Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//«Alle juger på nettet, og alle vet det»

«Alle juger på nettet, og alle vet det»

Den digitale verdenen som ungene våre ofte bruker mye tid på kan være røff . Tittelen er et sitat fra noen ungdomsskoleelever for et par år siden. Det er ikke lett å være foreldre i dette som mange opplever som en "ukjent verden".

«Alle juger på nettet, og alle vet det»

film_18_02

Allikevel gjelder de samme beskyttelsesfaktorene som i andre sammenhenger i oppveksten. Vi voksne må følge med på hva ungdommene våre driver med. Vær tydelig og sett grenser, men det nytter samtidig ikke å bare si nei eller fy!

Ingrid på 14 år har vært i byen og kjøpt seg lekkert undertøy fra voksenavdelingen.  Bestevenninnen, Anna,  synes det er stor stas og ber om å få sendt over bilder via chatteside på internett.  Ingrid er ganske fornøyd og stolt og sender bilder på betingelse av at venninnen ikke skal vise det til noen andre.  Imidlertid har Anna og Ingrid en nær felles kamerat som Anna sender bildene til, likevel, fordi hun er stolt av venninnen, og synes hun var så veldig fin i det nye undertøyet. Hun vil gjerne dele dette bare med ham.  Kameraten er like stolt og imponert, så han må bare skryte litt til sin litt eldre fetter på samme skole. Så går det slik som derer kan tenke dere. Undertøysbildene av Anna sirkulerer fritt. Hele ungdomsskolen har lastet dem ned…..

Maja på 13 føler seg utenfor. De siste årene på barneskolen har hun blitt mobbet. Overgangen til ungdomsskolen har vært hard, men allikevel prøver hun å bruke muligheten til å få et litt tøffere image enn hun har hatt på barneskolen. Hun prøver å bli med i den tøffeste gjengen. Det er de som røyker og av og til skulker skolen. Hun må være litt frekk i kjeften, for at de skal godta henne. Nå er det lærererne som ikke liker henne, men det er ikke så viktig som at hun faktisk er med i en vennegjeng, nå. De gamle klassekameratene blir sinte, og starter en kampanje på facebook for å vise henne ryggen. Der blir hun kalt stygg og hore, og blir bedt om å gå og henge seg….

Joakim på 16 sovner i timene på skolen. Etterhvert klarer han ikke å stå opp om morgenen, lenger. Når foreldrene har dratt på jobben, sovner han igjen, og våkner ikke før i 12-tiden. Da tar han PC-en på fanget opp i senga og fortsetter krigsspillet fra i går kveld. Søren og, nå har han sovnet fra spillet noen timer og blitt hengende etter. Han må virkelig stå på nå for å klare å nå de neste nivåene i løpet av kvelden. Det er tung prestisje i å nå de høyeste nivåene. Dessuten har han hørt at det har kommet et nytt spill, som er enda mer krevende og bare passer for den ypperste eliten. Der vil han være med og overbevise alle med sine strategiske evner…

Det er helt nødvendig for de som vokser opp i dag å kunne beherske disse nye verktøyene. Imidlertid gjelder de samme reglene her som ellers i livet. Det er vi voksne som må sette grenser og tydeliggjøre hvordan vi vil ha det hjemme hos oss. Vær obs på at ungdom bruker helt andre ord og uttrykk på nett enn de ville gjort ansikt til ansikt. Dette kan få alvorlige følger for den det går ut over. Vi voksne har ikke de samme ferdighetene som ungdommen når det gjelder å utforske mulighetene i de digitale mediene. Imidlertid må ikke dette bli en sovepute som gjør at vi ikke involverer oss.Vi må ta oss tid til å sette oss inn i det ungene våre holder på med, og gi dem råd og veiledning om gode omgangsformer. Det er ikke mer lov å komme med injurierende uttalelser på nett enn i andre sammenhenger.  Ungdommenes digitale verden får mye oppmerksomhet  og vekker mange diskusjoner blant foreldrene vi møter gjennom Familieprogrammet Kjærlighet & Grenser.

Av | 2016-11-29T14:27:00+00:00 4. desember 2012|Ungdom|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar