Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Spør fastlegen om alkoholbruk

Spør fastlegen om alkoholbruk

Vi vet at fastlegen sjelden spør om pasientens alkoholbruk. Får du ikke spørsmålet, bør du spørre legen.

Spør fastlegen om alkoholbruk

Alkohol er et kjemisk stoff som virker inn på de fleste organsystemer i kroppen. Det er et kjemisk stoff som kan skape sykdom, og som kan forverre sykdom. Alkohol kan også stå i veien for tilheling og tilfriskning. I tillegg er det en samvirkning mellom alkohol og en rekke vanlige medisiner.

Ettersom 9 av 10 nordmenn bruker alkohol, er det sannsynlig at du som leser dette, også bruker alkohol av og til. Når legen overser alkoholens virkninger og bivirkninger, må du selv ta ansvar for egen helse. Den beste måten du kan gjøre dette på er selv å spørre legen, om helseeffekter, om hvordan ditt alkoholforbruk slår ut på helsa, og hvordan ditt alkoholforbruk samvirker med sykdom og medisiner.  Sammenhengene kan da oppstå ved et veldig lavt alkoholforbruk.

Studiene som peker på en positiv helseeffekt av alkoholbruk er i mange tilfeller beheftet med metodefeil, og ingen helsemyndigheter anbefaler derfor alkoholbruk av helsemessige årsaker. Imidlertid er det heller ikke grunnlag for å si at en forsiktig bruk av alkohol for de fleste utgjør noen helsetrussel. Men alkoholbruken må alltid ses på bakgrunn av din alder, av din fysiske og psykiske helse, og ses i sammenheng med medisinbruk og andre risikofaktorer.

Om legen ikke spør om alkoholbruken din av forglemmelse, er det skjødesløst. Om legen ikke spør fordi legen ikke kjenner sammenhengene, er det alvorlig. Det vil du få vite ved å spørre fastlegen din. Om legen ikke har denne omsorgen for deg, må du vise egenomsorg. For om du vet hvordan ditt alkoholbruk virker på deg, vil du selv kunne gjøre dine valg på en grei måte. For fasiten er alltid individuell.

Av | 2016-11-28T10:33:15+00:00 30. april 2014|Rus og tabuer|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar