Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Trine gruet seg til sommeren med mamma!

Trine gruet seg til sommeren med mamma!

Når det ble sommer og vi pakket for å reise til Sørlandet både gledet og gruet jeg meg.
Sånn skal ikke mine barn få det. De skal glede seg til sommeren! Trines historie er utgangspunktet for ukas blogg.

Trine gruet seg til sommeren med mamma!

Det er sommer. Vi nyter båtturer, strandlivet, campinglivet og de koselige utestedene. Vi deler en flaske vin i en hage, og nyter noen pils på en fortausrestaurant. De aller fleste har kontroll – men ikke alle.

Sånn var det med Trines mamma. Hun hadde ikke kontroll. Jeg møtte Trine da hun var 25 år og gravid med sitt første barn. Trine var opptatt av at hennes barn ikke skulle oppleve å måtte være med på fest, slik hun var som barn. Hun fortalte at sommeren var verst.

Trine fortalte: Jeg vokste opp hos en mamma som jeg beundret over alt på jord. Hun var flink og hadde en bra jobb, og hun var veldig pen. Pappa var også en flott mann, men han og familien hans var jeg bare hos i helger. Vi reiste mye når vi hadde ferie. På sommeren var vi på Sørlandet. Der hadde mormor og morfar hytte.

Det var koselig når mormor og morfar var der. Men ikke når jeg var alene med mamma. Da inviterte hun mange andre, nye kjærester eller venninner.

I den lille byen, som bare var en kort båttur fra hytta, var det mange restauranter. Vi tok den lille båten til byen veldig ofte. Noen ganger trodde jeg at vi bare skulle handle, men så kunne det bli kvelden før vi kom hjem. De voksne syntes det var så hyggelig å sitte på restaurant og drikke vin. Jeg fikk is og pizza. Ved de andre bordene kom og gikk folk, men vi ble, time etter time. Noen ganger traff mamma kjente, og så ble vi invitert med hjem til dem til mere vin.
Jeg så at de voksne også syntes at mamma var flott og gøyal. Men jeg syntes at hun glemte at jeg var med. Etter hvert som jeg ble større forsto jeg godt når hun hadde fått for mye å drikke.
Noen ganger var det konsert. Da ver det mørkt når vi kjørte hjemover. Jeg var redd i båten når de voksne skålte og lo.

Det var annerledes når mormor og morfar var med. Da kunne jeg være hos dem når mamma var i byen. Da badet vi og koste oss. Det hendte at de kom og hentet meg på en restaurant hvis jeg var med mamma til byen. Det var ikke alltid mamma var der når jeg våknet neste morgen. Jeg merket at mormor og morfar var sint på henne.

Når det ble sommer og vi pakket for å reise til Sørlandet både gledet og gruet jeg meg.
Sånn skal ikke mine barn få det. De skal glede seg til sommeren, sa Trine.

Moren hennes utviklet etter hvert et alvolrig alkoholproblem, og hun måtte flytte til mormor og morfar. I ettertid har hun tenkt mye på hvorfor det ikke var andre voksne som reagerte. Hvorfor satt de andre voksne og drakk når Trine var med? Trine hørte aldri at noen tok opp med moren at hun ble for full. Var det fordi moren hadde en prestisjefylt jobb, og hadde en fin fasade?

Sommeren kan være vanskelig for mange barn, selv om fasaden er fin. Noen ganger må vi våge å ta barnas parti og si ifra.

Av | 2016-11-29T09:16:04+00:00 16. juli 2012|Familier og rusproblematikk|Skriv en kommentar

6 Kommentarer

 1. Nina Stanghov Ulstein 16. juli 2012 at 17:51 - Reply

  Hei.

  Takk for flott innlegg! Sånn skal ikke barn ha det! Jeg opplevde selv en full far sammen med sin 5 år gamle gutt på en strand-restaurant i går. Jeg sa i fra! Jeg har skrevet et lite innlegg om episoden på bloggen min, LykkeligBarndom

  http://lykkeligbarndom.no/2012/07/15/den-triste-gutten/#more-769

  Hilsen Nina.

  • Liv Drangsholt 17. juli 2012 at 09:43 - Reply

   Så veldig bra at du turde si ifra. Jeg leste innlegget på bloggen din, og ser at det også medførte at den lille gutten slapp å sitte i baren enda lengre med en pappa som var i ferd med å bli mer og mer bedugget. Så flott at du sa i fra – og på en veldig fin måte.

 2. Aina 16. juli 2012 at 20:47 - Reply

  Jeg er helt enig,trist at barn må oppleve at foreldre ikke tar ansvar…..Skamme seg!!!

  • Liv Drangsholt 17. juli 2012 at 09:46 - Reply

   Ja, det er trist. Heldigvis er det mer og mer fokus på dette tema nå. I lokalavisen der jeg bor, Østlandsposten, er det i dag hovedoppslag om at barn ikke bør være på festival om kvelden når de voksne begynner å bli fulle. Fint at avisene tar det opp på eget initiativ.

   • Aina 22. juli 2012 at 03:54 - Reply

    Flott at det blir gjort noe,men skulle være unødvendig og måtte rettlede foreldre og andre voksne om noe så obligatorisk.Barn og fyll/fest hører ikke sammen og det har det aldri gjort!!

    • Liv Drangsholt 22. juli 2012 at 22:53 - Reply

     Enig med deg – det hadde vært fint om det var unødvendig. Desverre er det noen som sliter med å holde kontroll. Det er nok viktig at vi både tør å si i fra, og at vi stiller opp og støtter de som trenger hjelp.

Legg igjen en kommentar