Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Når eksperten villeder

Når eksperten villeder

Jeg reagerer sterkt på at en erfaren gynekolog gir det jeg mener er direkte villedende informasjon om alkoholbruk i svangerskapet på en nettside.

Når eksperten villeder

shutterstock-pregnant-alcohol

«Vi er mange gynekologer av den gamle garde som er litt oppgitt over at det med faren ved alkoholdrikking i graviditet er blitt så overdimensjonert». Slik innleder en av ekspertene til doktoronline.no svaret hun skriver til en gravid kvinne som er bekymret fordi hun har drukket alkohol tidlig i svangerskapet, før hun fikk bekreftet graviditet.
Eksperten oppsummerer videre «Det som er bekymringsfullt er gravide som drikker store mengder gjennom hele svangerskapet. Det kan medføre det man betegner som føtalt alkoholsyndrom». Hun viser videre til at de som var gravide på 70 tallet ikke visste bedre og noen drakk en del, og det ble «bra barn på tross av det».

Den gravide som stilte spørsmålet oppgir at hun ved en anledning har drukket to glass vin, og jeg er veldig enig med gynekologen i at det er en situasjon en ikke skal dramatisere. Jeg ville gitt samme råd til den gravide – gled deg over graviditeten og lykke til.

Men det er veldig alvorlig når en ekspert går ut med så villedende informasjon om de farer som er forbundet med å drikke alkohol i graviditet!
I Norge har vi retningslinje om at vi skal anbefale totalavhold i graviditet. Gynekologen argumenterer med at de er lettere å forholde seg til et totalforbud. Men retningslinjen er ikke vedtatt for å gjøre det lettvint. Retningslinjen er vedtatt på bakgrunn av rapport fra en ekspertgruppe som ble utgitt i 2005, «Alkohol og graviditet». Ekspertgruppen har gjennomgått internasjonale studier og rapporter og konkluderer med at en ikke finner noen sikker nedre grense for hva fosteret tåler. Samme konklusjon kommer det svenske Folkehelseinstituttet til i gjennomgang av flere internasjonale studier.

Jeg vil også vise til en amerikansk litteraturstudie som ble publisert i fjor sommer. Her konkluderes igjen med at en ikke finner en sikker nedre grense.

Det er selvfølgelig vanskelig forskning å vurdere hvor mye alkohol et foster tåler. Det er mange faktorer som virker inn, mors helse, om hun røyker, bruk av andre medikamenter og genetiske faktorer. Mengden teller selvfølgelig også. Men til nå har forskning vist at av alle rusmidler er det alkohol som er mest skadelig for fosteret. Alkoholen kan påvirke alle organer, men det er hjernen som er mest utsatt, blant annet fordi hjernen er under utvikling hele svangerskapet. Det er skade på hjerneutviklingen en er mest bekymret for ved bruk av mindre mengder alkohol i svangerskapet. En hjerneskade kan ikke heles ved operasjon eller medikamenter, og det mest vanlige er at det vil medføre en begrensing som vil vare livet ut.

Nå vil jeg igjen understreke at jeg ikke vil dramatisere at den gravide som ba om råd hadde drukket et par glass vin. I Norge har vi prøvd å nå ut med et nyansert budskap. I brosjyrer og filmer understrekes at hver dag uten alkohol teller. Har en drukket alkohol før en visste at en var gravid så er det viktig at en ikke bruker alkohol videre i svangerskapet.

Men det er alvorlig når en ekspert går ut og sier at det bare er fare for barnet hvis den gravide drikker store mengder gjennom hele svangerskapet. Jeg ser at det er over 1000 lesere som har vært inne og lest ekspertens innlegg – og til dere vil jeg si: Ikke lytt til denne eksperten. Se til forskning. Vær bevisst dine alkoholvaner når du planlegger graviditet og ikke drikk alkohol i svangerskapet.

Av | 2016-11-28T14:39:12+00:00 11. februar 2014|Graviditet og rusproblemer|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar