Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Fest for lille Victor på «lukket avdeling».

Fest for lille Victor på «lukket avdeling».

I sommer hadde vi fest på Skjermet enhet for gravide. Vi feiret Victor, som da var fire dager gammel, og mammaen hans, Eva.

Fest for lille Victor på «lukket avdeling».


Victor betyr seier, og det var mange seiere å feire.

Eva ble tvangsinnlagt på Skjermet avdeling for gravide da hun var fire måneder gravid. Jeg husker godt første møte med henne. Det var på «rusa», eller det som nå heter Avgiftningsavdelingen.  Da møtte jeg den sinte og magre Eva. Hun var sint på ruskonsulenten som hadde tvangsinnlagt henne, sint på oss som ikke slapp henne ut, på kjæresten  som akkurat hadde oppsøkt avdelingen tydelig rusa og på foreldrene som var glad for at hun ble tvangsinnlagt.

Første møte måtte vi ta på røykerommet, der hun vandret urolig rundt.

Nå har det gått fem måneder. Fem måneder med mange kamper og vanskelige valg.

Eva måtte velge å innrømme eget rusproblem. Hun måtte velge bort å bruke ressurser på kjærestens kamp med hans rusproblem. Han klarte ikke å bli i avdelingen da han fikk tilbud om det. Hun måtte velge å bryte med venner som hun også hadde mange gode opplevelser sammen med, men som hadde alvorlig rusproblem. Hun måtte jobbe med å være ærlig. Hun måtte jobbe med russuget. Hun måtte lære seg å stå i vanskelige følelser, og ikke ruse dem bort.

Verst var det å avvise kjæresten. Hun var glad i Tom.  Men Tom kunne ikke bo sammen med et barn. Det ble et valg mellom kjæresten som hun kjente, og barnet hun skulle føde. Hun var redd for ansvaret, redd for å være enslig mor.

Nå kan vi feire den nye lille familien, Eva og Victor. Victor skal være med mamma i hennes videre behandling i familieavdeling. Det er en skjør liten familie, veldig skjør. Eva må innstille seg på minimum et år i avdeling, og etter det må hun ha langvarig oppfølging. Dette er veldig viktig.  Et alvorlig avhengighetsproblem varer evig.

Victor skal ha en trygg oppvekst uten rus. Eva har mange kamper og valg foran seg. Vi har et godt hjelpeapparat i Norge. Det er viktig at alle rundt henne, fagfolk og familie, forstår alvoret og varigheten av rusproblemet.

Du finner mer informasjon om Borgestadklinikkens tilbud til gravide med rusproblemer her:

Gravide med rusproblemer

For liknende tilbud i  andre regioner, søk på www.frittsykehusvalg.no/rus og avhengighet.

Av | 2016-11-29T09:27:32+00:00 15. august 2012|Graviditet og rusproblemer|Skriv en kommentar

Kommentarer

 1. forsvarsfrue 16. august 2012 at 10:29 - Reply

  Reblogged this on forsvarsfrue and commented:
  Det er virkelig hyggelig med en liten solskinnshistorie. Og jeg håper det kommer til å gå bra med Victor og Eva. Rus og omsorgssvikt er alvorlige temaer og et reelt sammfunnsansvar. Det er barna som er fremtiden. Derfor er det virkelig godt å se at noen instutisjoner virkelig gjør en forskjell!

 2. Liv Drangsholt 16. august 2012 at 11:08 - Reply

  Så fint at du er med og deler kunnskap om familier med rusproblemer. Det som er verdt å merke seg er også at vi er det eneste landet i verden (så langt vi vet) som kan beskytte det ufødte barn ved å tvangsinnlegge mor, hvis hun ruser seg på en måte som kan skade barnet. På Skjermet avdeling for gravide har vi nå mye god erfaring for at en tvangsinnleggelse er veldig god hjelp for den gravide. Vi møter gradvis en annen person når rusen er ute av kroppen. Det er veldig inspirerende jobb.

 3. Ole Olsen 19. desember 2012 at 04:48 - Reply

  Jeg har lest ditt innlegg på denne bloggen. Jeg leste bloggen på bakgrunn av en link i vg, hvor du demonstrerer eklatant manglende forståelse av bla. 4-12 d. Her gis det adgang til osgå, og ikke bare adgang; men plikt, til å varsle før fødsel, selv om rette vedkommende da er nav som vil måtte fatte dersom berettiget kap. 6 vedtak. Det du synliggjør av alvorlig manglende kompetanse i dette innlegget er så graverende at jeg på førstkommende arbeidsdag vil måtte sende varsel til fylkeslegen vedrørende din praksis og yrkesutførelse og driften av borgestadklinikken.

Legg igjen en kommentar