Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Dataspill, unge og søvnvaner

Dataspill, unge og søvnvaner

Dataspill og sosiale medier er så spennende at voksne må hjelpe barn og ungdom å regulere tidsbruken, men mange foreldre gir signaler om at de føler seg maktesløse og har nesten gitt opp.

Dataspill, unge og søvnvaner

For mange unge har det vært konfirmasjonstid med pengegaver fra nær og fjern. Snart kommer lønn fra sommerjobben. Kanskje for første gang i livet har de unge en stor sum penger de kan gjøre hva de vil med. Neste alle, særlig unge gutter, spiller dataspill. Det vi kaller rolle- og strategispill er spennende og medrivende. For noen blir det så oppslukende at det virkelige livet med venner, fritidsaktiviteter og skole blir kjedelig og nedprioritert. I spillene oppleves mestring og spennende samarbeid med andre. Spillverden utfordrer, lokker og fascinerer. Her får en belønning for arbeid og innsats. Her etableres kontakt og vennskap. De aller fleste unge greier den vanskelige balansegangen med å spille kontrollert, slik at dataspill blir underholdende og spennende uten at det går ut over andre ting.

Noen greier imidlertid ikke å regulere spillingen. De som spiller i overdreven grad, blir sittende oppe langt ut over natta. Foreldre greier ikke lenger å få dem i seng eller sette grenser for hvor lenge de får spille. Mobiltelefon og iPad tas med i senga. Noen unge forteller at de sjekker Facebook om natta. Eksponering for lys, lyd og dataspill øker våkenheten. Vi vet at sammenhengen mellom dataspill og uheldige søvnvaner har vært vist i flere undersøkelser. Ungdom som er under utvikling trenger mer søvn enn voksne. Om søvnen ikke er god er det vanskelig å holde et vanlig aktivitetsnivå med skole og andre aktiviteter på dagtid. Mange unge vil i sommer kjøpe seg nye dataspill og spillkonsoller. Det blir utvilsomt gøy, men mange foreldre vet at spillingen kan komme helt ut av kontroll med spill i sene nattetimer og stadig krangling om leggetider.

Dataspill og sosiale medier er så spennende at voksne må hjelpe barn og ungdom å regulere tidsbruken, men mange foreldre gir signaler om at de føler seg maktesløse og har nesten gitt opp. På nettsiden barnevakten.no kan foreldre få gode råd. Ungdom vil ha- og trenger voksne som bryr seg, setter seg inn i spillene, følger med og setter grenser. Jeg heier på de voksne! Det er hjelp å få! Snakk med ungdommene om spillene og gode spillvaner. Ta tilbake foreldreautoriteten!

Av | 2016-11-29T10:02:02+00:00 20. juni 2012|Foreldrerollen|Skriv en kommentar

Kommentarer

  1. Elin 12. juli 2012 at 23:21 - Reply

    Hva med alle dem som er spilleavhengig- hvilken hjelp finnes for dem? Avhengighet er sterke drivkrefter, og er svært vanskelig og utfordrende å gjøre noe med. Har hjelpeapparatet god nok kunnskap om disse drivkreftene, og hva som skal til for konkret å hjelpe spilleavhengige! Hvor kan en henvende seg for å få profesjonell hjelp? Synes dette manglet i innlegget (svært viktig), og tror at det hadde vært fint at det ble opplyst. Håper på svar. Mvh Elin.

  2. Hilde E. Holm 16. juli 2012 at 09:25 - Reply

    Hei Elin! Takk for innlegget ditt. Det finnes hjelp for spilleavhengige både Borgestadklinikken og ved andre behandlingsmiljøer. Vil du vite mer om våre tilbud så ta kontakt med Bruker-og ventelistekontoret vårt på telefon 35 90 47 80. Der treffer du dyktige fagpersoner som kan gi informasjon og veiledning.

    mvh Hilde Evensen Holm

Legg igjen en kommentar