Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Hedda, 12 år, gruer seg til jul

Hedda, 12 år, gruer seg til jul

Hvordan drikker du når det er barn med på julefesten eller familieselskapet? Snakker dere i familien om hvordan dere ønsker å ha det når det gjelder alkoholbruk?

Hedda, 12 år, gruer seg til jul

Hedda har to hjem, et hos mor og et hos far. Hun bor mest hos far. Mor har alkoholproblemer. Selv mener mor at hun tidligere hadde et alkoholproblem. Det er i alle fall et diskusjonstema hver gang ferier eller høytider nærmer seg.

Hedda har det bra hos mor ellers i året. Men julen blir forberedt med så mange vanskelige og såre diskusjoner. Mor er såret fordi de ikke stoler på henne i år heller. Hedda vet at far synes det er vanskelig å såre. Ellers samarbeider de så godt de tre. De har vært gjennom mye vanskelig sammen.

Drømmen er jul uten alkohol
Jula er lang for Hedda. Jula starter med de voksnes julebord fra november. Det er de voksnes juleavslutninger med klubber, bokgrupper og andre venner. Det er juleaften og juledager med vin og snaps til maten. Det er nyttårsaften.Drømmen er juleaften og juledager uten alkohol. Da er de jo bare sammen med familien. Men mormor er ikke enig i at mor har et alkoholproblem. Alkoholproblemer eksisterer ikke i hennes familie. Juleaften er bordet dekket med sølv og en rekke med de fineste glass foran hver tallerken. Når de minste kusinene er lagt blir det åpnet flere flasker. Det er flere av de voksne som blir ganske dumme. Det synes i alle fall Hedda. Hun har mange vonde minner.

Til mekling

I år skal de til mekler for å bli enige om juleaften. Far vil at Hedda skal være hos hans familie, selv om de ikke står for tur.Som mekler i familiesaker merker jeg ofte økt pågang like før høytider. Noen brudd er forårsaket av rusproblemer. Da blir forholdet til rusen en ekstra utfordring som følger familien gjennom alle de årene barna er barn. Støtte fra venner og familie er av uvurderlig betydning.

Hvordan drikker du?

Vi har alle mange roller. Vi har forskjellige roller i forhold til barna i familien. Vi er mødre, fedre, tanter, onkler,» bonusforeldre» bestemor og bestefar. Organisasjonen Av og til gjennomførte nylig en undersøkelse om nordmenns alkoholvaner. I følge undersøkelsen sier 45 % at man bør la være å drikke alkohol i nærheten av barn på fest. 15% av menn i undersøkelsen sier de drakk fem alkoholenheter forrige gang de var på fest med barn til stede.
Med et inntak av fem alkoholenheter er kanskje det nivået nådd at barn som Hedda ikke trives.

Om du er mor, far, tante, «bonusfar» eller bestemor – tenk på i hvilket selskap du beruser deg i julen!

Av | 2016-11-28T14:42:35+00:00 2. desember 2013|Familier og rusproblematikk|Skriv en kommentar

Kommentarer

 1. Wilfred Solberg 3. desember 2013 at 11:41 - Reply

  Ønsker dere alt godt videre i det viktige arbeidet dere gjør.

  • Liv Drangsholt 3. desember 2013 at 15:51 - Reply

   Takk skal dere ha for hyggelige tilbakemeldinger.

   • Liv Drangsholt 7. desember 2013 at 10:41 - Reply

    Vi har fått en kommentar som vi ikke kan legge ut i sin helhet av personvernhensyn. Det er en hilsen fra en jente på 12 år som bor i fosterhjem. Hun skriver at hun ikke har det bra, og hun synes fosterforeldrene drikker for mye. Til deg som har skrevet dette innlegget så har jeg prøvd å nå deg på mail, men av en eller annen grunn så får jeg mail i retur. Det hadde vært fint om du kunne kontakte meg på min mailadresse: liv.drangsholt@borgestadklinikken.no

 2. Anondym 3. desember 2013 at 14:53 - Reply

  Ønsker dere lykke til. Stå på. Kjenner godt til at ho har det vanskelig.

 3. Bent Erik 4. desember 2013 at 09:29 - Reply

  Sånn som det er nå for tiden, så er julen mest for barns del, da må den også være på barnas premisser, mao alkoholfri.
  De blir fort forvirret når foreldre/besteforeldre endrer personlighet ved alkoholinntak. Det blir en annen grensesetting og det er ofte at ting blir tatt opo, som barn ofte ikke behøver å høre.
  Og sist men ikke minst; om man ikke takler sin egen hverdag, hvordan skal man da som forelder, takle et eller flere barn i tillegg???

 4. Bella 4. desember 2013 at 12:10 - Reply

  Man skulle ikke solgt alkohol i høytider, nettopp pga sånt som dette, har selv opplevd dette i yngre alder og føler med henne, har i dag egne barn og har aldrig alkohol i hjemmet

 5. Annette Waldemar 4. desember 2013 at 14:54 - Reply

  Er det så viktig med denne alkoholen til alle tider? La oss ha respekt for alle som gruer seg til jul og drikk brus eller vann til maten. Det er like godt det. Iskald pepsi-max kan anbefales. Stakkars alle unger som går en vanskelig tid i møte. En tid som heller skal være fylt med forventning og glede, ikke frykt og redsel. God jul ønskes alle og enhver fra meg. Jeg holder meg edru i år som alle andre julekvelder….. Det går veldig bra!

  • kakkelsjur 10. desember 2013 at 12:14 - Reply

   Jeg har et enda bedre forslag : Jeg anbefaler ingefærøl eller julebrus, eller til nød alkoholfri øl .. ! Jeg skjønner nemlig veldig godt at folk ikke orker Pepsi max på juleaften, i allefall… Og ellers er jeg helt enig i alt du sier Annette.

 6. Bente Helene Bønå 4. desember 2013 at 19:56 - Reply

  Kom gjerne hit, du synes synd i ungan som har opplevd dette, æ har å opplevd d,
  Håper du får velg kor du vill være, du kan jo bi hørt når man er 12 år…
  Ta vare på deg…. Stor klæm

 7. eivår 4. desember 2013 at 20:11 - Reply

  Off… har selv vokst opp i fosterhjem pga alkoholen. Men det har vert fint asså. Men for unge mennesker som bryr seg om sine foreldre uansett er dette ikke lett. Håper juletiden blir fin. Julen er for de små/unge den beste tiden i året. Den skal ikke ødelegges og heller pøse på med gode minner de vil huske og kunne dele videre. Ønsker dere alt godt. Klem fra ei som vet som altfor godt.

 8. Veronika Bjorøy 4. desember 2013 at 20:54 - Reply

  Sitter med tårer i øynene. Hedda burde fått bestemme selv. selv om det ikkje er fars jul så bør Hedda bli hørt i denne saken 🙂 Stå på Hedda vis at du har egne meininger om dette temaet og tørr å sei kva du faktisk ønsker og meiner Sender ein stor og varm klem til deg 🙂

 9. Sofie 4. desember 2013 at 21:44 - Reply

  Takk for at dere belyser et slikt tema. Svært viktig men dessverre litt glemt i all jule»morro» som man MÅ være med på. Har selv vokst opp med alkohol i førsterekke hele julen, og det sliter jeg med enda….er nå voksen og har familie, og her i huset er det null alkohol, bare julekos uten. Og endelig gleder jeg meg til jul, slik den SKAL være. 🙂

 10. Arnhild K Jakobsen 5. desember 2013 at 09:15 - Reply

  Så flott dere blogger om dette. Noen tenker la Hedda bestemme selv. Men jeg mener barn skal slippe ansvaret av å velge. Barn er ljolale og vil ikke skuffe. Derfor er det helt på sin plass de voksnes ansvar. God jul Hedda <3

 11. Carina 5. desember 2013 at 14:02 - Reply

  Veldig enig med Arnhild. La ikke dette være opp til ungene å bestemme. Det er et tilnærmet umulig valg. Voksne må klare å bestemme hva som er det beste for ungene og ikke for dem selv. Har selv 3 barn som er annenhver jul hos mamma og pappa. Kunne aldri latt de bestemme selv hvor de skulle være.

 12. linn vatvedt 5. desember 2013 at 14:19 - Reply

  Det beste er å bruke tiden sammen med barna sine på dagen i jula ha det hyggelig så barnet føler seg trygg og glad:) hvorfor må man drikke på julaften når det er barn tilstede? Hvorfor ikke bare vente til at barnet har lagt seg og kanskje ta noen drinker, eller bare være edru, mye kan skje og hvis man drekker og ikke får kjørt no sted da er man ille ute..

  Jeg har ei datter selv og så lenge hun er i nærheten eller ligger å sover så rører jeg ikke alkoholen! Der er jeg ganske streng med meg selv, syntes man heller da kan prøve å få seg barnefri hvis man har lyst å drikke!
  Barnet kommer altid først og skal kunne føle seg trygg på sine egne foreldre!

  Håper hedda får en kjempe fin jul med sin familie:)

 13. Tommy 5. desember 2013 at 15:08 - Reply

  Her er en stor oppgave for våre politikere.. Som en god ide, stopp all alkoholsalg i juletiden. Har til gode å oppleve dette selv men kan se for meg elendigheten.
  Ønsker Hedda god jul og lykke til 🙂
  Håper julen kan bli så god som overhode mulig 🙂

 14. anne berit 5. desember 2013 at 18:17 - Reply

  Huff at vi voksne ikke kan bruke hue…julen er barnas fest og nyttårsaften er de voksens «fest» men det betyr ikke at man må bli kanon og være idiot. man må kunne skille mellom kos og fyll. Det er våres ansvar at barna får en flott jul. Har selv nektet å sende barna over pga dette og barna nektet selv når det ble eldre.

 15. Camilla 5. desember 2013 at 19:31 - Reply

  Jeg har vokst opp med en pappa som drakk mye ! Ingen barn skulle måtte oppleve å passe på sine egne foreldre og være redd for de. Mine barn skal iallfall slippe det.

 16. Vigdis 10. desember 2013 at 11:43 - Reply

  Jeg har vokst opp i et hjem der alkohol aldri har vært et problem. Men jeg har likevel vært aktiv (tidligere) i en avholdsorganisasjon for unge, Juvente. Via den har jeg fått vite om kampanjen ‘hvit jul’ som blandet annet går ut på at man skriver under på en kontrakt der man ikke skal drikke mellom 24-26 desember, for barnas skyld (hvitjul.no – informasjon og mulighet til å skrive under).

  Unnskyld om det er frekt eller feil av meg å gjøre «reklame» her, men jeg syns det er så grusomt med barn som gruer seg til jul på grunn av foreldres rusproblemer.

  • Liv Drangsholt 10. desember 2013 at 18:42 - Reply

   Veldig bra at du reklamerer for Hvit Jul. Takk skal du ha

Legg igjen en kommentar