Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Tør du innrømme at du har et favorittbarn?

Tør du innrømme at du har et favorittbarn?

Du har kanskje tenkt tanken at du liker et barn bedre enn et annet. Men har du sagt det høyt? Misliker du et barn kan det være lurt å finne ut hva det egentlig handler om. Kanskje er det dine egne fordommer?

Tør du innrømme at du har et favorittbarn?

Du har kanskje tenkt tanken at du liker et barn bedre enn et annet. Men har du sagt det høyt?

Favorisering av et av barna i en søskenflokk er antakelig et av de mest tabu- og skambelagte emnene for foreldre å snakke om. Mange har opplevd at det kan være særlig vanskelig å behandle alle barn likt, når to familier fusjonerer. Og det finnes flere eksempler på favorisering av barnebarn fra besteforeldres side.

For noen år siden leste jeg om en barnehage som gjennomførte en undersøkelse, hvor en ped.leder ba sine medarbeidere om å være ærlige. De voksne i en barnehage har ofte sine favorittbarn. Kunne de vise hvem disse var?

Oppgaven var å feste et hjerte ved navnelappen til barna. Hjertets størrelse skulle vise hvor mye de likte barnet.

  • Barnet som de likte litt skulle få et lite hjerte.
  • Barnet de likte veldig godt skulle få et stort hjerte.
  • Barnet de mislikte skulle ikke få hjerte.

De ansatte på avdelingen var ærlige. De gjorde oppgaven skikkelig. Mange hjerter ble delt ut. Ingen så egentlig oppgaven som særlig vanskelig. Men oppdagelsen de gjorde var ny og ubehagelig. To av barna fikk ingen hjerter. De fikk ikke engang et bittelite hjerte ved navnet sitt. Det var ingen av de voksne som likte dem.

Jeg kjenner at det er hjerteskjærende å lese om barnehagens oppdagelse. Hva det er som gjør at vi får favorittbarn, noen vi liker bedre enn andre? Liker jeg best de barna som har personlighetstrekk som er mest like meg selv, eller mest ulik meg selv? Og i en barnehage – hvilke barn blir favoritter der? Er det på bakgrunn av barnas personlighet, eller kan det handle om foreldrene og hvem de er?

En feltstudie fra Danmark av hverdagslivet i en barnehage(Børnehaven gør en forskel ,Charlotte Palludan,2005), viste at pedagogene i barnehagen gjør forskjell på barna. Pedagogene snakket MED barna fra tilsvarende sosioøkonomiske posisjon som dem selv, og snakket TIL barn fra lavere sosioøkonomisk posisjon enn dem selv. Det er en stor forskjell i annerkjennelse og likeverd, om du blir snakket til eller med, som barn.

Misliker du et barn kan det være lurt å finne ut hva det egentlig handler om. Kanskje er det dine egne fordommer?  Vi voksne kan, oftere enn ønskelig, ha fordommer mot andre. Her er det viktig å være seg bevisst egne holdninger og handlinger. Jeg syns derfor barnehagen som delte ut hjerter til barna var en modig barnehage. De synliggjorde et tema vi helst ikke snakker ærlig om.

Nå er det straks julefeiring. En høytid som er forbunnet med masse forventninger, tradisjoner og gleder for de fleste av oss. Vi søker sammen i ulike familiekonsultasjoner og selskapeligheter. Mange barn kommer sammen. Ulike barn uttrykker seg på ulike måter. Jeg oppfordrer oss alle til å være bevisste på å gi lik oppmerksomhet, smil og annerkjennelse til alle barna vi skal være sammen med i jula. Kanskje vi skal utfordre oss selv på å være enda mer positiv nysgjerrige og oppmerksomme mot et barn vi ikke har hatt som favoritt til nå.

GOD JUL!

Av | 2016-11-24T13:45:33+00:00 19. desember 2013|Barn i rusfamilier|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar