Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Vil vi ha flere pengespill i Norge?

Vil vi ha flere pengespill i Norge?

Nå i høst kommer en historisk liberalisering av norsk spillpolitikk med blant annet mulighet til å spille på pc og mobil store deler av døgnet. Tapsgrensene utvides drastisk. Dette bekymrer oss som jobber med spilleavhengighet.

Vil vi ha flere pengespill i Norge?

Utviklingen på pengespillmarkedet, både når det gjelder antall spillselskaper, tilbud av spillobjekter og summene det spilles for har vært rekordartet de siste årene. Noen av oss husker enda de gamle knipsekassene til Røde Kors og den gang fotballtipping utgjorde en kupong i uka. Nå har de internasjonale store spillselskaper gjennom flere år gitt Norsk Tipping hard konkurranse om spillernes penger og mye hodebry: Hvordan skal det norske statlige spillselskapet Norsk Tipping kunne møte denne konkurransen og kanalisere norske spillere til å spille på deres spill? Hvordan skal de øke omsetningen? I disse dager sluttføres planleggingen av nye spill, og det er betimelig å spørre: Vil vi ha dem?
Norsk Tipping eies av staten og har Kulturdepartementet som øverste myndighet med Lotteritilsynet som kontrollerende organ. Det er Lotteritilsynet som gir løyver for nye spill. Nå har de fått 64 nye søknader fra Norsk Tipping. Har vi ikke allerede for mange pengespill i Norge? Nå planlegges det altså å innføre 35 casinospill, 3 bingospill, 8 Flax-spill, 12 lykkespill med flere. Planene er at de skal innføres sist i november

Det er lett å la seg friste. Forskere på spillfeltet viser til at drivkraften bak spill først og fremst er drømmen om et bedre liv, bli lykkelig, betale gjeld, gi penger til slektninger og velgjørenhet. De spilleavhengige har et desperat håp om at gevinsten skal løse alle problemer. Med lanseringen av de nye spillene vet vi at det vil bli satset på en massiv reklame. «Tenk om du vinner millionpotten!» «Vi gir drømmen en sjanse!»

Norsk Tipping skal skaffe staten mye penger som igjen skal finansiere fotballbinger, korpsdrakter og svømmehaller. Samtidig er de pålagt å drive en ansvarlig spillpolitikk. Her er det en motsetning. Den blir ikke mindre ved innføring av alle de nye spillene nå sist i november. For å tiltrekke seg flest mulig spillere og beholde dem, legges det opp til en historisk liberalisering av norsk spillpolitikk. Fra november skal vi kunne spille pengespill på bl.a. pc og mobile enheter fra kl. 07.00 til kl.03.00. Maks tapsgrense vil være rundt kr. 4000,- pr døgn og kr.10 000,- pr måned. Dette er en voldsom utvidelse av tapsgrenser i forhold til hva som ble satt ved innføring av Norsk Tippings spilleautomater Multix.

I arbeid med pengespillavhengige hører jeg ofte pasienter uroe seg for tilbud via sms om gratisspill fra utenlandske spillselskaper. I det siste året har vi sett at også Norsk Tipping har drevet aktiv reklame mot enkeltpersoner via sms. «Få tilgang til gratis ekstraspill i Eurojacpot» tikket inn på mobilen min etter å ha levert en talong. Det kjentes ubehagelig. For spilleavhengige skaper slike meldinger ikke bare ubehag men direkte angst og uro. Spilleavhengige er redd for å gå glipp av vinnersjanser. De er desperate etter å vinne tilbake de tapte pengene. Bombardering med nye spill, aggressiv reklame i alle medier øker spillelysten og spillesuget. Vi vet gjennom forskning at lett tilgjengelige spill øker spilleproblem i befolkningen. Interaktive spill som de Norsk Tipping snart lanserer er de som påvirker oss mest.

Ved innføring av de nye spillene må vi spørre oss om den mest aggressive del av utenlandsk spillbransje skal sette premissene for spilltilbudet i Norge? Vi har allerede for mange pengespill! Vi trenger ikke flere! Nei takk, Norsk Tipping, vi vil ikke ha dem!

Av | 2016-11-28T09:28:14+00:00 4. oktober 2013|Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

Kommentarer

  1. Øivind Hjelle 4. oktober 2013 at 10:45 - Reply

    Bra artikkel – mange gode poenger – godt at finnes folk som fokuserer på de spilleavhengige og deres situasjon. Ønsker vi at kultur, idrett og forskning skal finansieres på denne måten ?

  2. Ingjerd M Lorvik 4. oktober 2013 at 10:50 - Reply

    Takk for kommentar! Nei, jeg er av den prinsipielle oppfatning at finansiering av idrett, kultur og forskning bør finansieres over statsbudsjettet.

Legg igjen en kommentar