Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Nyter du livet i ferien?

Nyter du livet i ferien?

Ferien skal vi jo nyte sammen med familien. Det kan kanskje være greit å tenke over hvilke signaler vi ønsker å gi til ungene våre. Vil vi at de skal lære at alkohol alltid hører med når vi skal slappe av, nyte livet eller bare ha det hyggelig

Nyter du livet i ferien?

I Norge øker totalkonsumet av alkohol jevnt og trutt år for år. Særlig er det kvinnene som har endret atferd vedrørende alkohol. Nå drikker norske kvinner og jenter like mye som gutta. Vi kvinner i 50-årsalderen går foran, og vår aldersgruppe har økt mest de siste 20 årene.

Ferien står for døra og anledningene til å nyte noen velsmakende glass synes å komme løpende på en snor. Det er hvitvin på sjøen, rødvin til grillmaten og iskald øl i varmen. I ferien gjelder det tilsynelatende andre regler vedrørende det å drikke alkohol med barn til stede. Ferien skal vi jo nyte sammen med familien. Det kan kanskje være greit å tenke over hvilke signaler vi ønsker å gi til ungene våre. Vil vi at de skal lære at alkohol alltid hører med når vi skal slappe av, nyte livet eller bare ha det hyggelig?
Heldigvis ser det ut som om ungdommen fortsatt går sine egne veier og lager nye trender. Ungdom både røyker og drikker mindre enn de gjorde for 8-10 år siden. Nedgangen i røykingen ser vi i hele befolkningen, men nedgang i alkoholkonsumet er ungdommen alene om. Allikevel drikker de omtrent dobbelt så mye som foreldregenerasjonen gjorde da vi var unge. I 2008 drakk ungdom mellom 15 og 20 år i gjennomsnitt 4,2 liter ren alkohol. Dette tilsvarer omtrent 42 vinflasker eller en sixpack á o,33 ølflasker 42 ganger i året.
Nedgangen i alkoholforbruk blant ungdom i 15-20 års alderen de siste årene kan synes å henge sammen med ungdomstrender også i øvrige Europa. Hva kan det så skyldes at ungdom «tar til vettet» i større grad enn oss voksne? Trivsel på skolen, økonomi, boligforhold, sosialt nettverk, familie, fritid/rekreasjon og organisasjonsliv synes å være faktorer som påvirker den enkelte ungdoms risiko for psykiske vansker, alkoholproblemer, kriminalitet, stoffproblemer eller å bli utsatt for ulykker. Det er altså mange faktorer som spiller inn. Allikevel vil jeg understreke at vi nå har ganske bred forskning som viser at foreldrenes holdninger og familiens regler når det gjelder alkohol, påvirker de unge. Tallene under er hentet fra UngData 2012 i region sør:
Bloggstatistikk_mindre
I statistikken her ser vi at de ungdommene som har foreldre som er liberale når det gjelder unges alkoholbruk har barn som drikker langt mer enn de som har restriktive foreldre. Når ungdommene har svart JA på at de får lov til å drikke av foreldrene er det 29% som drikker ukentlig eller 1-3 ganger i måneden. Hvis foreldrene sier NEI, drikker kun 2% av ungdommene like ofte.

 

Er det noe vi foreldre er opptatte av, så er det at ungene våre skal ha det bra. Vi ønsker jo å gjøre vårt ytterste for å beskytte dem mot de nevnte problemene. Noen ville sågar gjerne leid dem ved hånden gjennom hele livet, hvis det lot seg gjøre. Derfor er det kanskje ikke så vanskelig å tenke seg om en gang til og huske på at vi er rollemodeller for barna våre også når vi skal kose oss på ferie.

Av | 2016-11-29T14:28:55+00:00 19. juni 2013|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar