Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Ferie, fyll, – og litt fedme?

Ferie, fyll, – og litt fedme?

Ferie, fyll, – og litt fedme?

Slik ser salgstatistikken ut for vinmonopolet i 2011. Desember peker seg ut, et innkjøp som trolig forplanter seg også utover i januar. Ellers er det sommermånedene og april som peker seg ut med høyere omsetning. Felles for månedene med høyere salg er at det er feriemåneder: påske, sommer og jul. Om sommeren kommer i tillegg ølsalget på utestedene, og halvliterne i solveggen på hytta.

Vi har blitt så kontinentale i Norge, vi ser på alkohol som kultur, og drikker alkohol jevnlig, slik de gjør nedover i Europa. Men det har ikke kommet til erstatning for det tradisjonelle norske drikkemønsteret, – det har kommet i tillegg. Og i feriene drikker vi jevnt, vel og merke mellom hver fest. Da blir det litt mer.

Vi har utviklet en tenkning der alkohol blir symbolet på frihet, avkobling og velstand. Skjønt, en amerikansk rundspørring fra i fjor viser at menn ofte drikker mer i ferien fordi familien har høyere stressnivå. Å redusere personlig stress med alkohol vil imidlertid ofte bety mer stress på andre familimedlemmer, slik slik som partner og barn. Konsekvensene av vårt økte alkoholinntak i ferien er altså ikke alltid like hyggelig for alle.

Men i ferien oppmuntres vi til å drikke mer alkohol, for det er liksom slik det skal være. Om vi sammenligner oss med kontinentale forbilder blir det kanskje slik det sies i en kronikk i ABC-nyheter :

Når nevnte lands befolkning er ute å reiser, drar de for å se seg om – for å få med seg severdigheter, kunst og kultur og ellers andre ting de har lest eller hørt om. Mange nordmenn drar til utlandet for å drikke billig og mest mulig i løpet av sin tilmålte ferietid.

Så tenker jeg på den pussighet at kvinner sliter hele våren for å komme inn i bikinien, og menn trener for å vise sine muskler, – alt for å se bra ut til ferien. Vel, selv med 2 halvlitere om dagen øker du ikke vekta, – dersom du bruker tilsammen nær et feriedøgn til hard svømming. Bading hører jo sommeren til.

Kos deg, og vit hva du gjør. God ferie!

Foto: Eget og Wikimedia commons

Av | 2012-06-30T10:00:24+00:00 30. juni 2012|Familier og rusproblematikk|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar