Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Julestria: Stressede foreldre eller gode familieopplevelser?

Julestria: Stressede foreldre eller gode familieopplevelser?

Vi foreldre prøver å lage hyggelige tradisjoner for barna i førjulstida, i tillegg. Hvordan er dette? Blir det for mye, slik at vi og barna blir stressede? Eller er disse aktivitetene viktige bestanddeler i hyggelige ritualer som bygger gode opplevelser for familien?

Julestria: Stressede foreldre eller gode familieopplevelser?

 morogsønn_lite
 Nå i førjulstida møter vi foreldre mange ulike forventninger. For å være gode foreldre tror vi at vi må følge med på alle innfall som vi hører om. I tillegg til at huset skal skinne, skal maten og baksten klargjøres og gaver i hopetall kjøpes inn. Videre er det mange ulike juleavslutninger vi må delta på, både for barna og de voksne. Så skal vi prøve å lage hyggelige tradisjoner for barna i førjulstida, i tillegg. Hvordan er dette? Blir det for mye, slik at vi og barna blir stressede? Eller er disse aktivitetene viktige bestanddeler i hyggelige ritualer som bygger gode opplevelser for familien?

Dette er det vel uendelig mange ulike meninger om. Men hva sier forskningen om det å være gode foreldre? Er det mulig å hente ut noe fra forskning på foreldrerollen som kan hjelpe mange av oss? Opinionsundersøkelser viser at de fleste foreldre ønsker seg foreldreveiledning. Allikevel er det få som tør å spørre om råd og hjelp utover standard-konsultasjonene på helsestasjonen.

Å ha et godt samhold i familien er viktig for barna. Det vil si at familiemedlemmene opplever støtte, nærhet og tilhørighet. Julen er en ypperlig anledning til å etablere gode familieritualer og positive familieaktiviteter. Slike ritualer og aktiviteter styrker samholdet og bidrar til å bygge varme og gode relasjoner mellom familiemedlemmene.  Ritualer kan for eksempel være det å gå i kirken julaften, å gå rundt juletreet og synge, å få besøk av nissen, å samles til fin middag, å se på juleprogrammene på TV, eller å pynte til jul. De fleste oppdager hvor viktige disse ritualene er når vi prøver å feire jul med noen andre enn de vi er vokst opp sammen med. Positive familieaktiviteter kan blant annet være å gå på tur sammen, spille spill, leke, spille kort, eller lage mat sammen. Vi foreldre kan øve oss i å gi ros og annen positiv oppmerksomhet til barna våre. Å ta seg tid til å lytte når de vil fortelle noe, å støtte barnas drømmer og mål og gi oppmuntring når de strever med noe, er gode foreldreferdigheter som de fleste har nytte av å trene på.

Å ta vare på barn innebærer selvsagt å sørge for at de har nok mat, rene klær og varm bolig og at de beskyttes mot farer  og får legehjelp hvis det trengs. I tillegg er det viktig at barna føler seg viktige og elsket, og ikke opplever å bli nedprioritert. Foreldre må gi av sin tid, sine krefter og ressurser og være varme og følelsesmessig tilgjengelige for barna. For at barna skal oppleve mestring og få tro på egne evner må de få ansvar og oppgaver som passer til deres utviklingsnivå. Det er selvsagt ikke slik at barna ikke skal ha plikter og bidra i familien, men disse oppgavene må være mulige å klare ved å strekke seg passe mye. Kanskje det er den beste løsningen for alle? Vi må prøve å finne en balanse slik at vi har krefter til å gjøre de hyggelige tingene sammen. Ingen vits i å være så sliten når jula kommer, at vi ikke orker å nyte den gode juletida. Kanskje vi skal skru litt ned på tempoet før jul? I alle fall må vi passe på å benytte anledningen til å hygge oss sammen når fridagene og julehelgen er her.

Av | 2016-11-29T14:34:05+00:00 13. desember 2013|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Kommentarer

  1. Lammelåret 17. desember 2013 at 18:59 - Reply

    Viktig budskap!

    På meg virker det som om altfor mange gjør altfor mye uten å stille et eneste kritisk spørsmål ved om alt egentlig er nødvendig.

Legg igjen en kommentar