Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
/, Spilleavhengighet/Strongly wanted- strongly restricted

Strongly wanted- strongly restricted

Hvorfor hever vi pekefingeren mot gaming nå i ferietiden og sier til foreldrene: Pass på! Jo, fordi i ferien kan det bli for mye dataspilling, for lite søvn, for ensidig kosthold, for lite sollys, for liten kontakt med andre mennesker og for få andre aktiviteter.

Strongly wanted- strongly restricted

Den etterlengtede sommerferien er her med rikelig tid til å gjøre hva vi vil uten hensyn å skulle tidlig opp på jobb eller skole. Ferien med lange kvelder og netter gir nye muligheter. Vi har fri, vi skal kose oss og ingen må «komme her og komme her»! Mange ungdommer ser forventningsfullt fram til ferien og muligheten for å spille dataspill uten hinder av foreldrenes mas om at de må legge seg, at de skal tidlig opp og at det var lekser som skulle vært gjort. Dataspill er gøy, spennende, utfordrende og lærerikt. Det utvikler ferdigheter, gir opplevelser av mestring og knytter kontakter. Den unge gameren flyr ikke ute og finner på all verdens farlige ting. Mitt råd er likevel : Gå i dialog med ungdommene og hjelp gameren å regulere spilletiden! Inngå forhandlinger og lag avtaler om spilletid og andre aktiviteter!

Å heve pekefingeren mot overdreven bruk av dataspill har ikke vært populært. Diskusjonen mellom spillerne, spillutviklere og spillselskapene på den ene siden og journalister og fagfolk som advarer mot overdreven spilling på den andre siden har til tider vært opphetet. Midt i dette står fortvilte foreldre som ser sine ungdommer sitte oppe hele natta å spille, sove nesten hele dagen, være irriterte over å bli ropt ned til måltider eller få spørsmål om å hjelpe til. Enkelte foreldre har fortalt at de kjenner seg fysiske utrygge når de skal sette grenser for ungdommens spilling. Det handler om aggressive 17-18 åringer, 185cm høye som ikke er nådige hvis mor står i veien for mer spilling og kniper på å låne ut Visa-kortet.

I diskusjonen om dataspilling medfører problemer ser vi gledelig nok noe nytt. Det er ikke lenger bare fagfolk, journalister og foreldre som peker på ulempene. Battlefield.no, et nettforum for og av spillere uttaler: «Problemdebatten har foregått mellom politikere, journalister og psykologer – unge gamere har ikke sluppet til nok» I en bloggkommentar hos Spillpikene.no skriver Spillvev: «Det er greit å sette av helgen til dataspill, men ikke hele ferien» Vi har før vist til at Medietilsynet har invitert unge gamere til å si noe om hvordan vi kan møte utfordringene med problemspilling. Det er bra og gledelig med dialog mellom gamerne og de som hever pekefingeren.. Unge gamere bør oppfordres til å fortelle om spillopplevelser og om hvordan de vil ha det, samtidig må foreldre stå på sin rett til å sette grenser i eget hus og hjelpe de unge til å regulere spillingen. Det er ikke bra for en ungdom å sitte inne, være oppe hele natta og spille dataspill hele sommerferien.

Den kjente legen Sigmund Freud sa en gang: «What’s strongly wanted, must be strongly restricted» Vi ønsker unge gamere og foreldrene en god ferie og sier: Alt med måte!

Av | 2016-11-28T09:35:03+00:00 26. juni 2013|Foreldrerollen, Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

2 Kommentarer

 1. Spillvev 27. juni 2013 at 17:41 - Reply

  Hei.
  Så hyggelig at du refererer meg i innlegget ditt. Husker at jeg skrev akkurat den setningen, men husker ikke helt i hvilken sammenheng og hva som egentlig var tema for innlegget jeg kommenterte?

  Som tobarnsmor er dette uansett et tema som opptar meg, og jeg er helt enig i at det er viktig å finne balansen mellom spilling og andre aktiviteter. Kanskje både mht tidsavgrensing og hvor og når spilling eventuelt skal foregå. Dialog er nøkkelen, men kanskje ikke bare om tid og sted, men også dialog om selve spillet og dets innhold. Foreldre har mye igjen for å engasjere seg i barnas / ungdommenes aktiviteter, inkludert dataspill.

  Selv vil jeg slå et slag for at foreldre setter av tid til å spille sammen med barn og ungdom, også i ferien. Bruk regnfulle dager, varme dager under parasollen eller ventetid på flyplassen til å være medspiller, enten det er digitale spill eller brettspill og kort som står på programmet. Spill dataspill selv, så forstår du hvorfor det kan være irriterende å bli avbrutt, og legg opp dialogen deretter.
  Men jeg er selvsagt også enig i at både barn og voksne må benytte sommeren til å være ute i solen og finne på morsomme aktiviteter!!

  Tillater meg til slutt å anbefale en ypperlig bok som gir konkrete eksempler og råd på hvordan foreldre og tenåringer har kommet i god dialog om dataspill og spilletid.

  Dataspill, lek eller alvor? Online rollespill og virtuelle verdener
  Forfattere: Kalle Gjesvik ; Hélène Fellmann ; Alexander Fredriksen

  Mvh Spillvev

 2. Ingjerd M Lorvik 28. juni 2013 at 08:16 - Reply

  Hei! Takker for fin kommentar! Er enig med deg i alle dine synspunkter. De aller fleste ungdommer spiller dataspill og det gjelder, som vi begge er opptatt av, å finne ballansen mellom spilling og andre aktiviteter. De som har foreldre som engasjerer seg i spill slik du gjør er heldige! Kjenner godt både Helen Fellmann og Kalle Gjesvik og boken deres. Absolutt å anbefale! Din opprinnelige kommentar var fra september 2012 til Spillpikenes blogginnlegg: 12 ting vi hater ved dataspill. Takk igjen for kommentaren og god sommer til deg og dine!

Legg igjen en kommentar