillet. Han fant en måte å sette bankkortet fast i tastaturet, sånn kunne spillet gå mens han gjorde noe annet. Han betalte utrolig dyrt for underholdning han ikke var med på. Han vant, men spilte det opp igjen. Det var ikke nok. Selv om han nå jobber intens med ikke å spille, får han ny tenning av reklame med fristelser og tilbud du må være «dum» om du sier nei til. «Vi gir drømmen en sjanse» «Tenk om du vinner» «Plutselig skjer det» Dette er slagordene til de nordiske spillselskapene.

En ny stor befolkningsundersøkelse er nettopp gjort av forskere ved Universitetet i Bergen på oppdrag fra Lotteritilsynet.  Undersøkelsen viser at i Norge har vi 22 000 problemspillere, 89 000 med moderat risikospilling og 289 000 spiller på lavrisikonivå. Selv om tallet på problemspillere har gått ned fra forrige befolkningsundersøkelse, må vi kunne si at problemfylt pengespill berører mange mennesker og ikke bare spilleren selv. Rundt hver og en med problemspill står mange andre som opplever de negative konsekvensene. En bekymret og fortvilet familie. Arbeidsplassen med kolleger og ledere som ikke helt vet hva de skal gjøre.

Undersøkelsen fra Lotteritilsynet viser at de med pengespillproblemer blir påvirket av spillreklame og spiller med høyere innsats. Den svenske forskeren Per Binde pekte på det samme, reklamen øker pengespillinnsats og forverrer spilleproblem. 111 000 nordmenn spiller på en problematisk måte. I tillegg spiller 289 000 på lavrisikonivå. De berøres og fristes av reklame. Etter å ha sett reklame for pengespill er det større sjanse for at de deltar i pengespill og spiller med høyere risiko. Vi bør være kritiske til spillreklame, vi bør så absolutt si nei takk til den!

 

Av | 2016-11-25T12:41:53+00:00 26. mai 2014|Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar