Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Pengespill og aggressiv markedsføring

Pengespill og aggressiv markedsføring

Skal Norsk Tipping operere på samme aggressive måte som de har kritisert utenlandske nettselskaper for å gjøre?

Pengespill og aggressiv markedsføring

spill_web«Er du klar for din villeste fantasi?» Det er Norsk Tipping som spør i sin reklamefilm for Eurojackpot. Det nye pengespillet der 14 europeiske land samarbeider om å tappe mest mulig penger ut av sine innbyggere. Vinn fra 70-630 millioner! Vi gir drømmen en sjanse! Har tippeselskapet truffet blink i den norske folkesjela? Vil vi ha enda et nytt pengespill og er det greit med den nye og aggressive markedsstrategien Norsk Tipping nå praktiserer?

Pågående, aggressiv og direkte markedsføring mot enkeltkunder har til nå i spillverden vært forbeholdt utenlandske nettspillselskaper og bingoentrepenører. Uten blygsel har de både ringt og e-mailet spillere som ikke har spilt på en stund. «Hei! Det er lenge siden vi har sett deg! Hei! Vi setter inn 1000,- på din konto, velkommen til nye spill!» Fra flere spilleavhengige pasienter har jeg hørt hvordan spillselskapene aggressivt forsøker å rekruttere dem tilbake. Akkurat når de strever med å ikke spille. Folk må skifte e-postadresser og få nye telefonnummer for å komme unna pågangen fra Unibet, Betsson og andre spillselskaper som opererer ulovlig i Norge. Heldigvis har Norsk Tipping vist ansvarlighet og ikke operert på denne måten.

Jeg kjøpte en Eurojackpot-talong. Ja, ikke at jeg var så dum å tro at jeg skulle vinne 630 millioner for jeg vet jo godt at vinnersjansene er mikroskopiske. De er 1: 59 millioner opplyser Norsk Tipping. Men jeg tenkte det kunne være artig som spillbehandler å se hvordan det nye spillet fungerte. Det skal jo i framtida finansiere ballbinger, svømmehaller og rekruttere folk som spillerfor mer enn de har råd til å tape. Siden jeg bruker spillekort, har NT mobilnummeret mitt. Det gikk fire sekunder: «Hei Ingjerd Hanne! Spill Eurojackpot tilleggspill med eksklusive premier på https:// osv. Mvh Norsk Tipping» At jeg ble overrasket er mildt sagt! Er det ikke bare de utenlandske selskapene som driver med sånt?
Tre uker etterpå kjøpte jeg en ny Eurojackpot-talong. Det gikk fire sekunder: «Hei Ingjerd Hanne. Spill GRATIS Eurojackpot tilleggsspill med premier på https:// osv. Mvh Norsk Tipping.» Premiene var ikke lenger eksklusive, det er så, men spillene skulle nå være gratis!

Er det sånn vi vil ha det? Skal Norsk Tipping operere på samme aggressive måte som de har kritisert utenlandske nettselskaper for å gjøre? Nei! Eurojackpot var pengespillet det norske folk ikke trengte. Aggressiv markedsføring mot enkeltkunder vil vi ikke ha! Blå Kors gjennomførte for noen år siden en spørreundersøkelse, 4000 nordmenn ble intervjuet. Svarene viste at folk syntes vi har nok pengespill, 9 av 10 spurte ville da ha en mer restriktiv pengespilllovgivning. Det har vi ikke fått.

Av | 2016-11-29T09:58:01+00:00 20. februar 2013|Spilleavhengighet|Skriv en kommentar

8 Kommentarer

 1. Sten Magne Berglund (@stenm) 20. februar 2013 at 22:08 - Reply

  Dette var egentlig sjokkerende nytt, at Norsk Tipping hadde tatt i bruk samme metoder som de utenlandske spillselskapene. Begrunnelsen for enerettsmodellen er at man skal ha et ansvarlig spillselskap. Jo mer aggressiv, jo mer de ligner på sine konkurrenter fra utlandet, jo større sjanse er det for at Norge taper en sak i EFTA-retten om norsk pengespillpolitikk.

  Jeg synes at Norsk Tipping burde få inn folk i styret som har kompetanse på pengespillavhengighet og den sosiale kontrollen monopolisten skal utføre. Og ikke minst, spillansvarlighet bør forankres bedre i ledelsen i Norsk Tipping. Det ser ut til at det er markedsavdelingen som vinner, gang på gang.

  Kulturminister Hadia Tadjik burde bruke sin makt på generalforsamlingen for å legge nye føringer for Norsk Tipping, og ikke nødvendigvis kreve mer penger. Vi krever ikke av Vinmonopolet at de skal jobbe for å øke forbruket av alkohol i Norge, hvorfor skal vi kreve det av Norsk Tipping da?

  • Ingjerd M Lorvik 20. februar 2013 at 22:20 - Reply

   Takk for kommentar og gode refleksjoner, Sten Magne! Mitt inntrykk er at Norsk Tipping har tonet ned fokuset på spillansvarlighet, både når det gjelder type spill, markedsføring, rekruttering av spillere og dialog med organisasjonene. Kulturministeren burde absolutt ta et grep.

 2. Anne-Lise Juul 20. februar 2013 at 23:15 - Reply

  Staten forbød pokerspill om penger. De tok bort spilleautomater som skaffet Redningsskøytene og Røde Kors tiltrengte midler, og årsaken var at man ville spillegalskapen til livs. Skulle man ment det man sa, burde alle spillemuligheter være borte. Det er et sørgelig syn hver onsdag og lørdag på alle Narvesen etc. Der står pensjonistene i lange køer og spiller bort halve pensjonen sin. Folk med lite midler spiller og spiller. I tillegg til alt man kan finne på nettet selv, så trykkes ulike spill nedover hodene våre via NRK. Extra trekking etc. Folk er like avhengig av dette som av de spillene som ble forbudt. Man ser folk løpe for å rekke tippingen og lottoen og får panikk hvis de er for sene. Men hvorfor mener staten at dette er greit? Kjenner flere pokerspillere som har et langt mer «edruelig» forhold til pokerspill enn mange av de som står i kø hos Narvesen.
  Norsk Tipping er ikke bedre enn noen av de utenlandske de kritiserer. Men de får gå i land med denne dobbeltmoralen fordi ingen som kan gjøre noe med det ikke gjør det. Tenk om staten gikk glipp av noen kroner…….
  Finnes det tall på om spilleavhengigheten har gått ned? Bra dere setter lys på dette!

 3. Ingjerd M Lorvik 21. februar 2013 at 08:07 - Reply

  Takk for kommentar og gode innspill, Anne-Lise! Det er Lotteritilsynet som fører statistikk over spillaktivitet i Norge.Der vil du bl.a. finne årsrapport for Hjelpelinjen for spilleavhengige. Når det gjelder tall angående spilleavhengighet har det vært gjort ulike befolkningsundersøkelser, den siste fra SINTEF i 2008 og ungdomsundersøkelsen fra NOVA i 2010 med en oppfølgingsundersøkelse med en rapport som kommer i år. Anbefaler deg å se litt på disse. Tallene på spilleavhengighet gikk nok ned etter at de aggressive automatene ble fjernet, men nå øker spill på nett og via mobil noe som setter mange fler i risikosione for å utvikle spilleavhengighet.

 4. Anne-Karin Kolstad 25. februar 2013 at 14:09 - Reply

  Bra skrevet, Ingjerd. Brukte noen av argumentene i et intervju hos TV2 idag. De lager en sak på Norsk Tippings ønsker om å konkurrere med de internasjonale spillselskapene….er da ikke lenge siden direktøren i Norsk Tipping sa de var verdens mest ansvarlige spillselskap!

 5. Ingjerd M Lorvik 25. februar 2013 at 14:54 - Reply

  Takk for tilbakemelding, Anne-Karin! Ja, her er Norsk Tipping på samme vei som de kritiserte de utenlandske spillselskapene for å være. Fint du kunne ta argumentene videre!

 6. Tone Øiern 7. mars 2013 at 00:05 - Reply

  Bra under cover-jobb, Ingjerd. Ante ikke at Norsk Tipping spekulerer så kynisk i manglende impulskontroll! Lykke til til med oppfølgingen til Anne Karin og Actis!

 7. Ingjerd M Lorvik 7. mars 2013 at 08:19 - Reply

  Takk for kommentar, Tone! Nei, det ante ikke jeg heller. Ble ganske overrasket!

Legg igjen en kommentar