Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Feiltrinn i fylla

Feiltrinn i fylla

Det er veldig fort gjort å oppleve noe en angrer på dersom en har drukket for mye.

Feiltrinn i fylla

 

Forrige uke kom det opp i media at vår alles store langrennsstjerne, Petter Northug, hadde fyllekjørt. Det er interessant å se hvor stor oppmerksomhet  denne episoden fikk, også blant folk flest. Det er selvsagt en alvorlig sak at det kjøres bil i alkoholpåvirket tilstand. Northug har jo også selv vært åpen på at han var svært beruset. Han fortalte at han hadde drukket så mye at han hadde mistet dømmekraften til å forstå at han ikke kunne ut og kjøre bil. Han var en fare både for seg selv, sin medpassasjer, men også eventuelle andre som de kunne ha møtt på sin vei. Fyllekjøring er ulovlig, og han kommer til å bli dømt for det. Kanskje er det allikevel enda verre for Northug at han har mistet sitt gode rykte og føler at han har sviktet både sin familie, sine støttespillere og publikum. I tillegg risikerer han å miste sine rause sponsorer, som har valgt å profilere seg med Petter Northug fordi han skulle være en god rollemodell. Det var nok ikke morsomt å være Petter etter denne hendelsen.

Et annet interessant oppslag en av de siste ukene, handlet om forskning på voldtekt av jenter helt ned i 15-års alderen. Forskeren Hilde Pape viser til at unge jenter som blir voldtatt ofte er overstadig beruset når overgrepet skjer. Det kan se ut som om de mister dømmekraften og fort befinner seg i risikofylte situasjoner fordi de er sørpe fulle. Selv om det selvsagt alltid er overgriperen som er skyldig i voldtekter, viser det seg at fulle folk oftere blir ofre for slike overgrep. Det er også slik at unge menn er i større risiko for å bli utsatt for vold – også blind vold – dersom de er beruset selv. Overgriperen er også ofte beruset.

Dersom du som leser dette er forelder, er det viktig å formidle dette budskapet til ungdommene dine: De er tryggere og har statistisk mindre risiko for å bli utsatt for vold eller andre overgrep dersom de beholder kontrollen, og ikke drikker seg fulle. Det er også mindre fare for at de skal komme til å gjøre ting de angrer på etterpå, dersom de holder seg edru.

Jeg håper Petter Northugs uheldige opplevelse gir ham en skikkelig lærepenge, og at han kommer styrket ut av dette, både som skiløper og som person. Og så håper jeg alle vi andre kan ta lærdom av Petters opplevelse, slik at vi ikke risikerer å gjøre dumme ting i fylla.

 

 

 

 

Av | 2016-11-28T09:53:44+00:00 15. mai 2014|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar