Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Jordmor på rusinstitusjon

Jordmor på rusinstitusjon

Hun møter tunge rusmiddelmisbrukere, som er gravide og innlagt mot sin vilje på Borgestadklinikken. Kan svangerskapet bli et vendepunkt? Vi har kvinner i den situasjonen hos oss på vår Skjermet Enhet. I dette blogginnlegget skal jeg gi dere et lite gløtt inn i det viktige arbeidet som gjøres der

Jordmor på rusinstitusjon

Foto fra jordmorkontrollKvinnene på Skjermet Enhet har store rusproblemer. De er hos oss fordi hjelpeapparatet og fylkesnemnda har vurdert det slik at de ikke klarer på egen hånd å holde seg rusfrie gjennom svangerskapet og at de dermed må være på en skjermet enhet til barnet er født.

Vår oppgave i følge § 10-3 i Lov om Helse og omsorgstjenester er å skjerme barnet i magen mot rus, og vi skal hjelpe kvinnen med hennes rusproblem og forberede henne på morsrollen.

Å være hjelper i møte med en gravid rusmisbruker på Skjermet Enhet handler om å være vitne til den gravides fortvilelse, sorg og smerte og å gå sammen med henne i dette smertefulle og uvisse, sier jordmor Sylvi på enheten. Hun er en av flere engasjerte medarbeidere der.

Jordmorrollen hos oss handler om å ivareta kvinnene i det som betegnes som risikosvangerskap. Kvinnene kan ha dårlig helsetilstand når de kommer til oss, både fysisk og psykisk, etter det som ofte er flere års tungt rusmisbruk. Kvinnene skal tas vare på og de skal forberedes til å føde et barn og det å bli mamma.

Midt i alle de vanskelige følelsene, bekymringer om rusen har skadet barnet, sinne, sorg og uvisshet om fremtiden- så skal jeg hjelpe den gravide kvinnen til å holde fokus på graviditeten og barnet som skal komme. Jeg bygger på den enkelte kvinnes ressurser og styrke som fremtidig mamma, forteller jordmoren.

Hun er opptatt av å hjelpe kvinnene til å knytte seg til barnet i magen, til tross for den vanskelige livssituasjonen. En god tilknytning er viktig for barnets utvikling og det er viktig for relasjonen mellom mor og barn. Det er krevende både for kvinnen og hjelperne å jobbe med tilknytning når det ofte er usikkert om mor skal ha omsorgen for barnet etter fødsel.

Jordmor Sylvi og de andre hjelperne på Skjermet Enhet har imponert meg med sin faglighet og med sin medmenneskelighet. De møter kvinnene med respekt, raushet, og ærlighet. Slik bygges det relasjoner som gjør det mulig for kvinnene, til tross for det mange kan tenke er en umulig livssituasjon, og bruke svangerskapet til noe positivt. For noen av dem blir dette deres livs viktigste vendepunkt- å bli en rusfri mamma for sitt barn og å klare å gi barnet god nok omsorg.

Som jordmor på rusinstitusjon har Sylvi en spesielt utfordrende oppgave: det fødes et barn, men det skal også fødes en mor.

Av | 2016-11-28T15:25:44+00:00 21. november 2012|Graviditet og rusproblemer|Skriv en kommentar

2 Kommentarer

 1. Lammelåret 23. november 2012 at 21:10 - Reply

  Flott at du skriver om det! Dette er en side av norsk rusomsorg og gravidomsorg vi som ikke har dette problemet vet lite om. Takk for at du deler!
  Jeg har delt videre på Facebook-siden min, ta en titt om du vil:
  http://www.facebook.com/Lammelaartanker

  • Hilde E. Holm 26. november 2012 at 09:02 - Reply

   Hei og takk for tilbakemelding og flott at du deler siden din!

Legg igjen en kommentar