Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Ungdommens dataspill – foreldres bekymring

Ungdommens dataspill – foreldres bekymring

Ungdom synes dataspill er gøy og utviklende, men mange foreldrene er fortvilte. Medietilsynet som blant annet har som oppgave å fremme trygg og bevisst bruk av medier hos barn og unge har nylig utlyst en konkurranse, hvor de spør hva er problemet med problemspilling? De peker på at voksne snakker mye om tidsbruk og avhengighet og hevder at det er på tide at de som spiller forteller hvor skapet skal stå.

Ungdommens dataspill – foreldres bekymring

Holdningen er gjenkjennelig fra Medietilsynets dataspillkonferanse for noen måneder siden: Dataspill er gøy, utviklende og spennende men foreldregenerasjonen forstår ikke dette og bryr seg i urimelig grad med de unges tidsbruk og engasjement i dataspill. Medietilsynet spør: Er «problemspilling» et reelt problem eller er det bare bestemor som ikke forstår den nye generasjonen? De kunne like gjerne skrevet mor og far. I oppslaget inviteres unge til å skrive en tekst, lage en film eller en spilledemo for å belyse sin side av saken. Medietilsynet etterspør og belyser utvilsomt noe viktig og vanskelig: Den store forskjellen i bekymring rundt dataspill som er mellom ungdommen og foreldrene. Men er det nå på tide at foreldrene også sier noe om sin bekymring og hvor grensene går?

Det er et bra tiltak å komme i dialog med ungdom. Hva blir problemet med problemspilling? Min erfaring som behandler for unge gutter med dataspillavhengighet er at de vet mye om dette. «Det er spennende, vi har det gøy men det går ut over andre ting, lekser, søvn og vi får ikke deltatt i livet ellers»  Godt illustrert på denne videoen fra Barnevakten.no! Selv om ungdommen kan si noe om hva som blir negativt med for mye dataspill, er imidlertid bekymringen rundt dette fort glemt. De er ikke særlig bekymret eller fortvilet over sin egen situasjon. Den saken overlates til foreldrene. 18-åringen tenker ikke over at han om et år skal ut på hybel og styre eget liv.

Spør du foreldrene møter du en dyp fortvilelse. «Hvordan skal dette gå? Hva skal jeg gjøre når sønnen min vekker meg kl. 02.00 om natten for å få Visa-kortet fordi han trenger å kjøpe noe mer i spillet? Hva skal vi foreldre gjøre når vi ser at sønnen vår ikke gjør lekser, ikke vil gå på skolen, står opp om natta og spiller og stadig legger på seg?» Fra sidelinja både forstår og deler jeg foreldenes bekymring.

Medietilsynet har tatt et bra initiativ med å utlyse en konkurranse om problemspilling. Det vil få de unge til å tenke over situasjonen og være kreative. Bra! Heia Medietilsynet! Men tenk om foreldrene kunne inviteres på samme vis? Hva bekymrer dem? Jeg tenker at det er legitimt at foreldrenes stemme også må bli hørt! Det er de som må hjelpe og sette grensene for de unges dataspilling. Kanskje kunne Medietilsynet invitere både ungdom og foreldre til å lage noe sammen? Foreldrenes bekymring må også formuleres og høres!

Av | 2019-01-02T13:46:42+00:00 5. april 2013|Ungdom|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar